Ehmê: İki ciddi adım attık ve ciddi adımlar bekliyoruz

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Sözcüsü Loqman Ehmê, son zamanlarda hem "Suriye krizinin çözümü" hem de yönetim dışında kalmayı tercih eden "Kürt partileri" konusunda önemli adımlar attıklarını söyledi.

Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi son günlerde hem içeride hem de dışarıda yoğun bir diplomasi trafiği başlattı. Son haftalarda ABD, Rusya, Fransa, Mısır ve Arap ülkeleri nezdinde "Suriye krizinin çözümü için" yoğun görüşmeler gerçekleştiren Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, içeride de "Kürt birliği için" önemli adımlar attı.

ABD'nin "çekilme" kararı ve Türk devletinin işga  l tehditleri sonrası yoğunlaşan görüşme trafiği sonrası Bab'ın Erîma kasabasında Suriye ordusu ile Bab Askeri Meclisi savaşçıları ortak savunma hattı oluşturdu. İç siyasette de Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi'ne (ENKS) bağlı partilere "gelin Rojava'da siyaset yapın" çağrısı yapıldı ve bunun zemini gösterildi. Bu adım sonrası ENKS'ye bağlı partiler, henüz karar vermese de Hewlêr'de toplanarak, KDP ile görüşmeye başladı.

Söz konusu diplomatik çalışmalar hakkında ANF'ye değerlendirmelerde bulunan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Sözcüsü Loqman Ehmê, her iki konuya da çok ciddi yaklaştıklarını ve önem verdiklerini belirterek, "Bu noktadan sonra adım atması gerekenler onlar" dedi.

'BİZİM SAVAŞIMIZ HALA BİTMEDİ'

Aynı zamanda Yeşiller Partisi Genel Başkanı olan Loqman Ehmê, ABD'nin "çekilme-çekilmeme" kararına ilişkin olarak, "onların DAİŞ'le savaşı bitmiş olabilir ama bizim savaşımız bitmedi" dedi. Ehmê, "Bizler devrimin ilk gününden bu yana tüm planlarımızı halkımız üzerinde yapmıştık ve ona göre hareket etmiştik. Daha sonra ABD ve bazı batı ülkeleriyle DAİŞ'e karşı mücadelede çıkarlarımız kesişti ve birlikte hareket ettik. Şimdi onlar bizim DAİŞ'le savaşımız bitti diyor olabilirler ama bizim savaşımız bitmedi. Çünkü hala halkımız tehdit altındadır" dedi.

'SALDIRI OLURSA HALKIMIZI KORURUZ'

Kendilerine ve projelerine yönelik her türlü saldırı karşısında kendilerini savunacaklarını belirten Loqman Ehmê, demokratik bir Suriye için mücadele ettiklerini ve bu konuda demokratik bir ilişki geliştirmek isteyen herkesle görüşmelerinin olacağını kaydetti. Ehmê, "Bize yönelik bir plan ve saldırı olursa da bizlerde halkımızı korumak için tüm gücümüzle karşılık veririz. Bizler demokratik bir Suriye ve halklarımızın statüsü için mücadele ediyoruz. Bu eksende bizim tüm ülkelerle ilişkimiz olur ve olacaktır da" ifadelerinde bulundu.

'SİYASİ ÇÖZÜM İÇİN CİDDİYİZ'

Suriye rejimi ile görüşmelere ilişkin de "Kürt halkı olarak bizler bu sorunu Suriye'nin içinde çözmek istiyoruz. Bu sorunun muhatabı da Suriye halkıdır" diyen Ehmê, şunları söyledi: "Elimizden geldiğince bunun için gayret ediyoruz. Ama bizim gösterdiğimiz iradeyi karşı tarafta göremiyoruz. Rejimin ne kadar demokratik bir çözüme, merkezi olmayan bir yönetime hazır olduğu konusu belirsizdir. Bu noktada biz gerekli olan adımları attık, gerisi onlara ve siyasi çözüm arayışında olanlara kalmış bir durumdur. Fakat bizler Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi olarak siyasi çözüm konusunda ciddiyiz."

'KÜRT BİRLİĞİ İÇİN ADIM ATTIK'

Kürt birliği için de yürütülen görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Sözcüsü Loqman Ehmê, "var olan atmosferi değiştirmek için gerekli koşullar yaratıldı" ifadelerinde bulundu ve "adım atması gerekenin karşı taraf olduğunu" söyledi. Ehmê, "Buradaki sistemi ilk olarak öneren ve hayata geçiren Kürt halkıydı. Daha sonra diğer halklar da dahil oldu ve bugünkü demokratik formuna kavuştu. Onun için Kürt halkının birliğinin çok önemli olduğu belirtiyoruz. Bu konuda KNK bir inisiyatif aldı, bizler de Özerk Yönetim olarak var olan atmosferi değiştirmek için gerekli olan koşulları yarattık. Bu noktada da adım atması gerekenler adımlarını atması gerekiyor" diye kaydetti.