Efrîn'den göç eden Êzidîler: Şengal gözümüzde canlandı

Tarihte, çoğu Osmanlı devleti tarafından olmak üzere 73 kez fermandan geçen Êzidîler, Efrîn'de de Türk devletinin hedefi oldu.

Türk devleti ve ona bağlı çetelerin saldırıları sonrası Efrîn'deki Êzidî Kürtler de yeniden göç yollarına düştü. 22 Êzidî köyünde 25 bin Êzidî'nin yaşadığı Efrîn'de göç edenler "Şengal gözümüzde canlandı" derken, kentte kalanlara ise "zorla Müslümanlaştırma" dayatılıyor.

Tarihte, çoğu Osmanlı devleti tarafından olmak üzere 73 kez fermandan geçen Êzidîler, Efrîn'de de Türk devletinin hedefi oldu. İlki 1246'da Musul Zengi Atabeyi Bedreddin Lulu tarafından yapılan ve sonuncusu ise Neo-Osmanlıcı AKP tarafından DAİŞ'e yaptırılan katliamlar silsilesinin tümünde İslam itici güç olarak kullanıldı.

Yaşadıkları soykırımları "ferman" olarak isimlendiren Êzidî Kürtler, son büyük katliam ve vahşeti Türk devletinin Ortadoğu'da üzerine planlar kurduğu DAİŞ eliyle 3 Ağustos 2014'te Şengal'de yaşamıştı. HPG ve YJA-Star gerillalarının müdahalesiyle Êzidîleri DAİŞ eliyle yok edemeyen Osmanlı'nın mirasçısı Türk devletinin Êfrîn'deki hedeflerinden biri de kentteki az sayıdaki Êzîdî Kürt'tü.

Türk devleti ve beraberinki İslamcı çete gruplarının 20 Ocak'ta Efrîn'e başlattığı işgal saldırılarında 22 Êzidî köyü de işgal edildi ve köyleri yakılıp yıkılan, talan edilen Êzidîler, şimdi Şehba Kantonu ve Şêrawa ilçesinde zor koşullarda yaşıyor. Efrîn'deki Êzidî Derneği'nin verdiği bilgilere göre, Türk devletinin işgal saldırıları öncesi 25 bin Êzidî yurttaşın yaşadığı Efrîn'de işgal sonrası Êzidîlerin büyük bölümü kenti terk etmek zorunda kaldı.

'DÜNYANIN SESSİZ KALMAMASI GEREKİYOR'

Efrîn'in Êzidî köyü Feqîra'dan göç eden ve şimdi Şehba'daki Berxwedan Kampı'nda yaşayan Semîr Nasir isimli Êzidî yurttaş, Türk devletinin işgal saldırıları sonrası evlerini, köylerini, topraklarını terk ettiklerini kaydederek, Efrîn'den ayrılmak istemediklerini söyledi. Türk devletinin tüm Kürtleri hedef aldığını dile getiren Nasir, "Türk devleti ve beraberindeki çeteler köylerde kalan az sayıdaki insanı zorla toplayarak camilere götürüyor, zorla Müslüman yapmaya çalışıyorlar. Dünyanın buna sessiz kalmaması gerekiyor" diye kaydetti.

'SAATLERCE YÜRÜYEREK ÇIKTIM'

İşgal saldırıları sırasında Feqîra köyünden göç etmek zorunda kaldığını belirten 72 yaşındaki Emer Berekatî de ayağı sakat olmasına rağmen köyden yürüyerek çıktığını söyledi. Köylerinin savaş uçakları tarafından bombalanmaya başlamasından sonra köyden çıktığını belirten Berekatî, "Eğer uçaklar olmasaydı köyümden çıkmazdım. Bizler çıkarken bile köy bombalanıyordu. Bu halimle saatlerce yürüdüm" dedi.

'ŞENGAL GÖZÜMÜN ÖNÜNDE CANLANDI'

Türk savaş uçaklarının köyleri Kastel Cindo'yu aralıksız bir şekilde bombalaması üzerine köyden çıktığını ve bir süre Efrîn'de kaldıktan sonra yürüyerek kentten çıktığını söyleyen Fidan isimli Êzidî kadın da Efrîn'den çıkma nedenini de şu sözlerle anlattı: "Dinimiz, namusumuz elimizden gitmesin diye köyden çıktım. Şengal gözümün önünde canlandı. Genç kızım var. Onu düşünerek toprağımızı terk etmek zorunda kaldım."

'HER ŞEYİMİZİ ARDIMIZDA BIRAKTIK'

Feqîra köyünden göç ederek, Şehba'nın Fafînê nahiyesine bağlı Babilnês köyünde kalan Xatûn isimli Êzidî kadın ise her şeylerini arkalarında bıraktıklarını belirterek şöyle devam ediyor: "Bizler Êzidîyiz, Şengal'de yaşananların Efrîn'de de tekrarlanmasından korktuk. Bizler bunu kabul etmeyiz. Şimdi buradayız. Her şeyimizi ardımızda bıraktık."

BM NEREDE ÖLDÜ?

Türk devleti ve Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asla kendilerini yollarında alıkoymayacağını söyleyen Êzidî pirlerinden Hemîd Şêx Îsa da "Asla onun istediği gibi dünyanın dört bir yanına dağılıp yok olmayacağız" diyerek başladığı sözlerini Birleşmiş Milletler'i (BM) eleştirerek, devam ettirdi. Hemîd Şêx Îsa, "Acaba Birleşmiş Milletler nerede öldü? Neden ölü gibiler ve bu zulüm karşısında hiç ses çıkarmıyorlar. Bu sessizlik bütün dünyanın ayıbıdır. Her bir çocuğum bir yere dağıldı. BM'nin bu sessizliğini kınıyoruz" dedi.

ZORLA MÜSLÜMANLIK DAYATILIYOR

Efrîn Êzidî Derneği Eşbaşkanı Suat Hiso ise Efrîn'de 22 Ezidî köyü olduğunu ve işgal öncesi kentteki 25 binden fazla Êzidî yurttaşın yaşadığını ve işgal saldırılarıyla birlikte büyük bölümünün kenti terk etmek zorunda kaldığını ifade etti. Bazı köylerde hala Êzidî yurttaşların olduğunu belirten Suad Hiso, onların da Türk devleti ve çetelerin baskısı altında olduğunu kaydetti. Sûad Hiso, "Mesela bugün bize bir bilgi geldi. Xezifa ve Basûfanê köylerinde Êzidîleri zorla camiye toplamışlar ve müslümanlığı dayatmışlar" diye belirtti.

'TEHDİT ALTINDAYIZ'

Uluslararası camiaya Êzidîleri sahiplenme çağrısı yapan Sûad Hiso, çok sayıda Êzidî yurttaşın Türk ordusu ve ona bağlı çeteler tarafından esir alındığını söyledi. Sûad Hisoj, "Êzidî halkımız bugün göç yollarına düşmüş, yeniden. Şengal'de halkımıza yaşatılanlar burada tekrarlanmak istendi. Bugün Şehba'nın tüm köylerine dağılmış durumdayız. Tehdit altıdna olan bir kesimiz. Ama buna rağmen son ana kadar da Efrîn'den vazgeçmeyiz" diye konuştu.