Direnişin kentinde yeni nesiller yetişiyor

Kürdistan'ın dört parçasından Kürt gençlerinin mücadele ettiği Kobanê'de şimdi de dört parçadan gelen Kürt öğretim görevlileri Kobanê Üniversitesi'nde yeni nesilleri yetiştiriyor. Beş bölüm açılan üniversitede gelecek yıl da Tıp Fakültesi açılacak.

Üç yıl önce kurulan Kobanê Üniversitesi'nde şimdiye kadar açılan Fizik, Kimya, Biyoloji, Edebiyat ve Kürt dili bölümlerine önümüzdeki yıl Tıp Fakültesi de ekleniyor. 200 öğrencisi ve 46 öğretim görevlisi bulunan Kobanê Üniversitesi, 2018-2019 eğitim-öğretim yılını kapatırken, yeni eğitim-öğretim yılına yeni kampüsünde ve açılacak yeni bölümlerle merhaba diyecek.

Kürdistan'ın dört parçasından Kürt gençlerinin DAİŞ'e karşı verdiği mücadelede tüm dünya için adeta bir "direniş üniversitesi" olan Kobanê'de şimdi de Kürdistan'ın diğer parçalarından gelen çok sayıda öğretim görevlisi, kentin üniversitesi için hummalı bir çalışma yürütüyor.

ANF'nin Soranice servisine konuşan Kobanê Üniversitesi Kürt Dili Bölümü Öğretim Üyesi Delîl Hesen, üniversitenin 2017 yılında kurulduğunu hatırlatıyor ve Kürdistan'ın diğer parçasından da çok sayıda öğretim görevlisinin tıpkı DAİŞ'e karşı mücadelede Kürt gençlerinin yönünü Kobanê'ye çevirmesi gibi eğitim seferberliği başlattığını kaydediyor. 

'ŞEHİTLERİMİZİN EMEĞİYLE KURULDU'

Kuzey-Doğu Suriye inşa edilen model için eğitimli bireyli yetiştirmeyi hedeflediklerini kaydenen Hesen, "Burada büyük bir direniş sergilendi ve o emeğin ürünlerinden birisi de bu üniversitedir. Bizler şehitlerimizin verdiği emeğe layık olabilmek için değerlerine bağlı bir toplum inşa etmeliyiz. Burada üniversitelere de önemli görevler düşmekte" diyor.

'KÜRTÇE BİLİM DİLİ DE OLACAK'

Önceliklerinin Kürtçe'nin bilim dili olması olduğunu dile getiren Hesen, "Buna çok önem veriyoruz. İşgalciler her zaman Kürtçe bilim olmaz, diyerek bizi dilimizden soğutmaya çalıştı ve hala da bunu yapıyorlar. Ama bizler Kürtçe nasıl ki güçlü ve köklü bir sanat ve edebiyat diliyse bilim dili de olabileceğini söylüyoruz" diye belirtiyor.

TIP FAKÜLTESİ AÇILIYOR

Kobanê üniversitesinde Fizik, Kimya ve Biyoloji gibi fen bilimlerinin olduğunu ve önümüdeki yıl da Tıp Fakültesi açmayı planladıklarını kaydeden Hesen, sağlık alanında ciddi sorunlarının olduğunu belirtiyor. Kobanê Üniversitesi Kürt Dili Bölümü Öğretim Üyesi Delîl Hesen, "Özellikle savaşla birlikte birçok doktor yurt dışına gitti. O yüzden ciddi sorunlarımız var. Toplumun bu alandaki ihtiyacını da görerek, bu fakültenin bir an önce açılması kararı aldık" diyor.

'BURADA OKUDUĞUM İÇİN ŞANSLIYIM'

Kobanê'nin bir direniş kenti olduğunu ve bu direniş kentinin üniversitesinde okuduğu için kendisini çok şanslı gördüğünü dile getiren Kobanê Üniversitesi Öğrenci Meclisi Eşbaşkanı Yasmîn Mislim ise şunları dile getiriyor: "Burası bir direniş mekanı. Buranın her karışında şehitlerimizin kanı var. Onların verdiği büyük bedellerin sonuçlarından biri de bu üniversitenin kurulmasıdır. Her yıl üniversitemizin öğrenci, öğretim görevlisi ve fakülte sayısı artıyor. İnanıyorum ki çok kısa sürede Kobanê Üniversitesi büyük başarılar sağlayacaktır."