Dêrazor ve Hesekê piskoposu: Suriye'ye barış gelsin

Suriye halklarının Noel bayramını kutlayan Dêrazor ve Hesekê Piskoposu Moris Emsih, "Barış peygamberi Hazreti Mesih'ten ülkemize, halkımıza ve tüm inançlı insanlığa bereket getirmesini, savaşlara son vermesini istiyoruz" dedi.

Hıristiyanlar, her yıl 24 Aralık'ı 25 Aralık'a bağlayan gece, Hazreti İsa'nın doğum gününü kutluyor. Suriye'de 7 yıldır süren iç savaş ve DAİŞ çetelerinin işgal ettiği bölgelerde Hıristiyan toplulukları katliamdan geçirmesi, ibadet hanelerini hedef alması ülkede yaşayan birçok Hıristiyanı topraklarını terk etmek zorunda bıraktı. İç savaş öncesi Süriye'de yaklaşık 2 milyon Hıristiyanın yaşadığı tahmin ediliyordu.

Sûryani, Asuri, Ermeni ve Kildanilerin yoğun olarak yaşadığı Kuzey Suriye'de ise bölgenin DAİŞ ve diğer çetelerden korunması benzer bir durum yaşanmasını önledi. Topraklarını terk etmeyen Hıristiyanlar her yıl olduğu gibi bu yıl da Noel bayramını kutlarken kiliselerin güvenliği ise kendi savunma güçleri tarafından alındı.

Noel dolayısıyla, Rojava'daki birçok kilisede ayin düzenlendi. Dün başlayan kutlamalar ikinci gün de devam etti.

Noel'in gelişini simgeleyen ayin Qamişlo'daki Meryem Ana Kilisesi'nde yapıldı. Ayini Dêrazor ve Hesekê Piskoposu (Cizre ve Fırat Bölgesi) Moris Emsih yönetti. Ayinde ilahiler söyleyen Qamişlolu Ortadokslar, dua okudu, mum yakarak Noel'i kutladı.

EMSİH: SAVAŞIN YERİNE BARIŞ VE İSTİKRAR...

Dêrazor ve Hesekê Piskoposu (Cizre ve Fırat Bölgesi) Moris Emsih, ayinin ardından Noel mesajını ANF aracılığıyla verdi.

Noel bayramının tüm dünyaya barış getirmesi dileğinde bulunan Emsih, şunları ifade etti:

"Bugün tüm dünya Beytüllahim'de bir mağarada doğan barış peygamberi ve Meryem Ana'nın oğlu olan Hazreti İsa'nın doğum gününü kutluyor.

Beytüllahim, Aramice Süryanice ekmek evi anlamına geliyor. Çünkü Mesih yaşamın kaynağı ve tüm dünyanın kurtuluş umudu oldu. Melekler, tanrının dünyaya barış ve insanlığın selamete kavuşması için Mesih'nin doğduğunu söyler.

Qamişlo'daki Süryani Ortodoks kilisesi kutsal Meryem Ana kilisesinde Mesih'in doğum gününü tüm dünyaya kutluyoruz. Özellikle, Suriye halklarına kutluyor, barışın gelmesini istiyoruz. Barış peygamberi Hazreti Mesih'ten ülkemize, halkımıza ve tüm inançlı insanlığa bereket getirmesini, savaşlara son vermesini istiyoruz. Savaşın yerine barışı ve istikrarın gelmesini diliyoruz."