De Mistura: Kürtler asla göz ardı edilemez

BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura, Suriyeli Kürtlerin asla göz ardı edilemeyeceğini belirterek, DAİŞ’in yeniden canlanabileceği riskinin olduğunu da söyledi.

Başarısız Cenevre Görüşmelerinin yöneticisi konumunda olan ve geçtiğimiz günlerde 4 buçuk yıllık görevinden ayrılan Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, İsviçre Devlet Televizyonu RTS’in sorularını yanıtladı.

Suriye’de barış ortamının sağlanmasının zor olduğunu ama bunun gerekli olduğu ifade eden de Mistura, ABD’nin Suriye’den çekilme kararına yönelik ise “Ama unutmamak gerekir ki; ABD diplomatik olarak bu sürece devam ediyor” ifadelerini kullandı.

ABD’nin çekilmesinin aynı zamanda Kürtler için zor bir dönem olarak değerlendiren de Mistura, “Ama Suriye’deki Kürtlerim oluşumu çok güçlü, Kürtlerin asla göz ardı edilemeyecek bir varlığa sahip olduğunu unutmamak gerekir” dedi.

De Mistura, Suriye savaşına kapsayıcı siyasi bir çözüm bulanmadıkça DAİŞ’in ve diğer cihatçı grupların yeniden Suriye topraklarında canlanma riskinin olduğunun altını çizdi.

İran ve Rusya’nın Esad rejimi ayakta kalmasını sağlayan önemli güçlerden olduğunu hatırlatan de Mistura, “Esad topraksal olarak savaşı kazanmış olabilir ama önemli olan ülkede barışı kazanmasıdır” dedi.