DAİŞ’lilerin özel mahkemede yargılanması için İsveç’ten girişim

YPG’nin elinde bulunan DAİŞ çete üyelerinin özel bir mahkemede yargılanması için İsveç hükümeti girişim başlattı. Stockholm’un çağrısına Hollanda, Fransa, İngiltere ve Belçika sıcak bakıyor.

YPG/ QSD güçlerinin Rojava Kürdistanı ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirdiği operasyonlarda sağ yakaladığı DAİŞ çete üyelerinin uluslararası gözlemcilerin katılımıyla özel bir mahkemede yargılanması için Stockholm yönetimi harekete geçti.

Söz konusu bir yargılanma için İsveç’in girişimiyle 3 Haziran’da ilk uluslararası toplantının gerçekleşeceği öğrenildi. Toplantının hazırlıklarına ilişkin Fransız haber ajansı AFP’ye bilgi veren İsveç İçişleri Bakanı Mikael Damberg, devletlerin böylesi bir yargılanmayı artık gündemlerine almaları gerektiğini belirtti.

Bakan Damberg toplantıya katılacak ülke temsilcilerinin sadece görüş alış-verişinde bulunmayacağını, aynı zamanda DAİŞ’linin hangi suçlardan yargılanacağını belirleyeceğini söyledi. İsveçli bakanın verdiği bilgilere göre hali hazırda Hollanda, Fransa, İngiltere ve Belçika girişime olumlu yanıt verdi.

‘BULUNDUKLARI YERDE YARGILANACAKLAR’

DAİŞ’lilerin Avrupa’ya getirilip yargılanmaları yerine, bulundukları yerde mahkeme karşısına çıkmalarının daha iyi olabileceğini savunan bakan Damberg bunun gerekçesini ise şu sözlerle dile getirdi: “Bulundukları Ortadoğu’da mahkemenin kurulması daha fazla kişinin yargılanması ve yargılanacak kişiler hakkında daha fazla bilginin toplanması açısından önemli olur düşünüyoruz.”

Geçtiğimiz ay Avusturya da YPG’nin elindeki DAİŞ çete üyelerinin uluslararası bir savaş suçluları mahkemesinde yargılanması için harekete geçmişti. Bunun için Avusturya İçişleri Bakanı Kickl Avrupa Birliği Komisyonu’na başvurmuştu. Avrupa Birliği Viyana’nın bu talebine henüz bir yanıt vermedi.

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz Şubat ayında “ABD Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı ortaklarından, Suriye’de yakaladığı 800’ü aşkın IŞİD savaşçısını yargı önüne çıkarmak için geri almasını istiyor. Başka alternatif yok, zira onları serbest bırakmaya zorlanırız” çağrısında bulunmuştu. Ancak şimdiye kadar özellikle Almanya ve İngiltere gibi ülkeler Trump’un talebine olumsuz yanıt vermişti.

2800’den fazla DAİŞ’li YPG’e bağlı özel birliklerin Suriye’nin kuzeyinde yaptığı operasyonlarda yakalanmıştı. Bunlardan 800’ün fazlası çoğu batılı ülkeler olmak üzere 46 değişik devletin vatandaşları. Şimdiye kadar sadece Fransa, Endonezya, Rusya, Fas ve Sudan YPG’nin sağ yakaladığı vatandaşlarını Rojava yönetiminden istemişti.