DAİŞ bitti, DAİŞ bitti, artık özgürüz…

“Başım üstüne geldiniz. DAİŞ bitti. Artık DAİŞ’ten kurtulduk. Artık özgürüz”.  Bu sözleri söylemeden önce bir savaşçının başından öptü.

Düz bir arazi üzerine kurulmuş bir köy. Hava sıcak. Topraktan yapılmış evler dikkat çekiyor.  Savaşçılar kurak bir toprakta yürüyerek köye giriyorlar.  Sıra halinde dizilmişler, arka arkaya yürüyorlar. Etrafta yeşile çalan tek şey, tek tük ağaçlar. Hava toprak renginde.

Savaşçılar köye ulaşır ulaşmaz, coşkulu bir şekilde karşılanıyorlar. Köyün girişinde onları karşılaya savaşçılar, sevinçlerini onlarla paylaşıyorlar.

Burası Yamama köyü. Köyün girişinde savaşçıları karşılayan köy sakinleri, sevinçlerini onlarla paylaşıyorlar.

Yamama köyü Rakka bölgesinde Hurriye (Azadi) Barajı’nın kuzey batısında yer alıyor.  Baraj ile köy arasında 5 kilometrelik bir mesafe var.  Suriye Demokratik Güçleri (QSD), Fırat’ın Gazabı Hamlesi kapsamında yürüttükleri operasyonlarda bu köyü DAİŞ çetelerinden kurtardı. 23 Mayıs öğleden sonra köye doğru harekete geçen savaşçılar akşam saatlerinde köyü çetelerden temizledi.

Köylüler, DAİŞ’ten kurtuldukları için yaşadıkları sevinci, savaşçılarla paylaşıyordu.  Bir köy sakini, köylerine gelen QSD savaşçılarını karşılarken birinin başını öpüyordu. Ve bir anda sesler yükseliyor: “Başım üstüne geldiniz. DAİŞ bitti. Artık DAİŞ’ten kurtulduk. Artık özgürüz”. 

Bir başkası elindeki beyaz bir bez parçasını sallarken hemen hemen aynı ifadeleri kullanıyor: "Başım üstüne gelmişsiniz.  DAİŞ bitti. DAİŞ’ten kurtulduk, artık özgürüz.”

Sonra grup bir ağızdan, “DAİŞ bitti, DAİŞ bitti, biz DAİŞ’ten kurtulduk” diyerek savaşçıları karşılıyorlar.

Bir kadın, kucağındaki çocuğu ile el sallıyordu. Çocuğa da aynısını yaptırmaya çalışıyordu. Çocuklar, gençler, yaşlılar, hepsi sevinçliydi.