Arap aşiretleri geleceklerini konuşmak için toplanıyor

MSD öncülüğünde yarın Eyn Îsa'da bir araya gelecek olan Suriye'deki aşiretleri bölgenin siyasi, askeri, ekonomik, kültürel ve toplumsal durumu ile aşiretler arası diyalog konularını tartışacak.

Suriye'deki Arap aşiretleri 3 Mayıs'ta Eyn Îsa'da Demokratik Suriye Meclisi'nin (MSD) organize ettiği bir toplantıyla bir araya geliyor. DAİŞ sonrası bölgenin siyasi, askeri, ekonomik, kültürel, toplumsal durumu ile aşiretler arası diyalog konularının tartışılacağı toplantıya Kuzey-Doğu Suriye'deki aşiretlerin yanı sıra Suriye'nin farklı bölgelerinden de çok sayıda aşiret temsilcisi katılıyor.

Toplantıya ilişkin ANF'ye konuşan Kuzey-Doğu Suriye Yönetimi Yürütme Meclisi üyesi Hemdan El-Abid, Kuzey-Doğu Suriye halkları olarak DAİŞ'e karşı büyük bir mücadele verdiklerini ve zafer kazandıklarını, şimdi de DAİŞ sonrasını konuşmak için bir araya geleceklerini kaydetti. DAİŞ'e karşı mücadelede özellikle Kobanê zaferi sonrası Arap aşiretlerinin etkin rol oynadığını belirten El-Abid, düzenleyecekleri toplantıya Kuzey-Doğu Suriye'deki tüm aşiretlerin katılacağını kaydetti.

ŞİMDİYE KADAR ÖNCELİĞİMİZ GÜVENLİK OLDU

Aynı zamanda toplantının hazırlık komitesinde yer alan El-Abid, Kuzey-Doğu Suriye halklarının "teröre karşı büyük bir mücadele verdiğini" belirterek, "Bizler bu mücadelede şimdiye kadar önceliği askeri alan verdik. Önceliğimiz bölge halklarının güvenliğini sağlamak oldu. Güçlerimiz Kobanê'den başlayarak Baxoz'a kadar her adımda bedeller ödeyerek, halklarımızın güvenliğini sağlamaya çalıştı ve halklar arasında bir düşmanlığa mahal vermemek için büyük emek sahibi oldu" dedi.

TOPLANTININ AMACI

El-Abid, bölge halklarının çocuklarından oluşan Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) kazandığı askeri başarıların heba olmaması için "birliklerini daha da güçlendirmeye ve fitne odaklarına zemin sunmamak" için Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin birçok alanda çalışmalar yürüttüğünü kaydetti. "Bunlardan biri de Arap aşiretleriyle bir araya gelerek, geleceğimiz üzerine görüş alış verişinde bulunmaktır. Onun için hem aşiretlere verdikleri mücadele için teşekkür etmek, hem de geleceğimizi konuşmak için bu toplantıyı düzenleme kararı aldık" diye konuştu.

ORTAK MÜCADELEYİ SÜRDÜRME

DAİŞ ve onu destekleyen güçlerin Kuzey-Doğu Suriye üzerindeki planlarının devam ettiğini belirten El-Abid, "Bizler bu toplantıda DAİŞ ve benzeri yapılara karşı bundan sonraki mücadeleyi konuşacağız. Bilindiği üzere DAİŞ'in hala uyuyan hücreleri var. Karada DAİŞ'in varlığına güçlerimiz son verdi fakat bu zihniyete karşı kapsamlı bir mücadele gerekiyor. Bu mücadelenin nasıl olması gerektiğini konuşacağız. Kazanımlarımız nasıl koruyacağımızı ve bunu siyasi bir forma nasıl kavuşturacağımızı konuşacağız" diye kaydetti.

'GELECEĞİMİZİ KONUŞACAĞIZ'

Toplantının diğer bir önemli gündem maddesinin "siyasi, ekonomik, kültürel ve toplumsal durum ile aşiretler arası diyalog" olduğunu ifade eden Kuzey-Doğu Suriye Yönetimi Yürütme Meclisi üyesi Hemdan El-Abid, şunları kaydetti: "Bizler Arap, Kürt, Süryani, Asurî, Türkmen halkları olarak omuz omuza bir mücadele verdik. Kanımız birbirine karıştı. Ortak paydamız Suriyeliliktir. Mesela bir anayasa meselesi var. Bunu konuşacağız. Halklarımıza nasıl daha iyi hizmet edebileceğimizi konuşacağız. Üzerimizdeki tehditleri nasıl bertaraf edebileceğimizi konuşacağız. Geleceğimizi konuşacağız."