Almanya’nın aradığı DAİŞ’in işkencecisini YPG yakaladı

Dêrazor’u DAİŞ çetelerinden temizleme operasyonu sırasında YPG güçleri, Martin Lemke isimli DAİŞ’in işkencecisi ve istihbarat görevlisini yakaladı.

Dêrazor’un DAİŞ çetelerinden temizleme operasyonunda sona doğru yaklaşırken, YPG güçleri bir Alman vatandaşını daha sağ yakaladı. YPG güçleri DAİŞ çetesinin şeflerinden olan Martin Lemke’nin biri Alman, diğeri de olan Fransız olan iki eşiyle birlikte Dêrazor’dan kaçarken yakalandığını açıkladı.

Almanya’nın doğusundaki Leipzig kenti yakınlarındaki Zeitz ilçesi doğumlu olan Lemke’nin 2012 yılında Hildesheim kentinde radikal gruplarla tanıştığı öğrenildi. DAİŞ’in Almanya sorumlusu Abu Walaa tarafından çeteye katılımı sağlanan Lemke, 2014 yılının sonunda ise Fransız eşi Julie M. ile birlikte Suriye’ye geçtiği belirtiliyor.

DAİŞ’in kontrolü altında bulunan Hisbah kentindeki bir polis birimde çalışan Martin Lemke daha sonra çetenin istihbarat örgütü Amniyat’ta çalışmaya başladı. DAİŞ’in şüpheli gördüğü kişileri kaçırıp işkenceyle onlardan bilgi almakla görevlendirilen Lemke’nin sorumluluğu altında birçok tutuklunun cezaevlerinde katledildiği ifade ediliyor.

QSD İLE ÇATIŞMADA YARALANMIŞ

Bild gazetesinin bugünkü sayısında yer alan bir habere göre Lemke, 2018 yılının sonlarında Suriye-Irak sınırında bulunan DAİŞ’in son bölgelerinden QSD güçleriyle girdiği çatışmada da yaralandı. Lemke ve iki eşinin Almanya’ya getirilip yargılanıp yargılanmayacağı bilinmiyor. Geçtiğimiz hafta Rojava’da tutuklu Fransız vatandaşı DAİŞ çete mensuplarından 130’a yakınının uçakla Fransa’ya götürülüp yargılanacağı açıklanmıştı.

Ancak Almanya’nın henüz böyle bir kararı yok. Lemke ve eşiyle birlikte YPG’nin elinde bulanan DAİŞ’li Alman vatandaşlarının sayısı 38’e çıkarken, Rojava yönetimi bir süredir ellerinde bulunan Alman vatandaşı çete üyeleri için Berlin yönetimine çağrılar yapıyordu. Berlin yönetimi ise söz konusu vatandaşlarının Almanya’ya getirilmesine yönelik seçenekler üzerinde çalıştığını açıklamakla yetinmişti.

Geçtiğimiz Ocak ayının başında ise YPG Basın Merkezi Dêra Sor’un Hecin kasabası ve çevresinde yürütülen Cizre Fırtınası Hamlesi kapsamında Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan, Ukrayna, Rusya, ABD ve Almanya vatandaşı olan 8 yabancı kökenli DAİŞ’linin sağ yakalandığını açıklamıştı. Bu grup içindeki Alman vatandaşı Lucas Glaß hakkında da ülkesinde tutuklama kararı vardı.

YPG’ye bağlı özel birliklerinin yaptığı operasyonlarda yakalanan 2700 DAİŞ’li şu anda Rojava Kürdistanı’ndaki hapishanelerde tutuluyor. Bunlardan 800’ü çoğu batılı ülkeler olmak üzere 46 değişik devletin vatandaşları. Rojava yönetimi bir süredir özellikle ABD, Fransa ve Almanya’nın devreye girmesini ve söz konusu yabancı DAİŞ’lilerin yargılanmasını üstlenmesi yönünde çağrılar yapıyor.