ABD: DAİŞ, QSD’nin elindeki binlerce çeteyi kaçırmayı hedefliyor

ABD’ye göre, Suriye ve Irak’ta büyük oranda bitirilen DAİŞ çeteleri başta Afrika olmak üzere birçok ülkedeki farklı gruplar üzerinden etkili olmaya çalışırken, QSD kontrolündeki cezaevlerindeki binlerce çetenin kaçırılması hedefleniyor.

ABD Ulusal Kontr-Terörizm Merkezi’nin direktörü Christopher Miller, çeteler aldıkları darbelere rağmen ‘dünya çapında saldırgan bir strateji’ izlemeye devam ediyorlar. Miller, bunu Kongre’ye sunulan ABD’ye yönelik ‘tehditleri’ içeren istihbarat örgütlerinin raporunu açıklarken söyledi.

Uluslararası Koalisyon ve ABD’nin özellikle son bir yılda DAİŞ’in önde gelen isimlerinin elimine edilmesi ve terörist saldırılarının engellenmesinde başarılı olduğunu söyleyen Miller, buna rağmen tehlikenin geçmediği uyarısında bulundu. Miller’e göre, DAİŞ’in çoğunluğu Afrika kıtasında olmak üzere 20 kadar silahlı grup üzerinde etkisi var.

DAİŞ çetelerinin başı Ebubekir el Bağdadi’nin Ekim 2019’da öldürülmesine rağmen sık sık ‘atılım’ şeklinde saldırılar yaptığını söyleyen Miller, özellikle Afrika’nın birçok ülkesinde düzenlenen saldırılara işaret etti. Miller, buna karşılık Afganistan, Libya, Somali ve Yemen’de hem Uluslararası Koalisyon’un hem de rakip grupların saldırıları sayesinde DAİŞ’in büyümesinin önlendiğini vurguladı.

‘HEDEFLERİ TUTUKLU ÇETE VE AİLELERİNİ KURTARMAK’

Ulusal Kontr-Terörizm Merkezi’nin direktörü Christopher Miller, çetelerin son aylarda birçok farklı ülkede saldırılar düzenlemesinin ‘küresel çapta saldırganlık’ stratejisinin parçası olduğunu savundu.

Ancak Miller’e göre çetelerin en önemli hedefi, QSD güçlerinin kontrolünde Kuzeydoğu Suriye’deki kamplar ile cezaevlerinde tutulan binlerce çete ve ailelerinin ‘kurtarılması’.