ABD: Almanya QSD’nin askeri eğitimine yardımcı olmalı

ABD yönetimi, Almanya’nın Rojava Kürdistan’ına asker göndererek Suriye Demokratik Güçleri (QSD)’nin askeri eğitimine destek vermesini talep etti. Washington, Peşmerge güçlerine verilen eğitimin benzerini istiyor.

Geçtiğimiz Haziran ayında ABD'nin Rojava Kürdistanı’nda oluşturmayı planladığı “güvenli bölge” planına Almanya’nın DAİŞ ile mücadelede Ürdün’de konuşlandırdığı Tornado uçaklarıyla destek vereceği iddiası gündeme gelmişti. O dönem Alman basınına yansıyan bilgilere göre söz konusu planın Kürt güçlerini hem Türkiye hem de Şam rejiminden korumak için hazırlanacağını ifade edilmişti.

ABD’nin DAİŞ ile Mücadele Koalisyonu ve Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ise Almanya’nın plana vereceği desteğin sadece Tornada uçaklarıyla sınırlı kalmamasını istedi. Almanya’da pazar günleri yayınlanan “Welt am Sonnag” gazetesine konuşan Jeffrey Federal Washington yönetiminin Alman Hükümeti’nden isteklerini şu şekilde sıraladı:

“Almanya’nın birliklerini Suriye’nin kuzeyine göndererek Demokratik Suriye Güçleri (QSD)’nin eğitimine, lojistik ve teknik ihtiyaçlarının giderilmesine yardımcı olmalı. Orada görev yapan bir kısım askerlerimizin yerine Almanya’nın bölgeye göndereceği kara gücünü yerleştirmeyi istiyoruz.”

‘ALMANYA KARARINI TEMMUZ AYI İÇİNDE VERMELİ’

Angela Merkel’in başbakanlığındaki Hıristiyan demokratlar-sosyal demokratlar hükümetinin ise Temmuz ayı içinde ABD yönetiminin talebine yanıt vereceği belirtildi. Merkel hükümetini ikna etmek için de ABD’nin DAİŞ ile Mücadele Koalisyonu ve Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin geçtiğimiz Cuma günü başkent Berlin’e geldiği öğrenildi.

Berlin’deki temaslarına ilişkin de konuşan Jeffrey “Suriye’nin kuzeyindeki güvenliği istikrarlı bir hale getirmek için bize gönüllü şekilde destek verecek müttefikler arıyoruz” ifadesini kullandı. ABD’nin Rojava Kürdistan’ında hem Türk devleti hem de Esat rejiminin saldırılarına karşı oluşturmak istediği güvenli plan için aralarında birçok batılı ülkenin de bulunduğu 80 ülkeyle temas halinde olduğu belirtiliyor.

Jeffrey Berlin yönetiminden taleplerine ilişkin ise şu ifadeyi kullandı: “Temmuz ayı içinde Federal Hükümet’ten net bir yanıt bekliyoruz. Koalisyon partnerlerimizin uğraştığını Başkan’a (Donald Trump) göstermek istiyoruz.”

2014 yılında DAİŞ çetelerinin Şengal’e yönelik saldırılarını başlatıp Güney Kürdistan’a yöneldikleri sırada da Almanya bir birliğini bölgeye göndererek DAİŞ ile savaşan Peşmerge güçlerinin eğitimini üstlenmişti.

TEZKERE YAZ TATİLİNDEN SONRA MECLİS’E GELEBİLİR

Almanya DAİŞ çeteleriyle mücadele kapsamında Ürdün’deki Al-Asraky askeri havalimanında 280 asker ve 6 Tornado uçağı yerleştirmişti. Buradaki Alman askeri birliğinin görev süresi 31 Ekmi’de sona erecek. ABD yönetiminin istediği şekilde hazırlanacak yeni tezkerenin ise ancak yaz tatilinden sonra Federal Meclis’te gelmesi bekleniyor.

Fakat Merkel hükümetinin bu kez işi zor. Çünkü bir önceki tezkere mecliste hükümet ortağı SPD’nin itirazları yüzünden “Askerler son kez görev yapacak” ifadesi yer almasına zar zor kabul edilmişti. Yeni bir tezkerenin ise SPD ile başbakan Merkel’in partisi CDU arasındaki krizi derinleştireceği ifade ediliyor. SPD şimdiden ABD’nin talebine karşı çıkarken, CDU ise sıcak bakıyor.

Konuyla ilgili haberler: