Özerk Yönetim: Türkiye DAİŞ’e güvenli bir yol açtı

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkan Yardımcısı Abîr İliya, Türk devletinin işgal ettiği alanlara DAİŞ çetelerinin geçmesi için güvenli bir yol açtığını belirtti.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi, Qamişlo’da düzenlediği basın toplantısında, DAİŞ çetelerinin oluşturduğu tehlikelere dikkat çekerek, uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkan Yardımcısı Abîr İliya, “QSD’nin 23 Mart 2019’da terör örgütü DAİŞ’in sözde devletini bitirerek zafer kazanmasından 2 gün sonra (25 Mart), Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Özerk Yönetim bölgelerinde uluslararası bir mahkemenin kurulması ve gerekli koşulların sağlanması çağrısında bulundu” diye hatırlattı.

İliya, “Suçların Kuzey ve Doğu Suriye halklarına yönelik işlendiğini, bu nedenle mahkemenin Kuzey ve Doğu Suriye’de kurulması gerektiğini vurgulayan Özerk Yönetim, uluslararası toplumu yasal ve lojistik yardıma çağırdı. Özerk Yönetim, aynı zamanda suç belgelerinin kendilerinde bulunduğunu ifade etti” diye ekledi.

50 ülkeden binlerce DAİŞ’li ve on binlerce DAİŞ’li yakınının bölge için tehlikeli ve ağır bir yük oluşturduğunu söyleyen İliya, şöyle konuştu: “DAİŞ bütün dünyayı ve insanlığı tehdit ettiği için bu konu tüm dünyayı ilgilendiriyor. Bu nedenle büyük bir uluslararası işbirliğine ihtiyaç vardır. Ancak kimse bu konuda cevap olmuyor. Bir kez daha bu konunun açıklığa kavuşması ve çetelerin yargılanması için uluslararası bir mahkemenin kurulması çağrısında bulunuyoruz.”

Türk devleti ile DAİŞ arasındaki suç ortaklığına da dikkat çeken İliya, Türk işgal saldırılarının DAİŞ’in gizli hücrelerini harekete geçirdiğini kaydetti.

İliya şunları belirtti: “Saldırılar DAİŞ çetelerinin Türkiye’nin işgal ettiği bölgelere geçmesi için güvenli bir yol açtı. Şu an elimizde Serêkaniyê ve Girê Spî’de bulunan DAİŞ komutanlarının isimleri var. Bu gelişmeler DAİŞ’in dönmesi konusunda tehdit oluşturuyor. Türk devletinin saldırılarından sonra DAİŞ’lilerin kaçma girişimlerine karşı kısıtlı imkanlara rağmen bölgelerimizdeki zindanların güvenliğini sağlayabildik. Bu bağlamda, özellikle güvenliğin güçlendirilmesi ve teröristlerin kaldığı zindanlarda altyapının geliştirilmesi için uluslararası bir rol olmalıdır. Özerk Yönetim bölgelerinde uluslararası mahkemenin tedbirleri olmalıdır. Uluslararası bir işbirliğine ihtiyaç var. Çünkü bütün dünyanın bu konu üzerinde sorumluluğu bulunmaktadır.”