‘Çözüm olmadıkça savaş suçları devam edecektir’

BM soykırım uzmanları yaptıkları açıklama ile Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarından duyduğu endişeyi dile getirerek, “Siyasi çözüm olmadıkça savaş suçları işlenmeye devam edecektir” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreri Antonio Gutterres’in Soykırımın Önlenmesi Özel Danışmanı Adama Dieng ve Kuzey Doğu Suriye’deki sivilleri Koruma Sorumluluğu Özel Danışmanı Karen Smihth yaptıkları ortak açıklama ile Türk devletinin askeri operasyonlarından duydukları endişeye dikkat çektiler.

ULUSLARARASI HUKUKUN GEREKLİLİĞİ HATIRLATIRLDI

Özel danışmanlar, Suriye’deki sivillerin yeniden bir insani krizle karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, temel insani hakların korunması ve uluslararası hukukun gerekliliğine uyma çağrısında bulundu. Çatışmaların ağırlaşmasının bölgedeki sivillerin yaşamını daha da tehlikeye atacağının altını çizen özel danışmanlar, Türk devletinin saldırılarından kaynaklı yaşanan sivil ölümleri ve 160 bin sivilin yerini terk etmesini hatırlattı.

SİVİLLERİ KORUMAK YASAL ZORUNLULUKTUR

Türk devletinin ve çatışmanın taraflarının sivilleri korumak için var olan yasal zorunluluklara sıkı sıkıya bağlı kalması gerektiğini vurgulayan Dieng ve Smihth, “Bu sorumluluk tüm devlet ve devlet dışı aktörlerin sorumluluğundadır. Hiçbir sivil, evini terk etmeye zorlanmamalıdır. Yine her bir mültecinin geri dönüşümü gönüllülük temelinde olmalıdır” dedi.

BM GÜVENLİK KONSEYİ’NE ÇAĞRI

Başta BM Güvenlik Konseyi olmak üzere uluslararası topluma sivillerin korunması için daha çok caba gösterme çağrısında bulunan Dieng be Smihth, “Güvenlik Konseyi’nin sivillerin korunması gerektiği noktasındaki ortak bir kararda buluşamama başarısızlığı, bölgedeki sivilleri ciddi risk altında bırakmaktadır. Her üye devlet, BM’nin prensipleri korumakla yükümlüdür” ifadelerini kullandı.

SİYASİ ÇÖZÜM OLMAZSA SAVAŞ SUÇLARI DEVAM EDECEK!

2011’den beridir Suriye’de yaşanan çatışmalardan kaynaklı sivillere yönelik savaş ve insanlık suçları işlendiğini söyleyen özel danışmanlar, “Bugün devam ettirilen askeri operasyonlar, bu suçların işlenmeye devam edeceği riskinin yaşandığını gösteriyor. Ülkedeki bütün kesimlerin sesini duyurabildiği, haklarının korunabildiği bir siyasi çözüm geliştirilmezse, ülkede savaş suçları işlenmeye devam edilecektir” diye ekledi.