86 bin öğrenci eğitim hakkından mahrum kaldı

Eğitim ve Öğretim Komitesi, Kuzey ve Doğu Suriye’deki 810 okulda işgal saldırıları nedeniyle eğitimin durduğunu açıkladı.

İşgalci Türk ordusunun saldırılarıyla ilgili açıklama yapan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Eğitim Öğretim Komitesi, saldırılar nedeniyle 810 okulda eğitim öğretim faaliyetlerinin durdurulduğunu bu nedenle bölgede eğitim gören 86 bin çocuğun eğitim hakkından mahrum kaldığını ifade etti. Komite ayrıca Türk devletinin saldırıları nedeniyle 20 okulun kullanılamaz hale geldiğini de belirterek, UNİCEF ve diğer uluslararası kuruluşlara acil harekete geçme çağrısında bulundu.

Komite tarafından yapılan açıklama şöyle:

“İşgalci Türk devleti ve ona bağlı çete grupları Kuzey ve Doğu Suriye’de vahşi saldırılar gerçekleştiriyor. Vahşi saldırılar nedeniyle Kuzey ve Doğu Suriye’de sağlık ve eğitim başta olmak üzere birçok hizmette aksaklıklar yaşanmaktadır. Okul sıralarında olması gereken çocuklarımız, saldırılar nedeniyle şehit, yaralı veya göçmen olmak zorunda kalıyor. İşgalci Türk ordusu, bölgedeki okulları kasıtlı bir şekilde hedef alıyor. Saldırılar nedeniyle Kuzey ve Doğu Suriye’de eğitim hizmeti veren 810 okulda eğitim faaliyetleri durmuştur. 86 bin öğrenci ücretsiz eğitim haklarından mahrum olurken 5 bin 224 öğretmen de öğrencilerinden uzak kalmıştır.

CİZRE BÖLGESİ

Cizre bölgesi ve Serêkaniyê çevresinde bulunan 150 okulun 20 tanesi kullanılamaz hale geldi. Bu okullarda 17 bin 526 öğrenci ve bin 409 öğretmen bulunuyordu.

TİL TEMİR

Til Temir’de bulunan 120 okulda eğitim faaliyetleri durmuş, okullarda 7 bin 633 öğrenci ve 849 öğretmen bulunuyordu.

DİRÊSİYÊ

Dirbêsiyê’de bulunan 114 okulda eğitim faaliyetleri durmuş, okullarda 983 öğretmen bulunuyordu.

GİRÊ SPÎ

Girê Spî’de bulunan 426 okulda eğitim faaliyetleri durmuş, okullarda 51 bin 200 öğrenci ve bin 983 öğretmen bulunuyordu.

Saldırılar nedeniyle göç eden halk, Qamişlo’da bulunan 3, Hesekê’de 35 ve Girkê Legê’de 2 okulu yaşam alanına çevirdi.

Eğitim ve Öğretim Komitesi olarak Türk devletinin saldırılarını en sert biçimde kınıyoruz. UNİCEF ve diğer uluslararası kuruluşlara Türk devletinin vahşi saldırılarının durdurulması ve çocukların eğitim hakkına bir an önce kavuşmasını sağlaması için acil harekete geçme çağrısında bulunuyoruz.”