2 ayda gerçekleşen saldırılarda en az 56 şehit, 77 yaralı

İşgalci Türk ordusunun Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük ekim ve aralık ayındaki alt yapıyı hedef alan saldırılarında en az 56 sivil şehit düştü, 77 sivil ise yaralandı. Saldırılar en az 1 Milyar 270 milyon 201 bin 782 dolar maddi zarara neden oldu.

Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük işgalci Türk ordusunun saldırılarında doğrudan alt yapı hedef alınıyor. 5-9 Ekim saldırılarında 47 kişi şehit düşerken, 59 kişi yaralandı. Bunun yanı sıra halkın hizmetinde olan mekânların hedef alınması 1 milyar 270 milyon 201 bin 782 dolar zarara neden oldu. 23 Aralık’ta başlayan saldırılarda ise 25 Aralık’ta 8 yurttaş ve 24 Aralık’ta ise sinemacı ve özgür sanat emekçisi Rojhilatlı Mensûr Kerîmiyan şehit düştü, 27 Aralık’a kadar da 18 yurttaş yaralandı. Ayrıca 712 okul eğitime ara verdi, 89 bin 418 öğrenci eğitimden mahrum kaldı.

5-9 EKİM SALDIRI SONUÇLARI

İşgalci Türk ordusu tarafından Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük 5-9 Ekim tarihleri arasında savaş uçakları, silahlı insansız hava araçları ve ağır silahlarla olmak üzere 172 yere dönük saldırı gerçekleşti. 172 mekân 237 kez hedef alındı. Bunlardan 157’si ağır silah, 24’ü ise savaş uçaklarıyla yapıldı. Bu saldırılarda baraj ve elektrik santralleri hedefti.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi açıklamalarına göre;

QAMIŞLO

Qamişlo’da, Dugirka, Til Xatûn, Girbawî köyü ve buz fabrikası hedef alındı. 3 kez elektrik santraline saldırıldı. Tirbespiye, Mizgeft Elektrik Santrali 4 kez hedef alındı. Amûdê’de Til Hebeş çevresinde bir akademi hedefler arasındaydı, Mîra köyü ve Girê Moza’ya saldırıldı. Elektrik istasyonu vuruldu. 3 kez buğday silosu ve çevresi hedef alındı.

DÊRÎK

Dêrîk Siwêdiyê Gaz İstasyonu 8 kez hedef alındı. Xanê Serê Su İstasyonu da hedef alındı. Vira köyündeki korona hastanesine saldırıldı. Merga Mîra, Girzîro û Teqil Beqil köyündeki alt yapı tesisleri vuruldu. Eyn Diwar köyündeki tarım alanı bombalandı. İç Güvenlik Güçleri’ne bağlı Şehit Nesrîn Akademisi hedef alındı. Çil Axa’daki baraj ve elektrik santrali ve El Qews Petrol İstasyonu bombalandı.

HESEKÊ

Hesekê şehir merkezinde bir fabrika, 2 kez de Serêkaniyê ve Waşokanî Kampı saldırıya uğradı. Mişêrfê Mahallesi’nde bir araç hedef alındı. Zirgan’ın doğusunda bulunan Ribta, Şêx Elî, Ribêat, Til Elwerd, Bubî, El Esediyê, Xirbê Şiîr ve Dada Ebdal bombalandı. Dirbêsiyê’de ise pamuk tarlasına dönük saldırılar gerçekleşti. Til Temir’de bir Su İstasyonu vuruldu. İlçenin doğusunda olan Guzeliyê, Til Leben, Um El Xêr ve Um El Kêf bombalandı.

EYN ÎSA

Eyn Îsa’da Ebû Sira, El Etşana, Ebû Nîtona, El Êrîda, Zenubya, El Xalidiyê, Fatsa köyünü ve Çelebiyê beldesini bombaladı. Bir okul, Su İstasyonu, Lava Su Şirketi, Gizelî’deki buğday silosu ve El Xalidiyê köyü yaşayan yurttaşların evleri de işgalci Türk devletinin hedefleri arasındaydı.

KOBANÊ

Kobanê’de Çerxelî, Gultepa, Til Şiîr, Zor Mexar ve Şêxler köyü bombalandı. Korona hastanesi hedef alındı. Kaniya Kurdan Ormanlığı ve bir fabrika bombalandı. Sirîn beldesi keşif uçaklarıyla hedef alındı. Sirîn’deki sebze bahçesi bombalandı.

MİNBİC

Minbic’de Kerhok, Koklî, Qert Wêran, Ewn Dadat, Cat, Şêx Yehya, Qerozaq, Muhsenli, Um Celûd, El Hoşeriyê, Toxar ve Seyade köyleri bombalandı.

ŞEHBA-EFRÎN

Şêrawa ilçesine bağlı Soxanekê ve Meyasa ile Şera ilçesine bağlı Merenaz köyü bombalandı. Til Rifet ilçesi ve Zîwana köyü hedef alındı.

TOPLAM 47 ŞEHİT, 59 YARALI

Bu saldırılar sonucunda 2 çocuk ve 29 İç Güvenlik Güçleri olmak üzere 47 yurttaş şehit düştü. 11’i kadın 59 yurttaş ise yaralandı.

1 Milyar 270 milyon 201 bin 782 dolar maddi zarara neden oldu.

23 ARALIK’TA TIRBÊSPİYÊ VE DÊRIK HEDEF OLDU

İşgalci Türk devleti 23 Aralık’ta Cîzre Kantonu'nun Tirbepiyê ilçesine bağlı Girdêm köyü yakınlarında bulunan Seîda Petrol İstasyonu'nu ve Ewda Petrol İstasyonu'na saldırdı. Ayrıca, aynı ilçenin güneyinde bulunan Şabo Benzin İstasyonu’nun yakınındaki plastik fabrikasını da vurdu.

Seîda Petrol İstasyonu’na yönelik saldırıda Hisên Hemze Sadûn isimli yurttaş yaralandı. Dêrîk’in Banê Şikefta köyü de hedeflenen yerler arasındaydı.  

25 ARALIK’TA QAMIŞLO’YA 31 SALDIRI

25 Aralık’ta 7 savaş uçağı ve 33 insansız hava aracıyla bölgeye yönelik 40 saldırı gerçekleştiren işgalci Türk ordusu, Qamişlo'da Cirnik Mahallesi’nde Satkop İstasyonu, gıda deposu, Alaya Mahallesi’ndeki fabrika, 2 inşaat şirketi, Simav Matbaası, Korona hastanesi, elektrik istasyonu, yem deposu, Diyaliz Hastanesi, Oksijen Merkezi’ni bombalandı. Şehitler Kavşağı yakınındaki seramik deposu, benzin istasyonu, Aziz Garajı, çimento deposu, Um Fursan köyü, Alaya Mahallesi’nde bir mazot deposu, perşembe pazarı, Korona Hastanesi yakınındaki depo, Berfin Temizlik Ürünleri Fabrikası ve Botan Akaryakıt İstasyonuna yönelik 31 saldırı gerçekleşti.

AMÛDÊ VE KOBANÊ’DE 9 SALDIRI

Amûdê ilçesinde Kerem Düğün Salonu, buğday deposu ve zeytin deposuna 3 saldırı düzenlendi. Kobanê'de araba garajı, Sınır Tanımayan Doktorlar'ın desteklediği Miştenur Hastanesi, Termik köyü yolu üzerinde tavuk fabrikası, Halep yolu üzerinde çiftlik, araba tamirhanesi ve Ehmed Temer'e ait inşaat şirketi 6 saldırıyla hedef alındı.

İşgalci Türk devletinin uçakları Qamişlo, Dêrik ve Dirbesiyê’deki radyo istasyonlarını da bombaladı.

8 YURTTAŞ ŞEHİT DÜŞTÜ

Türk devletinin 25 Aralık’ta düzenlediği 40 saldırıda 8 yurttaş şehit düştü, 18 yurttaş ise yaralandı. 2 bin 200 köy ve kasaba da elektriksiz kaldı. Şehit olan 8 kişinin isimleri ise; Bêrîvan Mihemed, Ferhan Xelef, Riyad Hemo, Ferhan Temê, Rênas Hisên, Hisên Ehmed, Faris El Faris ve Aye El Sebawî.

SİNEMACI MENSÛR KERÎMIYAN ŞEHİT DÜŞTÜ

Mezopotamya Demokratik Kültür ve Sanat Hareketi (TEV-ÇAND) ve Hîlala Zêrîn Kadın Kültür Sanat Hareketi öncülüğünde yapılan açıklamaya göre, Rojhilatê Kurdistan’ın Sinê şehrinden olan Sinemacı Mensûr Kerîmiyan, Türk devletinin 24 Aralık’ta bölgeye dönük gerçekleştirdiği saldırılarda şehit düştü.

QAMİŞLO’DA 4, AMÛDÊ’DE 6, KOBANÊ'DE BİR KONTROL NOKTASI HEDEF ALINDI

İşgalci Türk devleti 26 Aralık’ta Qamişlo’nun güneyindeki Girbawî beledesindeki bulgur fabrikası, Girkê Legê ilçesinin batısındaki Gir Ziyaretê Çolê köyündeki buğday deposunun çevresi, Amûdê ilçesindeki buğday deposu, Til Temir’in batısındaki Tawîle köyü, tren istasyonu, Korona hastanesi, Dirbêsîyê ilçesindeki Hekîm Hac Bekir ve Eşref El Kiya adındaki yurttaşların evleri, Qamişlo’daki inşaat şirketi ve Alaya Mahallesi’ni hedef aldı.

Şêrawa ilçesinin Bênê köyü, Şera ilçesinin Merenaz köyü yanı sıra Til Qira, Um Hoş, Semûqa, Til Çîçan, Til Medîq, Minix, Bêlûniye, Şêx Îsa, Hirbil, Wehşiye köyleri ile Şehba’nın Til Rifat ilçesinin çevresi bombalandı.

Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri’nin yaptığı açıklamaya göre Qamişlo’da 4, Amûdê’de 6, Kobanê’de ise bir kontrol noktası hedef alındı.

YAKLAŞIK 90 BİN ÖĞRENCİ EĞİTİMDEN MAHRUM KALDI

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Eğitim ve Öğrenim Kurulu’nun açıklamasına göre; Cizre, Fırat ve Efrîn-Şehba Kantonu’nda 712 okul eğitime ara verdi, 89 bin 418 öğrenci eğitimden mahrum kaldı.