Uluslararası toplum ve Bağdat’a ‘Şengal’in özerkliğini tanı’ çağrısı

Şengal Demokratik Özerk Meclisi’nin 9’uncu kuruluş yıldönümü dolayısıyla yapılan ortak bir açıklamada tüm uluslararası kuruluşlara ve Bağdat hükümetine Şengal’in özerkliğini tanıma çağrısı yapıldı.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi, bundan dokuz yıl önce 9 Ocak 2015 tarihinde ilan edildi.

Êzidî halkı, kurumları ve örgütleri, uluslararası kurumlar ve Irak Federal Hükümeti’nin Özerk Yönetimi tanıması için dokuz yıldır mücadele ediyor.

Irak anayasasında etnik bileşen ve inançlara özerklik ya da federalizm hakkı tanınmasına rağmen, özellikle Türk devleti ve KDP’nin baskıları nedeniyle Êzidî halkının talepleri anayasanın tanıdığı bu haktan yararlanamıyor.

Özerk Yönetim’e bağlı tüm kurumlar, Şehit Aileleri Komitesi, TAJÊ, PADÊ, Şengal Dağı’ndaki Şehit Dilgeş ve Şehit Berxwedan mezarlığında bir araya gelerek ortak bir basın açıklaması yaptı.

Özerk yönetimin kuruluş yıldönümü kutlanırken, Özerk Yönetim Eşbaşkanı Nayif Şemo, açıklama sırasında yaptığı konuşmada Êzidîlerin talebi üzerine kurulan Şengal Kurucu Meclisi’nin kuruluş yıldönümü vesilesiye toplandıklarını belirtti.

Şemo, “Bu direnişin tek yoluydu. Kurucu Meclis’in öncüleri bir an bile tereddüt etmeden hâlâ görevleri başında” dedi.

Nayif Şemo, “Şengal’deki tüm kurum ve kuruluşlar Şengal Dağı’nın zirvesine kahraman şehitlerimiz sayesinde çekilecek Êzidxan bayrağının altında toplandı. Halkımıza kanımızın son damlasına kadar güçlerimiz ve halkımız arasında bir köprü olacağımıza söz veriyoruz” diye ekledi.

Irak devletine Şengal Özerk Yönetimi’ni tanıma çağrısında bulunan Şemo, “Irak, anayasasında olan temel hakkımız özerkliğimizi tanımalıdır. Şengal bu coğrafyada özel bir yere sahiptir. Özerk Yönetim tanındığında Irak’ta yaşayan tüm halklar için bir model oluşturacaktır” diye konuştu.

Şehit Aileleri Komitesi sözcüsü Pakize Zelal, konuşmasına Zerdeşt Şengali’yi anarak başladı.

Pakize Zelal, “Kurcu Meclis’in kuruluş yıldönümünde Zerdeşt yoldaş ve arkadaşlarını hedef alarak geri adım atmamızı istediler. Ancak tüm saldırılara direndik. Meclisin kuruluş yıldönümünde Mam Zeki şahsında tüm şehitlerimizi anıyoruz” ifadelerini kullandı.

TAJÊ üyesi Kinê Xidir ise “Bizler halkımızın güç ve iradesiyle bu planları boşa düşürerek bugüne kadar halkımıza siper olduk. Êzidî kadınları meclisin kuruluşunda önemli bir rol oynadı. TAJÊ olarak Kurucu Meclis’in kuruluş yıldönümünü kutluyoruz” diye konuştu.