Türk askeri Govendê'de tutunamadı

Türk ordusu kışın şansını denedi ama Govendê'de tutunamadı; bozguna uğradı ve azala azala çekilmek zorunda kaldı.

Kış aylarında başlayan Türk ordusunun kendi deyimleri başarılı operasyonlarından biri de Govendê alanına yapıldı. Ancak HPG-YJA star gerillaların direnişi karşısında fazla direnemeyen Türk ordusu kısa bir süre içinde geri çekilmek zorunda kaldı. Bu süre boyunca alanda bulunan Rûbar Çelê, yaşananları ANF'ye anlattı.

Kürdistan gerillasının hakim olduğu alanlardan biri olan Zagroslar'daki Govendê bölgesine de operasyon yapan Türk ordusu, gerillanın etkili eylemleri ile coğrafyanın sertliği birleşince geri çekilmek zorunda kaldı. Operasyon boyunca alanda olan Rûbar Çelê, Türk devletinin uzun zamandır diş bilediğini belirterek, kışın Govendê’ye yönelip kontrol altına almak istediğini söyledi.

TÜRKLER CESARET EDEMİYOR

Kendilerinin istihbarat aldıklarını ve buna göre de hazırlıklı olduklarını kaydeden Çelê, şunları söyledi: "Aslında Türklerin, Zagroslara operasyon düzenleyecek cesarete sahip değil. Türk ordusunun Kürdistan dağlarında savaşacak gücü ve kabiliyeti yok. Buna karşı bölgedeki Gerdiya korucularının öncülüğünde operasyonlar geliştiriyor. Son dönemlerde artık korucuları yoğunluklu olarak operasyonlara dahil ediyor. Korucular olmadan bir adım bile atamayan Türk ordusu, Kürdistan gerillasına karşı savaşamayacak durumda.”

GERİLLA HAREKET EDEMEZ SANDI

Zagroslarda kış şartları ağır; özellikle Govendê'de daha serttir. Çelê'ye göre; Türk ordusu, gerillanın hareket edemeyeceğini sanmış olmalı ki böylesine ağır koşulların olduğu bir bölgeye operasyon düzenledi. Ancak gerillaların erken müdahalesi ve etkili eylemleri karşısında neye uğradığını şaşıran Türk güçleri, geri çekilmeye çalıştı.

AZALARAK ÇEKİLEBİLDİLER

Hatta operasyon gücünün geri çekildiğini gören gerillalar, kolay kolay izin veremeyerek bozguna uğrattı. Bölgedeki Tepê Xwedê'de bulunan gerillalar, Türk ordusuna ağır silahlara müdahale etti. Türk ordusu, askerlerini araziden toplamak için sürekli helikopterler gönderdi. Helikopterlere de müdahale eden gerillalar, etkili vuruşlarla bazıları darbeleyerek çekilmek zorunda bıraktı.

Rûbar Çelê, Türk güçlerinin mevzilerine girdiklerinde çok sayıda yaşamsal ve sağlık malzemelerinin göze çarptığını ekledi.