Tekin: Gerilla 19 Aralık katliamının intikamını alacak

PKK Yürütme Komitesi üyesi Bozan Tekin Kürdistan Özgürlük Gerillasının Devrimci tutsaklara yönelik olarak 19 Aralık 2000 yılında ‘Hayata Dönüş Operasyonu’ adıyla gerçekleştirilen katliamının intikamını alacaklarını belirtti.

19 Aralık 2000’de ‘Hayata Dönüş’ adı altında zindanlardaki devrimci tutsaklara yönelik vahşi bir saldırının geliştirildiğini belirten PKK Yürütme Komitesi üyesi Bozan Tekin, Türk devletinin bu katliam ile devrim ve devrimcilik adına ne varsa hedeflediğini kaydetti.

Katliamın, uluslararası komplonun gerçekleştirildiği, Kürdistan Özgürlük Hareketine yönelik büyük bir saldırının olduğu bir süreçte geliştiğine dikkat çeken Tekin, “Böylesi bir süreçte zindan direnişçilerinin iradesini kırmak ve teslim almak isteyen sömürgecilik F tipi sistemini geliştirdi. Sömürgecilik o sürece kadar birçok cezaevinde bu temelde saldırılarını geliştirdi. Özgür tutsaklara yönelik büyük bir saldırı söz konusuydu. F tipi zindan içinde zindan demekti.

F tipi saldırısına karşı Türkiye ve Kürdistanlı devrimciler direniş geliştirdi. Devrimciler F tipi saldırısına karşı ölüm orucu başlatıldı. Devrimci tutsakların direnişi sömürgeciliğin saldırılarını boşa çıkardı. Sömürgecilik şöyle hesaplıyordu; ‘İşte bir koğuşa 50-60 kişi, bir bloğa 150 – 200 kişi doldurmuşum şimdi bu şekilde saldırsam sonuç alamam. Eğer bunları F tiplerinde toplar ve hücre sistemini geliştirirsem herkesi örgütten koparırım’ diye düşündü. Bu esas üzerine hesaplar yapıldı. Bu hesaplar sonucunda F tipi sistemi geliştirildi. F tiplerini kabul ettirmek için böylesi bir saldırı geliştirildi. Buna karşı direniş ortaya koyan devrimci tutsaklar ölüm orucu başlattı.

Devrimci tutsaklar günlerce aç, susuz kaldı, ağır işkencelere ve vahşi saldırılara uğradı. Tabi bu saldırılar sonucunda onlarca devrimci tutsak katledildi. Onlarcası yaralandı, onlarcası sürgüne başka cezaevlerine gönderildi” diye konuştu.

‘GERİLLA KATLİAMIN İNTİKAM ALACAK’

PKK ve gerillaların 19 Aralık katliamının hesabını sorma sorumluluğu içinde olduğunu da belirten Tekin, 19 Aralık katliamının amacının devrimcilerin iradesini kırmak ve teslim almak olduğunu belirtti.

Türk devletinin o dönemde “Öcalan’ı tutsak ettik. Kısa süre içinde PKK’yi de yok ederiz. Bundan sonra kimse devrim ve devrimcilik adına mücadele edemez” hesabı içinde olduğunu da söyleyen Tekin, 19 Aralık katliamın bu esas üzerinden geliştirildiğini vurguladı. PKK’nin bir intikam hareketi olduğunu ifade eden Tekin, PKK’nin bundan sonra da bu hat üzerinde yürüyüşünü sürdüreceğini söyledi.

F TİPLERİNDEN TEK TİPLERE

İktidarların değiştiğini ancak sömürgeci Türk devletinin katliam ve soykırım politikalarının değişmediğini dikkat çeken Tekin, geçmişte F tiplerini dayatanlar ile bugün tek tip elbiseyi dayatanların aynı zihniyetin ürünü olduğunu belirtti.

19 Aralık katliamını, vahşetini gerçekleştirenin kendisini sol olarak tanımlayan Ecevit hükümeti olduğunu da hatırlatan Tekin, AKP’nin de İslamcılık üzerinden zulüm ve zorbalığı geliştirdiğini söyledi.

Türkiye’de iktidarların söz konusu Kürtler, devrimciler olunca birleştiğini, zulüm ve zorbalıkta sınır tanımadığını dile getiren Tekin, “Tek devlet, tek dil, tek kültür, tek din, tek bayrak” diyenlerin şimdi “tek tip elbise” dediğini vurguladı. Bu türden dayatmalar ile devrimci tutsakların iradesinin kırılmak istendiğini, teslim alınmak ve onursuzlaştırılmak istendiğine de dikkat çeken Tekin, “Tüm devrimciler ve yurtseverler bilmeli ki tutsak PKK militanları ve tutsak yurtseverler AKP/MHP faşizminin tek tip elbise dayatmalarına ve saldırılarına karşı tarihi bir direniş ortaya koyacak” dedi. Tekin, Türk devletinin sömürgeci saldırılarının boşa çıkarılacağını vurguladı.

‘FAŞİZME KARŞI TÜM CEPHELERDE BİRLEŞELİM’

19 Aralık’ta katledilen devrimcilerin bıraktığı direniş mirasına ve anılarına bağlı kalacaklarını söyleyen Tekin, faşizme karşı birleşik cephede güçlü bir birliktelik sağlamanın elzem olduğuna dikkat çekti.

Son dönemlerde faşist saldırıların artmasına dikkat çeken Tekin şöyle konuştu: “Yaşamın her anında tutum sahibi olmalıyız. Ancak bu şekilde faşizmi yok edebiliriz. Ancak bu şekilde halklara ve devrimci tutsaklara özgürlük getirebiliriz. Önder Apo’nun özgürlüğü de bu direniş ve birlik ile olacak.”