Sayyiğit: İktidarların en büyük korkusu örgütlü kadınlardır

Edremit Belediye Eş Başkanı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, iktidarların en büyük korkusunun kadın örgütlülüğü olduğunu, Wan’da yaşayan kadınlar olarak, örgütlü gücün en geniş kesimlere yayılması konusunda çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

2019 Yerel Seçimlerinde Wan’ın Edremit ilçesi Belediye Eş Başkanı olarak seçilen Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, daha sonra Yüksek Seçim Kurumu (YSK) tarafından Kanun Hükmünde Kararname (KHK) gerekçe gösterilerek mazbata verilmedi. Sayyiğit’e mazbata vermeyen YSK, seçimi kazanmayan AKP adayına verdi. Edremit Belediye Eş Başkanı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van’daki kadın çalışmalarına ve mücadelesine ilişkin ANF’ye konuştu.

Sayyiğit, tarih boyunca erkek egemen iktidarlar varlıklarını, iktidarlarını koruyabilmek için cinsiyetçi, militarist ve faşist politikalardan beslendiğini söyledi. “Bu iktidarların en büyük korkusu ise kadın örgütlülüğü olmuştur” diyen Sayyiğit, şunları belirtti: “Biz Wan’da yaşayan kadınlar, tam da bu noktada örgütlü gücün en geniş kesimlere yayılması konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Ev ev, sokak sokak, mahalle mahalle her bir kadına ulaşmak için çalışmalarımız oluyor. Bu çalışmaları bazen atölyeler şeklinde, bazen toplantılar şeklinde bazen de birebir sohbetler ile hayata geçirmeye çalışıyoruz. Hedefimiz her kadına ulaşmak, ona dokunmak, onu dinlemek.”

WAN KADIN ÇALIŞMALARI NOKTASINDA POTANSİYELİ YÜKSEK BİR ŞEHİR

Wan’ın kadın çalışmaları noktasında potansiyeli yüksek bir şehir olduğunu söyleyen Sayyiğit, “Hayata geçirdiğimiz çalışmalarda da bu net bir şekilde açığa çıkıyor. Yaptığımız her bir çalışma kadın öncülüğünde güçlü bir şekilde hayat buluyor. Kadının rolünün, misyonunun ve gücünün farkında olarak yürüttüğümüz her bir çalışma bizler açısından sonuç alıcı oluyor. Bunlar yeterli mi diye sorarsanız kesinlikle değil. En geniş kesimlere ulaşana ve örgütlü kadın gücünü en yüksek seviyeye çıkarana dek ve sonrasında da çalışmalarımız devam edecek.

2022’nin ilk on ayında erkekler, 280 kadını katletti, 131 kadını taciz etti, 205 çocuğu istismar etti, 675 kadına şiddet uyguladı, 25 kadına tecavüz etti. Kadına yönelik şiddet dünyada da önemli bir sorun olmakla birlikte Türkiye’de gün geçtikçe kadınların yaşamını daha fazla kuşatma altına alıyor. Kadın katliamına varan kadın cinayetlerinin en önemli nedenlerinden biri, koruyucu ve önleyici tedbirleri hayata geçirme yükümlülüğü bulunan iktidarın sorumluluklarını yerine getirmemesidir. Hükümet; kadınların ve toplumun tüm haklı itiraz ve protestolarına rağmen İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi başta olmak üzere kadın erkek eşitsizliğini savunan söylem ve uygulamalarla, kadına yönelik erkek şiddetini ve ayrımcılığı derinleştiren politikalarla birbiri ardına yaşanan kadın cinayetlerine zemin yaratmaktadır. Bununla birlikte erkek şiddeti yargılamalarında izlenen cezasızlık politikası, faillere yönelik iyi hal ve haksız tahrik indirimleri kadına yönelik şiddetle mücadeleye ket vurmakta, erkek şiddetinin artmasında önemli bir rol oynamaktadır. AKP, erkek egemenliğini yücelterek, erkek yargıyı daha da etkin hale getirerek bunun önünü açıyor.  AKP döneminde artan erken yaşta evlilik, cemaat ve vakıflarda ortaya çıkan çocuk istismarının nedenlerini de içinde barındırıyor. Bunlar birbiri ile bağlantılı ve içerisinde politik nedenler barındıran durumlardır. İktidarın söylemleri, basının bu konuda tavrı ve yargının bu konudaki duruşu ülkedeki istismar vakalarını her geçen gün biraz daha fazla artırıyor” ifadelerini kullandı.

BU SİSTEMDEN KURTULMANIN TEK YOLU GECE GÜNDÜZ ÇALIŞMAK

Genel seçimlerin baskı, gözaltı, şiddet, tutuklama ve sindirme politikalarının en üst seviyeye ulaştığı bir dönemde yapılacağını vurgulayan  Sayyiğit, “Ne koşulda ve ne zaman olursa olsun halk bu seçime hazır. Bu seçimde belirleyici olacak parti de Halkların Demokratik Partisi’dir. Bu iktidarın gönderilmesi için gerilmedik ev, iş yeri, alan bırakılmamalı. Bu sistemden kurtulmanın tek yolu gece gündüz demeden çalışmak, çalışmak , çalışmak. Başka da yolu yok” şeklinde konuştu.

HALKLA BAĞIMIZ ÇOK GÜÇLÜ

2019 Yerel Seçimlerinde Wan’ın Edremit ilçesi Belediye Eş Başkanı olarak seçildiğini söyleyen Sayyiğit, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Ancak YSK tarafından KHK’li olmam gerekçe gösterilerek mazbata verilmeyip, YSK eliyle seçimi kazanmayan partiye mazbata verildi. İlçemizde aktif bir meclis grubumuz var. Ben mazbatayı almamış olsam da hiçbir zaman halktan kopan bir anlayış içerisine girmedim. Bağlı olduğum ilkeler de bunu gerektiriyordu. Mecliste ne oluyor, kararlar nasıl ne şekilde alınıyor, bunları yakından takip ediyoruz. Bize mazbata verilmemiş; YSK eliyle halkın iradesine farklı bir kayyum pratiği ortaya konulmuş olsa da halkla bağımız güçlü. Halkımız şu an irade gaspının temsilcisi olan zatı hiç bir zaman belediye başkanı olarak görmedi, bundan sonraki süreçte de görmeyecek. Onlar için iradeleri bizleriz. Biz de bunun bilinci ile çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Kadınların siyaset mekanizmalarının tamamında yer aldığı eş başkanlık ve eşit temsiliyet modelimiz ile dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Kadını yaşam alanının tamamının dışında tutmak isteyen AKP hükümeti eş başkanlık ve eşit temsiliyet modelimize saldırıyor. Yaşam alanlarının tamamını kadınsızlaştırmaya çalışıyor. Tutuklayarak gözaltına alarak, kurumlarımızı kapatarak kadınları mücadeleden geri tutmaya çalışıyor. Bunun karşısında biz kadınlar demokrasi ve özgürlük mücadelemize sürekli ve aralıksız bir biçimde devam ediyoruz.”