Sayıştay’dan kayyum belediyesinde yaşanan hasta bezi yolsuzluğuna inceleme

Kayyum tarafından yönetilen Wan Büyükşehir Belediyesinde yaşanan yolsuzluklar üzerine Sayıştay inceleme başlattı. Kayyum belediyesinin hasta ve çocuk bezini bile yolsuzluk için kullandığı ortaya çıktı.

Borç batağına sürüklenen ve hizmet binasına dahi borçlardan dolayı haciz konulan Wan Büyükşehir Belediyesi bir süredir Sayıştay’ın radarına girmiş durumda. Yıllardır kayyumlar tarafından gasp edilen ve talan edilen Wan’da gün geçmiyor ki kayyum belediyelerinde yeni bir yolsuzluk ortaya çıkmasın. Uzun süredir basında gündeme gelen yolsuzluk iddiaları sonunda Sayıştay’ın da dikkatini çekti. Belediyede yapılan birçok ihalede yolsuzluk tespit eden Sayıştay, inceleme başlattı. Yolsuzluğa karıştığı belirtilen müdürlerden ve daire başkanlarından savunma talep edildi.

HASTA BEZİNDE BİLE YOLSUZLUK YAPTILAR

Sayıştay’ın tespit ettiği yolsuzluklardan biri ise, hasta bezi alımı. Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler ve Yardımlar Daire Başkanlığınca 446.860 TL bedelle yıl Gıda Nak. Tekstil İnş. Tem.San. Ltd. Şirketi’nden alınan hasta bezlerinden bazılarının paket içerikleri teknik şartnamede belirtilen adetten az olmasına rağmen idarece uygun görülüp kabulü yapıldığı ve eksik adetlerin bedeli düşülmeden ödeme yapıldığı ortaya çıktı. Sayıştay, bunun üzerine Kreş ve Aşevi Müdür Vekili Aytaç Ürün’den yazılı savunma istedi.

FEN İŞLERİ YOLSUZLUĞUN YANLIŞLIKLA YAPILDIĞINI İDDİA ETTİ

Diğer yolsuzluk ise Fen İşleri Daire Başkanlığının düzenlediği bir ihalede tespit edildi. İhale Şube Müdürü Çetin Koçak, söz konusu ihalede bazı hataların olduğunu söyledi ama bu hataların da sehven yapıldığını söyleyerek aslında yolsuzluk yapıldığını da kabul etmiş oldu.

Koçak yazılı savunmasında şunları dile getirdi: “Teslim edilen zarflar herhangi bir işlem yapılmadan mali yeterliğe ilişkin hesaplamaların yapılıp kriterlerin taşıyıp taşımadığı tespit amacıyla zarflar müdürlüğümüzde görevli M.S tarafından mali üye E.K’ya teslim edilmiştir. Canlı yayında yapılan ihalenin tekrar izlenerek söz konusu firmanın mali tabloya ilişkin izlenimde söz konusu tabloda ekranda sayfa sayısı 4 olduğu ve cironun var olduğu izlenmiştir. Ama teklif zarfında üç sayfa olduğu tespit edilmiştir.”

DAİRE BAŞKANLARI HAKKINDA İNCELEME BAŞLATILDI 

Yolsuzluğa bulaştıkları gerekçesiyle haklarında inceleme başlatılan müdürler kayyumun isteği doğrultusunda görevlerine devam ediyor. Wan Büyükşehir Belediyesinde ihaleleri AKP İl Başkan Yardımcısı Vahap Önder organize ediyor. Kayyumun en güvendiği isimlerin başında gelen daire başkanları Murat Türlü ve Çetin Koçak hakkında da inceleme başlatıldığı öğrenildi.