Raperîn'in yıl dönümü açıklamaları

Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK), YNK lideri Bafil Talabani ve Kürdistan Özgür Kadın Hareketi (RJAK), Güney Kurdistan’da 1991’deki Raperîn’inin 33’üncü yıl dönümü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

KNK yazılı mesajında “Güney Kürdistan’da gelişen Raperîn’in 33’üncü yıl dönümü vesilesiyle Güney Kurdistan halkımızı kutluyoruz. Raperîn’de şehit düşen şehitlerimizin ailelerine selam ve saygılarımızı sunuyoruz” dedi.

Mesajda, “Güney Kurdistan halkı 5 Mart 1991’de tüm bileşenleri ile birlikte çok kısa bir sürede Baas rejimini Güney Kürdistan topraklarından çıkardı. Raperîn sonucu Güney Kürdistan Hükümeti ve Parlamentosu kuruldu. Güney Kurdistan Hükümeti ve Parlamentosunun kuruluşu, Güney Kurdistan halkımızın uzun yıllardır kurduğu bir hayalin gerçekleşmesiydi” ifadeleri kullanıldı.

KNK: HALKIN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ

Raperîn’den 33 yıl sonra kötü yönetim ve siyasi taraflar arasındaki çelişkilerden kaynaklı Güney Kurdistan halkının Raperîn sonucu elde ettiği kazanımları kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulunan KNK, “amaçları içinde ulusal birliğin de olduğu Raperîn’in ilkeleri temelinde siyasi taraflar arasındaki çelişkiler ve parti çıkarları bir tarafa bırakılıp, demokrasi ve özgürlük ilkeleri temelinde seçimleri ve adil bir yönetimi esas alan bir çalışma yürütülmesi” çağrısında bulundu.

“Halkın sorunları çözülmeli ve halkın siyasi partilere olan güveni sağlanmalıdır” diyen KNK şöyle noktaladı: “Bu vesilesiyle bir kez daha Kurdistan Ulusal Kongresi olarak Güney Kurdistan’daki tüm siyasi partilere ulusal bir strateji temelinde yaşanan sorunları çözmek için bir araya gelmeleri ve işgalcilerin gündeminin önüne geçmeleri çağrısında bulunuyoruz.”

RJAK: KURDİSTAN BÖLGESİ İŞGAL TEHDİDİ ALTINDA

Kurdistan Özgür Kadın Hareketi (RJAK), “Mücadele çizgisi, ihanet ve engellemelere rağmen her zaman direndi ve bu süreçte en büyük bedelleri yine kadınlar ödedi. Güney Kurdistan halkı haklarına kavuşmak ve huzur içinde yaşamak için büyük bir umutla Raperîn başlattı. Ancak Kurdistan Bölgesi her zamankinden daha büyük bir kültür, dil ve varlık işgali tehdidi ile karşı karşıya” dedi.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Bölge’nin korunması için farkındalığa ve tehditleri uzaklaştırmaya ihtiyaç var. Tüm siyasi partileri ve kadın örgütlerini Bölge topraklarını korumak için tavır almaya çağırıyoruz. Raperîn, Kurdistan tarihinde önemli bir yere sahiptir. Tam da bu nedenle tüm Kürdistan’ı, Raperîn’in gücüyle mücadeleyi zafere taşımaya çağırıyoruz.”

BAFIL TALABANİ: HOŞNUTSUZLUK GİDEREK ARTIYOR

YNK lideri Bafil Talabani, aynı vesileyle halkta artan hoşnutsuzluğa dikkat çekti.

Bafil Talabani, “Hoşnutsuzluğun giderek arttığını ve şehitlerin uğruna kan döktüğü amaçlarının tümünün gerçekleşmediğini biliyoruz. Halka verilen hizmet gereken seviyede değil ve durum halkın beklediği düzeyde değil. Bu yanlış politikaları ve yönetimi düzeltelim ve Bağdat’taki siyasi karar alma merkezindeki Kürt Anayasası’nın varlığını koruyalım” dedi.