Kürtçe yok, çocuklar din derslerine yönlendiriliyor

AKP'nin iki yıl önce ‘Okullarda Kürtçe seçmeli dersleri başlatıyoruz” diye propagandasını yaptığı Kürtçe seçmeli ders uygulaması Van’da yine AKP'nin engelleri nedeniyle yapılamıyor. Okullarda Kürtçe dersler yerine öğrencilere dini dersler dayatılıyor.

İktidara geldiğinden bu yana Kürt politikasını şiddet üzerine kuran ve savaş politikalarıyla Kürtlerin yaşadığı her alana müdahale eden AKP/MHP hükümeti, Kürt dilini ve kimliğini istismar etmeyi de sürdürüyor.

Her seçim öncesi çeşitli vaatlerde bulunan ancak seçimlerin ardından yeniden savaş politikalarına sarılan AKP hükümeti, geçen yıl ortaokullarda Kürtçe seçmeli derslerin başlayacağını duyurdu. Anadilde eğitim taleplerinin önüne geçmek için Kürtçe seçmeli ders uygulamasını başlatacağını duyuran AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan; “İşte Kürt sorununu çözdük, artık Kürt sorunu diye bir şey kalmadı” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Ancak aradan geçen iki yılda AKP’nin bu konuda samimi olmadığını, sadece seçim malzemesi olarak kullandığı bir kez daha ortaya çıktı. Van’da okullarda Kürtçe seçmeli ders yapılamıyor. Kürtçe seçmeli ders talebinde bulunan Kürt çocuklarının önüne din derslerinin bulunduğu bir liste bırakılıyor. Yönlendirme yapılarak Kürtçe seçmeli dersin görülmesine izin verilmiyor. Başvuran velilere; “Şimdilik şartlarımız buna uygun değil, gelecek yıl bir daha başvurun” deniliyor. Van’da bir okul dışında geriye kalan hiçbir okulda Kürtçe seçmeli ders izni verilmiyor.

BİR BÜYÜKŞEHİRDE SADECE BİR OKULDA VAR

Konuya ilişkin konuşan Eğitim Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay; Eğitim-Sen olarak Kürtlerin anadilde eğitim hakkını savunduklarını ve Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulmasının yanlışlığını başından beri belirttiklerini söyledi. Ancak hükümetin bu durumu istismar ederek seçim malzemesi yapmasına da karşı durduklarını kaydeden Atabay; “Her seferinde çıkıp topluma bu yönde vaatlerde bulunuyorlar, toplumu yanıltıyorlar ve sonra söylediklerini uygulamada hayata geçirmiyorlar. Van’da şu anda bir okul dışında Kürtçe seçmeli ders verilmiyor” diye konuştu.

KÜRTÇE DERS İÇİN ATAMA YOK

Okullarda Kürtçe taleplerine rağmen çocukların yönlendirme ile dini derslere zorlandığını kaydeden Atabay: “ Zorunlu din tercih dersleri dayatıyorlar. Biz bu konuyu uzun süredir takip ediyoruz. Hazırlanmış dersleri çocuklara sunuyorlar ‘Bunu seçin, şunu seçin’ diyerek yönlendiriyorlar. Yönetmelik, en çok tercih edilen seçmeli derslerden form veriyorlar. Kürtçe öğretmen ataması yapmıyor, yılda iki üç tane Kürtçe öğretmeni ataması yapmıyor. Şunu yapıyor; hem seçmesinin önüne engel oluşturuyor ve bunun üzerine propaganda yapılıyor. Seçen çocuklara ve velilere şartlarımız uygun değil deniliyor. İstisnai bir-iki okul dışında Kürtçe eğitim görülmüyor. Bazı okullarda yönlendirmenin önüne geçilen okullarda tercih ediliyor” dedi.

KÜRTÇE SEÇMELİ, DİNİ DERSLER ZORUNLU OLDU

Atabay konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Biz geçen yıl İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığına yazdık. Çocukların kendi istekleri doğrultusunda ders seçmeleri ve yönlendirilmemesi konusunda uyardık. Geçen yıl dini dersler dayatıldı. AKP hükümeti, Valilik, İl İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, seçmeli olan dini dersleri zorunlu hale getirdiler. Öğretmen atamalarını hemen yapıyorlar. Çok ciddi bir yönlendirme söz konusu. Biz buna müdahil olmuyoruz, biz anadilde eğitimi savunan bir pozisyonda duruyoruz. Seçmeli dersi değil, anadilde eğitimi savunuyoruz. Burada tepkimiz, seçmeli dersin yönlendirilmesine karşı. Önümüzdeki aylarda ayında ciddi bir takibimiz olacak.”