Kriz ve kar hayvancılığı zorluyor

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz hayvancılığı etkilemeye devam ediyor. Yem ve samana gelen yüksek zamlara kar yağışı da eklenince hayvan sahiplerini zor günler bekliyor.

Türkiye’de yaşanan derin ekonomik kriz, insanların alım gücünü düşürdü. Ekonomik kriz ve yüksek fiyatlar nedeniyle insanlar, başta gıda olmak üzere birçok ürünü alamaz duruma geldi.


Ekonomik kriz sadece gıda sektörünü değil, bütün sektörleri etkiledi. Bu sektörlerden başında ise hayvancılık sektörü geliyor.

Özellikle Kurdistan’da halkın temel geçim kaynağının başında hayvancılık geliyor. Günümüzde Kurdistan’da milyonlarca insan kendi köylerinde beslediği hayvanlarla geçimlerini sağlıyor. Kürtlerin geleneksel geçim kaynağı olan hayvancılık, Türkiye’de yaşanan ağır ekonomik krizle zor günler yaşıyor.  Geçen yıl 10 Lira olan ot balyası 50 Lira, tonu bin lira olan samanın tonu 5 bin Liraya çıktı. Yine 50 kiloluk yem torbası 60 Liradan 500 Liraya çıktı.

HAYVANLARIMIZA BAKACAK DURUMUZ KALMADI

Colemêrg’de yıllardır hayvancılık yapan Halil İhtiyatoğlu, ekonomik krizle birlikte kar yağışının erken yağmasıyla birlikte zor günler geçirdiklerini söyledi. Yüksek fiyatlar nedeniyle hayvanlara verecek ot ve yemen alamadıklarını söyleyen İhtiyatoğlu, şöyle konuştu: “Bu yıl kar çok erken geldi. Karın erken yağması nedeniyle hayvanlarımız için toplayacağımız otlar kar kaldı. Otlarımız kar altında kaldığı gibi, bağ ve bahçemizin sulaması için kurduğumuz damla sistemini toplayamadık. Çok perişan durumdayız. Memlekette kıtlık var. Ekonomik kriz her yönüyle bizi çok zorluyor. Hayvanlarımıza bakacak durumuz kalmadı. Saman, ot ve yem fiyatları çok yükseldi. Geçen yıl 10 Liraya aldığımız bir ot balyası, bu yıl 50 Lirayı geçmiş durumda. Bunun yanında gıda malzemelerinin fiyatları da çok yükseldi.  Küçük bir salça tenekesi 50 Lira, bir torba un 600 Lira oldu. Öyle bir pahalılık var ki, hiçbir şey alamayacak duruma geldik. Zaten üzerimizde büyük bir zülüm var. Bu zulme bir ekonomik kriz eklendi.”