Kimyasal gaz ve yasaklı patlayıcılardan bihaber olmak adına!

İşgalci Türk devleti 2021 yılından itibaren “Çöktürme Planı” konsepti kapsamında yaklaşık 3 yıl 4 ay içerisinde gerilla karşı 5 bin 45 defa kimyasal silah ve yasaklı patlayıcılarla saldırdı, bu saldırılar günümüzde de devam ediyor.

KİMYASAL SALDIRILAR

40 yılı aşkın bir süredir Kurdistan dağlarında gerilla öncülüğünde soykırımcı-faşist Türk devleti ve çetelerine karşı muazzam bir direniş veriliyor. Bu direnişte gerilla, bir yandan Türk ordusunun hem karadan, hem havadan tekniğe, zehirli kimyasal gaz ve yasaklı patlayıcılara karşı savaşımını sürdürürken, bir yandan yaşamını örgütlüyor. Onlarca yılı aşkın bir süre zarfında gerilla, geri adım atmayan, hep ileriye giden, hep yenilenen ve hep sürprizleri gerçekleştiren oldu, oluyor. Türk devleti, AKP-MHP faşist özel savaş hükümeti ve Erdoğan, Başûr’a ve Medya Savunma Alanları’na 2018 yılında Xakûrkê’ye, 2019-2020 Haftanîn’e, 2021 yılının Şubat ayında Garê’ye saldırdı. Garê saldırısında uluslararası yasaları hiçe sayarak kimyasal silah ve yasaklı patlayıcılardan elde ettikleri bombaları kullandı. Garê’de HPG ve YJA Star gerilla güçleri müthiş bir şekilde örgütlenip, mevzilenerek Türk ordusunun alanda hakimiyet kurmasını ya da kalmasını aklının ucundan geçirmesine dahi izin vermemiştir.

Bu nedenle Türk ordusu zehirli kimyasal gaz ve yasaklı patlayıcılar kullanıp, alandan çekilmiştir. Kimyasal kullanma bir güç gösterisi değil aksine yenilmişin psikolojisidir. Aradan 2 ay geçtikten sonra Türk ordusu Zap, Metîna ve Avaşîn’e saldırı başlattı. Türk devleti, uluslararası yasalar ile sözde bağımsız kurumların denetlemesi ile yasaklanan zehirli kimyasal gazları ve yasaklı patlayıcıları, bombaları kullanmaya devam ediyor. İşgalci Türk ordusunun kullanmış olduğu bu zehirli kimyasal gaz ve yasaklı patlayıcılar uluslararası yasaların çiğnenmesi, ihlal edilmesi ve savaş suçunun işlenmesi pratiği olmasına rağmen uluslararası kurumlar bu duruma göz yumuyor. Türk devletinin, böylesi bir suçu işlemeye devam etmesi NATO desteğinin arkasında olduğu anlamına geliyor. Zira uluslararası kurumların NATO ile ilişkileri de herkesçe bilinmektedir.

Uluslararası kurumların bu duruma göz yumması ve sessiz kalmasından destek alan işgalci Türk ordusu, zehirli kimyasal gaz ve yasaklı patlayıcılar ile yeni bir saldırı konsepti oluşturmuştur. Türk ordusu farklı tarihlerde ve farklı yerlerde daha önceki dönemlerde de Kurdistan Özgürlük Gerillasına karşı kimyasal silahlar kullanmıştır, bu durum daha çok lokal olmuştur. Fakat 2021 yılından itibaren işgalci Türk ordusu zehirli kimyasal silah ve yasaklı patlayıcılar ile saldırıyı sistematikleştirmiştir. Gerilla güçleri, Türk ordusunun kimyasal ve yasaklı patlayıcı kullanımını son 4 yıl içerisinde farklı mekan ve zamanlarda hem görsel, hem de yazılı belge olarak Kurdistan ve Dünya kamuoyu ile paylaşmıştır.

Son dört yıl içerisinde işgalci Türk ordusunun kullandığı zehirli kimyasal silah ve yasaklı patlayıcıları inceleyelim.

2021: İŞGALCİ TÜRK ORDUSU GERİLLAYA 367 DEFA KİMYASAL VE YASAKLI PATLAYICILAR İLE SALDIRDI

İşgalci Türk ordusu Kurdistan Özgürlük Gerillası’na karşı Garê/Siyanê, Zap, Avaşîn ve Metîna alanlarında uluslararası düzeyde yasaklanmış bombalar ve zehirli gazlar üreten kimyasal silahlar kullandı, kullanmaya devam etmektedir. Garê’nin Siyanê, Metîna’nın Zendûra, Avaşîn’in Mamreşo, Girê Sor, Aris Faris, Girê Kartal ve Werxelê alanlarında işgalci Türk ordusu tarafından yıl boyunca 256 kez yasaklı bomba ve zehirli kimyasal silah saldırısı gerçekleştirdi.

 

2022: TÜRK DEVLETİ 3 BİN 280 ZEHİRLİ KİMYASAL GAZ VE YASAKLI PATLAYICI KULLANDI

İşgalci Türk ordusunun, 2022 yılında Medya Savunma Alanları’na özellikle de Zap, Avaşîn ve Metîna’ya dönük kapsamlı işgal saldırıları devam etti. AKP-MHP faşist rejimi, 2-3 haftada Zap, Avaşîn ve Metîna’nın işgal edileceğini söylemiş olsa da üzerinden 2 yıl geçmiş olmasına rağmen, en modern savaş teknolojisi, yasaklanmış bomba ve kimyasal silahlarla birlikte, KDP’nin de desteğini aldığı halde hiçbir hedef ve planlarına ulaşamamıştır. Bu temelde 2022 yılı içerisinde işgalci Türk ordusu Kurdistan Özgürlük Gerillasına toplamda 3 bin 280 defa zehirli ve kimyasal gaz ve yasaklı patlayıcılar ile saldırmıştır.

2023: EYLEMSİZLİK KARARINA RAĞMEN 1047 DEFA KİMYASAL VE YASAKLI SİLAHLARLA SALDIRI YAPILDI

İşgalci Türk devleti, Anadolu halklarının ve Kürt halkının yokluğu üzerine kurduğu Cumhuriyetin yüzüncü yılı dolayısıyla işgal saldırılarına farklı motivasyon ile devam etmiş fakat bu da kısa sürede gerillanın direniş duvarına çarpmıştır. 2023 yılında da işgalci Türk ordusunun geliştirmiş olduğu bütün saldırılar sonuçsuz kalmıştır. 6 Şubat’ta Türkiye ve Kurdistan’da yaşanan deprem nedeniyle KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, 9 Şubat’ta var olan saldırılara rağmen ‘eylemsizlik kararı’ aldığını duyurdu. Bu duyuruya rağem işgalci Türk ordusu saldırılarını durdurmamış, eylemsizlik pozisyonunda olan gerillaya zehirli kimyasal gaz ve yasaklı patlayıcılar ile saldırmaya devam etmiştir. Türk ordusu 2023 yılında toplamda 1047 defa zehirli kimyasal gaz ve yasaklı patlayıcı ile gerillaya saldırmıştır.

2024: İLK 5 AYDA 351 DEFA KİMYASAL VE YASAKLI PATLAYICI KULLANILDI

2024 yılının ilk 5 ayı içerisinde de Türk ordusunun zehirli kimyasal gaz ve yasaklı patlayıcı ile saldırıları sürüyor. Bu saldırılara ilişkin HPG BİM günlük açıklamalarda bulunurken, yaşanan saldırı ve savaş durumunu ise aylık olarak kamuoyu ile paylaşmakta. Bu kapsamda; 2024’ün ilk beş ayında (Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs) Türk ordusu 351 defa zehirli kimyasal gaz ve yasaklı patlayıcı ile gerillaya saldırdı. Türk ordusu yaklaşık 3 yıl 4 aylık süre zarfında Zap, Avaşîn ve Metîna’daki saldırılarda toplamda 5 bin 45 defa olmak üzere zehirli kimyasal gaz ve yasaklı patlayıcılar kullandı. HPG BİM, Haziran ayı içerisinde yaptığı açıklamalarda; Türk ordusunun özellik Girê FM Direniş Alanı’nda kimyasal gaz ve yasaklı patlayıcılarla gerillaya saldırdığını duyuruyor.

Türk ordusunun 2021 Şubat ayında Garê’nin Siyanê Alanı’na saldırısından bu yana yaklaşık 3 yıl 4 ay geçmiş bulunuyor. Bu kapsamda özel ve psikolojik savaş medyası ile her gün yeni bir şeyler bulup, Türkiye ve dünya kamuoyuna bunun propagandasını ne kadar yapmaya çalışsa da Türk devleti, AKP-MHP faşist rejimi ve Erdoğan, plan ve hedeflerine ulaşamadıkları gibi yeni plan ve hedefleri de sadece söylemlerinde kalıyor. Buna karşı 2024 Newrozu’nda PKK Yürütme Komite Üyesi Murat Karayılan, büyük bir sürpriz ile özel savaş medyasının, AKP-MHP rejimin Kurdistan’a, gerillaya saldırısında en önemli aracı olan NATO destekli Türk İHA ve SİHA’larının düşürüldüğünü görüntülü belgeler ile dünyaya açıkladı. Bu açıklamadan sonra saldırının ve savaşın değişeceği, başka bir boyuta evrileceği yorumları ile değerlendiriliyor.