Kayıp yakınları, Taybet Ana ve Esenboğa için buluştu

Kayıp yakınları, Türk devlet güçlerinin katlettiği Taybet İnan ve Hasan Esenboğa için buluştu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" şiarıyla her hafta düzenlenen eylemin 774’üncüsünü gerçekleştirdi. Amed'de yağmura rağmen aileler, Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya gelerek bir kez daha kayıpların akıbetini sordu.

İHD Amed Şube Başkanı Ercan Yılmaz, ülkedeki hak ihlallerin birçoğunun Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklandığını belirtti.  

Amed Baro Başkanı Nahit Eren ise "1990’lı yıllarda ne tür cinayetlerin yaşandığı, ne tür insan haklari ihlallerinin yaşandığı soruşturma makamlarında duyuluyor. Maalesef yine mağduru Kürtler olduğu için tek bir soruşturma veya yargılama yürütülmüyor. Eğer geçmişimizle yüzleşmezsek, toplumsal sorunlarımızla yüzleşmezsek, sağlıklı bir gelecek inşa edemeyiz” şeklinde konuştu.
Bu haftaki eylemde 1994’te Şirnex’in Cizîr ilçesinde gözaltına alındıktan 4 gün sonra Cizîr-Hezex yolu arasında boş arazide cenazesi bulunan Hasan Esenboğa’nın hikâyesi okundu. Hikayeyi İHD Amed Şube Kayıp Komisyon Üyesi Berfin Elçi okudu.

ÊLIH

Êlih’te ise İHD üyeleri ve kayıp yakınları, 610’uncu eylem için Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Eyleme kayıp yakınları, insan hakları savunucuları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Êlih Barosu, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri katıldı.  

Bu haftaki eylemde, Şirnex’in Silopiya (Silopi) ilçesinde 14 Aralık 2015'teki soykırımcı saldırılar sırasında katledilen ve cenazesi 7 gün sokak ortasında bekletilen Taybet İnan’ın hikâyesi okundu. Hikâyeyi İHD Şube Sekreteri Rezan Baytar okudu.

CIZÎR

İHD Şirnex Şubesi de Cizîr (Cizre) ilçesinde bulunan Sanat Sokağı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde konuşan İHD Şube Eşbaşkanı Haşim Tuğurlu, 25 Aralık 1994’te  Cizîr ilçesine bağlı Bênat Köyünde gözaltında kaybedilen Hasan Esenboğa’nın hikâyesini okudu.