HPG Metîna’da şehit düşen 5 gerillayı andı

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM), Nisan 2019’de Metîna’da şehit düşen Dilgeş, Reşit, Harun, Mazlum ve Xebat kod adlı gerillaları andı.

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM), Nisan 2019’de Metîna’da şehit düşen Dilgeş, Reşit, Harun, Mazlum ve Xebat kod adlı gerillaları andı.

Yazılı bir açıklama yapan HPG-BİM, “26 Nisan 2019 günü Metîna alanına yönelik gerçekleşen düşman saldırılarında halkımızın öncü militanları Dilgeş, Reşit, Harun, Mazlum ve Xebat yoldaşlarımız şehadete ulaştı” dedi.

Açıklamada, devamla şu ifadeler yer aldı: “Halkımızın özgürlük mücadelesini zafere taşımak için en zorlu zamanlarda önemli görev ve sorumluluklar üstlenen bu kahraman yoldaşlarımız yürüttükleri mücadeleyle önemli başarıların kazanılmasını sağladılar. Mücadeledeki net duruşları ve tereddütsüz katılımları ile yoldaşlarının örnek alacağı birer Apocu militan olan Dilgeş, Reşit, Harun, Mazlum ve Xebat yoldaşlarımız şehadetleriyle de bizlere öncülük yapmaya ve her zaman zafer gerekçemiz olmaya devam edecektir.

Şehadet yıldönümlerinde kahraman şehitlerimiz Dilgeş, Reşit, Harun, Mazlum ve Xebat yoldaşlarımızı saygı ve minnetle anıyor, başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever halkımıza başsağlığı diliyoruz.”

Şehit düşen gerillaların kimlik bilgileri şöyle verildi:

Kod Adı: Dilgeş Dilovan
Adı Soyadı: Cengiz Kına
Doğum Yeri: Colemêrg
Anne – Baba Adı: Aslı – Fehim
Şehadet Tarihi ve Yeri: 26 Nisan 2019 / Metîna

Dilgeş – Cengiz Kına

Kod Adı: Reşit Serdar Mêrdîn
Adı Soyadı: Resul Kurt
Doğum Yeri: Mêrdîn
Anne – Baba Adı: Münire – Seyitxan
Şehadet Tarihi ve Yeri: 26 Nisan 2019 / Metîna

Reşit – Resul Kurt

Kod Adı: Harun Serhed
Adı Soyadı: Cihat Bel
Doğum Yeri: Erzirom
Anne – Baba Adı: Beyaz – Medeni
Şehadet Tarihi ve Yeri: 26 Nisan 2019 / Metîna

Harun – Cihat Bel

Kod Adı: Mazlum Doğan
Adı Soyadı: Burhan Emre
Doğum Yeri: Colemêrg
Anne – Baba Adı: Qumriyê – Bilal
Şehadet Tarihi ve Yeri: 26 Nisan 2019 / Metîna

Mazlum – Burhan Emre

Kod Adı: Xebat Batman
Adı Soyadı: Cemil Söylemez
Doğum Yeri: Êlih
Anne – Baba Adı: Ayten – Kenan
Şehadet Tarihi ve Yeri: 26 Nisan 2019 / Metîna

Xebat – Cemil Söylemez

Gerillaların mücadele yaşamlarına ilişkin şunlar belirtildi:

“Dilgeş yoldaşımız, yurtseverliği ve serhildanlarıyla sembolleşmiş olan Gever’de dünyaya gelmiştir. Yurtsever bir aile ortamında, toplumsal kimliğinin farkında ve kadim Kurdistan kültürüyle büyümüştür. Erken yaşlarda toplumsal kimliğinin farkına varan Dilgeş yoldaş, özlü bir Kürt genci olarak yetişmiştir. Üniversiteye kadar okuyup işletme bölümünü kazanmıştır. Üniversite ortamında fikri arayış içerisine girmiş, taşıdığı yurtseverlik duygularıyla Apocu hareketi ideolojik düzeyde de okuyup araştırmıştır. Apocu ideoloji ve felsefeden oldukça etkilenen Dilgeş yoldaş, Apocu bir militan ve devrimci olmaya karar vermiştir. Bu temelde önce yurtsever devrimci gençlik çalışmalarına, ardından da öz savunma faaliyetlerine dahil olmuştur. Enerjik kişiliğiyle aktif bir katılım sergilemiş, erkenden düşmanın dikkatini çekmiş ve birçok kez gözaltına alınmıştır. Düşman takibi ve baskıları yoğun olsa da Dilgeş yoldaşımız pratik zekasıyla her seferinde düşmanı alt ederek devrim çalışmalarını sürdürebilmiştir.

Devrimci Halk Savaşı’nın önemli dönemeçlerinden birini ifade eden 2012 yılında gerilla saflarına katılarak mücadelesini dağlarda sürdürmeye başlamıştır. Medya Savunma Alanları’nda yeni savaşçı eğitimini almış, gerillacılığın temel ilkelerini öğrenip Parti yaşamına katılmıştır. Belli bir birikimi, devrimci bilinci ve yüksek katılım isteği olan Dilgeş yoldaş çok çabuk gelişme kaydetmiştir. El Kaide artığı çetelerin Rojavayê Kurdistan’daki mazlum halkımıza yoğun bir biçimde saldırdığı, Serêkanî’de destansı direnişin sergilendiği 2013 yılında çetelere karşı yürütülen mücadeleye katılmıştır. Kabına sığmaz bir devrimci olan Dilgeş yoldaş hızla direniş sürecine dahil olmuş, Rojava’daki halkımızın yardımına koşmuş, çeteler eliyle gerçekleştirilmek istenen soykırım saldırılarının püskürtülmesinde rol oynamıştır. Çetelere karşı yürütülen mücadelede üç kez yaralanmış, ancak her seferinde erkenden yaralarını sararak tekrardan savaş cephesine koşmuştur.

Mevcut katılım ve küçük başarılarla asla yetinmeyen, Apocu çizgi temelinde hep daha büyük başarıları gerçekleştirmeye odaklanan Dilgeş yoldaş, gösterdiği askeri başarılarının yanı sıra ideolojik olarak da kendisini geliştirmeye odaklanmıştır. Katılım düzeyini büyütüp mücadelemize daha fazla fayda sağlamak için hassas askeri çalışmalara dahil olmuştur. Bu çalışmalara tüm benliğiyle katılmış, fedailik çizgisinde bir yürüyüşün sahibi olmak için yüksek çaba sergilemiştir. İdeolojik donanım, örgütsel tecrübe, teori gücü, yaratıcılık, derin gizlilik ve büyük bir kararlılık gerektiren bu çalışmalarda duruş, katılım ve pratiğiyle kendisini kanıtlamıştır. Gittiği her alanda çalışmasının hakkını vermiş, yaşına ve devrime katıldığı yıllara oranla tüm yoldaşlarının dikkatini çeken ivmeli bir yürüyüşün sahibi olmuştur. Katılımı ve duruşuyla tüm yoldaşlarına yüksek bir güven veren, yoldaşlarının sevgi ve saygısını kazanan Dilgeş yoldaş 2017 yılında yüzünü Bakurê Kurdistan’a dönmüştür. Yıllarca Bakurê Kurdistan’da gerillacılık yapma hayali olan Dilgeş yoldaş, en büyük hayaline kavuşmuş olmanın sevinciyle Botan’a geçmiştir. Botan alanını hızla tanıyan, Bakur gerillacılığına alışan ve çalışmalara adapte olan Dilgeş yoldaş, Botan’ın tecrübeli bir gerillası kadar aktifleşmiştir. Dilgeş yoldaşımız, coşkulu ve heyecanlı katılımıyla yeni çıkışlar yapmanın arayışına girmiştir. Önemli çalışmalar yürütüp yüksek yararlılık göstermiştir. Mücadelemizin ihtiyaçları temelinde Medya Savunma Alanları’na geçmiş ve buradaki çalışmalara dahil olmuştur. Bulunduğu her alanda sorumluluk üstlenen ve öncülük yapan Dilgeş yoldaş, tim komutanlığından bölge komutanlığına kadar görevler yürütmüştür. En son bulunduğu çalışmada da üst düzeyde sorumluluk almıştır. Her daim Apocu çizgide başarı sahibi olmaya odaklanan Dilgeş yoldaş, samimi katılımı, içten gülüşü, duygu dolu yüreği, aydın bilinci ve tecrübesiyle tüm yoldaşlarını etrafında toplamasını bilmiştir. Yoldaşlarına güven, heyecan ve katılım isteği aşılayan Dilgeş yoldaş, birçok gencin Parti saflarına katılmasına vesile olmuştur.

Metîna alanında görevi başında olan Dilgeş yoldaş, 26 Nisan 2019 günü gerçekleşen düşman saldırısında bir grup yoldaşıyla şehadete ulaşmıştır. Dilgeş yoldaşımızın dur durak bilmeyen devrimciliği, hep başarılar yaratan yüksek katılımı ve Apocu çizgiden şaşmayan fedai militan duruşu biz yoldaşlarına ve Kurdistan gençliğine örnek olacaktır.

Reşit Serdar yoldaşımız Mêrdîn’in Stewrê ilçesinde yaşama gözlerini açmıştır. Sömürgeci soykırımcı Türk devletinin Kürt halkını ve gerillayı birbirinden ayırıp Kurdistan’ı Kürtsüzleştirmek için geliştirdiği koruculuk sistemine Kürt halkı büyük bir tepki göstermiştir. Reşit Serdar yoldaşımızın ailesi ve köylüleri dayatılan onursuz koruculuğu kabul etmediği için köyleri Türk devleti tarafından vahşice yakılmış ve köyleri boşaltılmıştır. Bu yüzden ailece 1994 yılında Amed’e göç ederek yerleşmişlerdir. Reşit yoldaşımız bu yüzden Amed’de, Kürtlük bilincinin ve yurtseverlik duygularının yoğun olduğu bir ortamda büyümüştür. Ailesiyle birlikte hem ekonomik çalışmalar yürütmüş hem de okumuştur. Reşit yoldaşımız doğduğu günden itibaren devlet zulmüne uğrayan bir Kürt genci olduğu için toplumsal kimliğinin farkına, halkının yaşadığı acıların bilincine ve bunlara karşı mücadele yürütmenin kararlılığına varmıştır. Bu temelde arayış içerisine girmiştir. Yakın arkadaşlarının şehadete ulaşması Reşit yoldaşımızda düşmana karşı büyük bir kin ve öfke birikmiştir. Doğduğu köyden, kendi öz topraklarından uzakta büyümenin acısını, köylerinin yakılmasını, köy halkının her birinin bir tarafa savrulmasını ve Türk devletinin kendilerine yaşattığı zulmü hiçbir zaman unutmamıştır. Reşit yoldaşımız Türk devletinin kendisinden çaldığı çocukluğunu, kimliğini, özgür yaşamını geri alabilmek ve halkımıza yaşatılan acıların intikamını almak 2013 yılında gerilla saflarına katılmıştır.

Zap’ta gerillacılığa adım atan Reşit yoldaş burada ilk eğitimini almış ve tecrübe kazanmıştır. Gerillacılıkta tecrübe edindikten sonra uzmanlaşmak için askeri taktiklere yoğunlaşmış, bunun için Şehîd Mehmed Goyî operasyon okulunda eğitim görmüş ve uzman bir gerilla olmuştur. Daha sonra Merkez Karargah bünyesindeki çalışmalara dahil olan Reşit yoldaş, buradaki hassas çalışmaları büyük bir titizlik ve ciddiyetle ele alarak katılım sergilemiştir.  Uzman bir gerilla ve yetkin bir devrimci olmayı hedefleyen Reşit yoldaş, başarılı olmak için fedakarca bir katılım sergilemiştir. Yaşadığı her anı dolu dolu yaşamayı amaçlayan, bu temelde büyük bir emek ve çabayla elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan Reşit yoldaş, kendisini her daim Önderliğe ve halkına karşı borçlu hissetmiştir. İdeolojik yönden Apocu çizgide tam yetkinleşememeyi hep bir özeleştiri olarak belirtmiş, ideolojide ve örgütsel çizgide derinleşmeye çalışmıştır. Pratik alanda sergilediği başarıları kendisi için yeterli görmemiş, hep daha yüksek başarıları elde etmeyi hedeflemiştir. Reşit yoldaş, esas aldığı katılım ölçüsünü ve iddiasını şu sözlerle dile getirmiştir: ‘’ Önderliğin bir hırka bir lokma felsefesi özgürlük hareketini bugüne getirmiştir. Bütün kadrolar bunu anlayabiliyorlar. Niye bir hırka bir lokma felsefesini geliştirdiğini bizim de anlayabilmemiz gerekiyor ki, yokluk içinde yaratılan varlığı ve şu andaki duruma gelişimiz için verilen binlerce şehidi unutmayalım. Hiçbirimizin bu şehitlerin kanını istediği gibi kullanma hakkı yoktur. Kendim bir hırka bir lokma felsefesini esas alarak yola çıkıyorum. Özgürlük Hareketinin bir militanı olarak, hareketin önüme vereceği her göreve hazır olduğumu belirtebilirim. Hareketin bir kadrosu olarak önümüzdeki süreçlerde istenilen şekilde cevap olacağıma, katılacağıma ve benden istenilenlere cevap olacağıma inanıyorum. Geride kalan süreç boyunca istenilene cevap olmadığını biliyorum. Bunun özeleştirisini verip önümüzdeki süreç boyunca istenileni karşılayacağıma inanıyorum. Örgütün önüme vereceği her göreve ve bu görevlere her yerde hazır olduğunu belirtiyorum.’’

Reşit yoldaş mücadele aşkı, devrim coşkusu ve görev bilinciyle çalışmalara katılmış, bulunduğu alanlarda sorumluluk üstlenmiştir. Pratik zekası ve emekçi kişiliğiyle yoldaşlarına öncülük yapmıştır. Hiçbir zaman durmayı ve geriye düşmeyi kabul etmemiş ve hep ileriye doğru bir yürüyüşü esas almıştır. Böylesine bir katılım ve sorumlulukla görev başında iken 26 Nisan 2019 günü gerçekleşen düşman saldırısı sonucunda bir grup yoldaşıyla birlikte şehadete ulaşmıştır. Reşit yoldaşımızın uğruna tüm yaşamını adadığı Özgür Kurdistan’da Özgür Önderlik ile özgür yaşamı gerçekleştirme hayali biz yoldaşları tarafından mutlaka başarılacak ve anısı daima yaşatılacaktır.

Partimiz PKK öncülüğünde gelişen Kurdistan özgürlük mücadelesi kısa sürede Serhed alanında da etkisini göstermiş, özgürlüğe susayan Serhed halkımız, özgürlük umudunu gördüğü Partimize kopmaz bağlarla bağlanmıştır. Sadece bağlanmakla da kalmamış, en yiğit evlatlarını mücadele saflarına göndererek büyük bedeller verme pahasına bizzat mücadelenin içinde olmuştur.

Harun yoldaşımız da Serhed’in önemli direniş merkezlerinden olan Qereyazî’de yurtsever bir ailede doğmuştur. Ailesi, akrabaları ve yaşadığı çevrenin yurtsever olması nedeniyle Harun yoldaşımız da daha küçük yaşlarından itibaren Partimizi tanıma fırsatı bulmuştur. Meraklı bir yapıda olan yoldaşımız Partimiz ve Önder Apo gerçekliğini daha yakından tanımak ve anlamak için araştırmalar yapmıştır. Bu araştırmaları sırasında düşman gerçekliğini de yakından tanımıştır. Dahası kendisi de düşmanın halkımıza ve şehit düşen yoldaşlarımıza yönelik insanlık dışı uygulamaları karşısında büyük öfke duymuştur. Bundan dolayı bu soykırımcı düşmana karşı mücadele etmekten başka bir seçeneğin olmayacağını düşünmüş ve arayışlara girmiştir. Amcasının oğlu Ali Dirêj Serhed – Mazlum Bel yoldaşın gerilla saflarına katılmasından sonra etkilenmiş ve gerilla saflarına katılma kararı almıştır.

Mücadelemizin en yoğun yaşandığı ve düşman saldırılarının da aynı yoğunlukta geliştiği 2015 yılında Erzirom alanından gerilla saflarına katılan Harun yoldaşımız daha sonra Medya Savunma Alanları’na geçmiş ve gerilladaki ilk eğimini görmeye başlamıştır. Kurdistan dağlarının muhteşem doğası karşısında büyük bir etkilenme yaşayan yoldaşımız her geçen gün gerilla ve dağ yaşamına uyum sağlamış, coşkulu ve moralli katılımı ile tüm yoldaşlarına örnek olmuştur. Genç yaşına rağmen olgun kişiliği ile yer aldığı her çalışmayı ciddiyetle ele almış ve başarı dışında herhangi bir ölçüyü kabul etmemiştir. Eğitimden sonra Metîna alanına geçen yoldaşımız şehadete ulaştığı an’a kadar burada pratik yürütmüştür. Disiplin, güvenirlik ve bağlılık gerektiren birçok çalışmada yer alan Harun yoldaşımız başarılı pratiği ile yoldaşlarının güvenini boşa çıkarmamıştır. Yüksek çalışma temposu ve keskin zekası ile yer aldığı çalışmalarda öncülük misyonuna denk bir pratiğin sahibi olmuştur. İdeolojik ve askeri olarak geliştirmeyi en öncelikli hedefleri olarak belirleyen yoldaşımız, yaptığı yoğunlaşmalar ve verdiği emekle kişiliğinde önemli değişimler yaratarak bütünlüklü bir Apocu militan olmayı başarmıştır. Gerillaya katılımında etkili olan amcasının oğlu Elî Dirêj yoldaşın 2017 yılında şehadete ulaşması Harun yoldaşımızın derinden etkilediği gibi düşmana olan öfkesini de daha da katlamıştır. Elî Dirêj yoldaşın şahsında şehitlere bağlılığın ve onların anılarını yaşatmanın ancak mücadeleyi daha yükseltmekten geçtiğinin farkında olan Harun yoldaşımız bu temelde katılım temposunu daha da yükselterek birlikte çalıştığı yoldaşlarına öncülük yapmıştır.

Yer aldığı çalışmalardaki disiplinli, ciddi ve yaratıcı tarzıyla tüm yoldaşlarının örnek aldığı Harun yoldaşımız, örgütümüze verdiği güvenle stratejik çalışmalara dahil edilmiştir. Yer aldığı yeni çalışma alanında özverili ve mütevazı katılımı ile kısa sürede önemli tecrübeler kazanmış ve gelecek vadeden bir militan olmuştur. Bu özellikleriyle tüm yoldaşlarının sevgi ve saygısını kazanan Harun yoldaşımız 26 Nisan 2019 günü gerçekleşen düşman saldırısında şehadete ulaşarak ölümsüzleşmiştir. Yoldaşları olarak Serhed’in yiğit militanının bizlere devrettiği mücadelesini onun şahsında tüm şehitlerimize layık olmanın bilinciyle başarıyla sonuçlandıracağımızın sözünü veriyoruz.

Mazlum yoldaşımız Colemêrg’de yurtsever Giravî aşiretine mensup bir ailede doğmuştur. Ailesinin, yakın çevresinin yurtsever ve yaşadığı bölgenin de mücadelemizin önemli direniş alanlarından olması nedeniyle daha çocukluk yıllarında partimiz PKK’yi tanımıştır. Yine özgürlük gerillasının aktif mücadele alanlarında yaşamalarından dolayı gerillaya karşı hayranlık duymuş, gerillaya katılmayı ve halkımızın özgürlük mücadelesinin bir militanı olmayı en büyük hayali ve amacı yapmıştır. Bu amaç ve hayalini kendisi ile büyüten yoldaşımız gençlik dönemlerine geldiğinde aktif bir şekilde mücadele saflarına katılmıştır. Düşmanın halkımıza yönelik soykırımcı uygulamalarına bizzat tanıklık etmesi ve sömürgeci Türk devletinin Kurdistan’daki işgalini her hücresine kadar hissetmesi nedeniyle mücadelesini daha da büyütmek istemiştir. Bunun gerilla saflarında mücadeleye katılmakla mümkün olduğunu bilen yoldaşımız bu yönlü arayışlara girmiştir. Amcasının oğlu Şehîd Çekdar Giravî – Sezer Emre başta olmak üzere yakın akrabalarından gerilla saflarına katılımların olması Mazlum yoldaşımızı etkilemiştir. Soykırımcı Türk devletinin de yönlendirmesiyle DAİŞ çetelerinin Şengal ve Kobanê’de halkımıza yönelik geliştirdiği saldırılar karşısında büyük bir öfke duyan Mazlum yoldaşımız, halkımızın intikamını almak için gerilla saflarına katılma kararı almış ve yoğun bir savaşın yaşandığı 2015 yılında gerilla saflarına katılmıştır.

Gerillaya Metîna alanından katılan yoldaşımız gerilladaki ilk eğitimini de burada almıştır. Aldığı eğitimle halkımızın dolayısıyla kendi gerçekliğini, tarihini öğrenmiş ve yaptığı yoğunlaşmalarla özüne dönmenin çabasında olmuştur. Bu süreçte soykırımcı Türk devletinin halkımıza yönelik geliştirdiği asimilasyon ve yok etme politikalarını daha iyi öğrenmiştir. Bu nedenle büyük bir azim ve kararlılıkla mücadele ederek düşmanın kişiliğinde yarattığı etkileri hızla aşmayı başarmıştır. Özüne döndükçe gerilla ve dağ yaşamına daha fazla adapte olmuş, heyecanlı ve coşkulu bir katılımın sahibi olmuştur. Hiçbir anını boş bırakmayan Mazlum yoldaşımız sürekli öğrenme çabasında olmuştur. Özellikle askeri alana olan ilgisi ve düşmanın halkımızın mücadele ettiği her alanda halkımıza ve kazanımlarına saldırması nedeniyle kendisini gerilla savaş sanatında derinleştirmiştir. Yeni dönem gerillacılığını tüm boyutları ve detayları ile öğrenme çabasında olan Mazlum yoldaşımız, bu yoğunlaşmalarıyla tüm yoldaşlarına örnek olmuştur. Yine Önderlik felsefesinde derinleşerek ve Önder Apo’nun özlü bir militanı olmayı başaran yoldaşımız yüzünü savaşın yoğun yaşandığı alanlara dönmüştür. Metîna alanında işgalci Türk devletine yönelik gerçekleştirilen birçok eyleme katılmış ve bu eylemlerdeki cesareti ve fedaice katılımı ile yoldaşlarına öncülük etmiştir.

Başarılı gerillacılık pratiğinin yanında Apocu ideolojideki net duruşuyla yoldaşlarına güven veren Mazlum yoldaşımız birçok stratejik çalışmada yer almış, bu çalışmalardaki disiplinli ve yaratıcı katılımı ile örnek bir Apocu militan olmayı başarmıştır. 26 Nisan 2019 günü gerçekleşen düşman saldırılarında şehadete ulaşan Mazlum yoldaşımız mücadelesiyle olduğu kadar şehadeti ile de bizlere öncülük yapmaya devam edecektir.

Êlih halkımız özgürlük mücadelemizin başlangıcından günümüze kadar sarsılmaz bir bağlılıkla ve büyük bedeller verme pahasına partimiz PKK’yi sahiplenmiştir. Düşmanın her türlü saldırı, baskı, işkence ve katliamlarına karşı hiçbir zaman duruşundan ödün vermemiş, yurtsever kimliğini korumayı başarmıştır. Yeri geldiğinde en görkemli serhildanlarla, yeri geldiğinde de gerilla saflarına kattığı yüzlerce yiğit evladı ile yurtseverlik görevlerini yerine getirmiş ve düşman saldırılarına gereken cevabı vermiştir.

Xebat yoldaşımız böylesi yurtsever bir halkın evladı olarak Hezo’da doğmuştur. Ailesinin ve yaşadığı çevrenin yurtsever olmasından kaynaklı daha küçük yaşlarında partimiz PKK’yi duymuştur. Ailesinin İstanbul’a göç etmesi nedeniyle Kurdistan’dan uzakta yaşamak zorunda kalmışsa da yüreği her zaman doğduğu topraklarda olmuş ve bir gün mutlaka tekrar Kurdistan’a döneceğinin hayalini kurar. Bir süre sistem okullarında okuyan Xebat yoldaşımız ailesinin geçimine katkıda bulunmak için daha küçük yaşlarda çalışmak zorunda kalmıştır. Bundan dolayı emek olgusuyla erkenden tanışmıştır. Genç yaşta olgun bir kişiliğe ulaşan Xebat yoldaşımız, dürüstlüğü ve emekçiliği ile çevresindeki insanların sevgi ve saygısını kazanmıştır. Çalıştığı dönemlerde çevresinde gelişen olayları anlamaya ve çözümlemeye başlayan yoldaşımız düşmanın Kurdistan’daki işgalini ve halkımıza yönelik soykırım siyasetini de sorgulamıştır. Bu sorgulamalarında partimiz PKK’nin işgalciliğe karşı verdiği mücadeleyi daha yakından tanıma ve anlama fırsatı bulmuştur. Partimizin halkımız için özgürlük anlamına geldiğini bilince çıkaran Xebat yoldaşımız onurlu bir Kürt genci olarak mücadele safları içerisinde olması gerektiğini düşünmüştür. Bu temelde işgalciliğe karşı özgürlük savaşımızın en yoğun yaşandığı dönemlerden biri olan 2017 yılında Kurdistan’a dönüş hayalini gerçekleştirerek, halkımızın özgürlük bayramı olan Newroz’da gerilla saflarına katılmıştır.

Gerilla saflarına katıldıktan sonra ilk başlarda dağ yaşamına uyum sağlamakta zorlanan Xebat yoldaşımız sarsılmaz inancı ve Apocu iradesi sayesinde kısa sürede dağ ve gerilla yaşamına uyum sağlamıştır. Dahası heyecanlı ve coşkulu katılımı ile yoldaşlarına öncülük yaparak Apocu bir militan olarak kendisine biçtiği misyonun gereğini yerine getirmeye çalışmıştır. Aldığı eğitimlerle Önder Apo ve şehitler gerçeğini bilince çıkaran yoldaşımız, bu gerçeklikler karşısında büyük bir etkilenme yaşamıştır. Yaşadığı etkilenmeyi derinli bir yoğunlaşmaya dönüştürmesini başaran Xebat yoldaşımız; halkımızı, tarihimizi ve kendisini daha iyi tanımaya başlamıştır. Kendini çözümledikçe yaşama daha fazla katılmış, her anlamda öncülük yapmaya başlamıştır. Eğitimden sonra pratik çalışmalara dahil olan yoldaşımız burada bir yandan emekçi ve fedakar yanlarıyla öne çıkarken diğer yandan da araştırmaya ve kendini geliştirmeye devam etmiştir. Bu özellikleri sayesinde tüm yoldaşlarınca saygı duyulan bir militan olmuştur. Dur durak bilmeyen enerjik yapısıyla hemen hemen her işe koşturan yoldaşımız, ciddiyet, güven, bağlılık ve disiplin gerektiren kritik çalışmalara dahil olmuştur. Bu çalışmalardaki başarılı pratiği ve kendisini an be an geliştiren yapısıyla tüm yoldaşlarının örnek aldığı Apocu bir militan olmuştur.

26 Nisan 2019 günü gelişen düşman saldırısında şehadete ulaşan Xebat yoldaşımız, emekçi, fedakar ve mütevazi kişiliği ve Apocu ideolojideki keskin duruşu ile bizlere öncülük yapmaya devam edecektir."