Hewlêr Parlamentosu görev süresini uzattı, 12 vekil çekildi

Federal Kürdistan Bölgesi Parlamentosu, dört yıllık görev süresini seçimlere gitmeden bir yıl daha uzatma kararı aldı. 12 parlamenter parlamentodan çekildi.

Yerel parlamentonun görev süresi 6 Kasım itibariyle sona erdi. Ancak parlamento 9 Ekim’de toplanarak 80 vekilin oyu ile dört yıllık görev süresini 31 Aralık 2023’e kadar uzattı.  Parlamento seçimlerinin ise 1 Ekim’de yapılması gerekiyordu.

Bu karar üzerine 12 parlamenter, parlamentonun dört yıllık görev süresinin bittiği 6 Kasım’da çekilme kararı aldı.

Çekildiklerini duyuran parlamenterlerden 7’si Kürdistan Adalet Topluluğu Partisi (Komel), 5’i Goran’a (Değişim Hareketi) mensup.

HÜKÜMETİN TÜM KURUMLARI MEŞRUİYETİNİ YİTİRDİ

Komel Parlamento Grup Başkanı Abdulstar Mecid, düzenlediği basın toplantısında, “Nasıl ki Kürdistan Bölgesi Parlamentosunun görev süresi dolmuşsa Kürdistan Bölgesi Hükümetinin de kent meclislerinin de seçim komisyonlarının da görev süreleri dolmuştur” dedi.

Mecid, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti çatısı altında bulunan tüm kurumlar meşrutiyetini yitirmiştir. Parlamentonun görev süresinin dolması nedeniyle ve görev süresinin uzatılmasına karşı birlikte bir karara vararak parlamentodan çekiliyor parlamentoyu boykot ediyoruz” diye ekledi.

Abdulstar Mecid, şöyle devam etti:  “Parlamento seçimlerinin zamanında gerçekleştirilmesi ve yolsuzluklara karşı baskılarımızı sürdüreceğiz. Var olan konjonktürden rahatsız olan tüm taraflara dostluk elini uzatıyoruz. Bizler, iktidarın partisel ve kişisel çıkarları için yasaları kullanmasına, yolsuzluğa ve yasaların ayaklar altına alınmasına karşı ortak bir cephe oluşturmak istiyoruz.”

Komel Grup Başkanı Mecid, çalışmalarının mevcut rejime karşı devam edeceğini belirtti.