Fon KDP'den, maaş MİT'ten, avantası BM'den

KDP'nin Rojava Devrimi'ne karşı Türk devleti ile birlikte sponsorluğunu üstlenip ortalığa saldığı PDKS'nin kurucularından ENKS yöneticisi Hekim Beşar, dolandırıcılığını BM seviyesine çıkardı.

KDP'nin Rojava'daki eli olan PDKS ve ENKS'nin kurucu ve yöneticilerinden Ebid Hekim Beşar ve ailesi, BM tarafından tüm masrafları karşılanan mülteciler için açılan dikiş ve elbise atölyesi için Haziran 2016’da 80 bin; Aralık ayında ise 120 bin dolar bütçeyi aldı ama mültecilere harcamadı. Bu durum, BM tarafından tespit edildi. Sözde Suriye muhalefeti içinde pasaportlardan sorumlu olan Beşar’ın eşi Nujin’in de sahte pasaport hazırladığı 33 kişinin, aylarca Yunanistan’da mahsur kaldıkları ortaya çıktı.

Bazen İstanbul ve Hewlêr'de, bazen de ENKS ve 'muhalefet' adına Amerika ile Avrupa ülkelerinde, Rojava Devrimi'ne yönelik karalama faaliyetlerini sürdüren PDKS Siyasi Büro Üyesi olan ENKS yöneticisi Hekim Beşar ve ailesinin, Güney Kürdistan’daki sahte faturalarla nasıl sahtekarlık ve yolsuzluk yaptıkları artık saklanamıyor.

EŞ VE 'KAYINÇO'YA KONTENJAN

ENKS içindeki kaynaklarımızın aktardıklarıyla yetinmeyip değişik kaynaklar ve karşılaştırmalarla teyit ettiğimiz bilgilerin bir bölümünü paylaşıyoruz:

Hekim Beşar, 2012 yılında Fransa’ya gitmek için oluşturulan heyet için vizelerin hazırlanması şamasında heyetten iki kişinin ismini listeden sildi. Onların yerine eşi Nujin ile kayınbiraderini listeye koydu. Önce Fransa daha sonra Almanya’ya giden heyet üyeleri, Güney Kürdistan’a döndüklerinde, 'muhalefet' içinde pasaport hazırlama komisyonu oluşturuldu.

SAHTE PASAPORTLAR BEŞARLARDAN

Oluşturulan Pasaport Komisyonu’nun başına Beşar’ın eşi Nujin geçti. Komisyon tarafından Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine geçmek suretiyle onlarca kişiye sahte pasaport düzenlendi. Sahte pasaport yaptığı 33 kişi Yunanistan’da aylarca mahsur kaldı. Pasaport başına bin 200 dolar alıyorlardı. Yunanistan hükümeti, aylarca tutuğu 33 kişiyi, Alan Kurdî isimli Rojavalı küçük çocuğun cenazesi Ege sahillerine vurulduktan sonra Avrupa ülkelerine gönderdi. 

DİKİŞ NAKIŞ DEYİP KONMUŞ

Güney Kürdistan’daki mülteci kamplarında kalan kadınlara meslek öğretmek amacıyla tüm masrafları BM tarafından karşılanan Jin Dikiş ve Elbise Atölyesi’nin sorumluluğunu da Hekim Beşar ve eşi Nujin üstlendi. Atölyenin tüm giderleri BM tarafından karşılandı. Beşar ve Nujin, 2016 yılının Haziran ayında 80 bin, Aralık ayında ise 125 bin dolar ödenek aldı.  Ancak Beşargiller, 205 bin dolar fonu sahte faturalarla kendi hesaplarına geçirdi. BM, bu durumu tespit etti. Sahte fatura kesildiği ve atölye hizmetlerine harcanmadığı BM tarafından tespit edilmesine rağmen Güney Kürdistan hükümeti, devreye girerek bu olayın üzerini kapattı.

MİT'TEN MAAŞI DA ZATEN TESCİLLİ

Hekim Beşar ve ailesinin sahte fatura ve pasaportların yanı sıra MİT ile uzun bir süredir ilişkide olduğu biliniyor. ENKS içindeki bazı kişiler, gerek 'muhalefet'e, gerekse de dış faaliyetlerin tümünde Hekim Beşar’ın MİT ilişkisinin somutlaştığını biliyor. Hekim Beşar ve Fuad Elîko'nun 3 bin dolar maaş aldıkları MİT ile periyodik olarak toplantılar yaptıkları da kesinleşti. ENKS yönetimi içinde çok ciddi bir tartışma var. Bu durumdan hoşnut olmayanlar, ihraç edilmelerini gündeme getirdi.