'İktidar kaygıları gidermek zorunda'

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, “İmralı’da gizlenen nedir?” diye sorarak, “İktidar, avukatların, ailenin ve bizlerin başvurularını kabul edip milyonların kaygısını gidermek zorundadır” dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, İmralı Cezaevi’nde tecrit altında rehin tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığına yaptıkları başvuruya henüz yanıt verilmediğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, ANF’ye konuştu. Türk cezaevlerindeki duruma dikkat çeken İmir, şunları söyledi: “AKP, ekonomik ve siyasal bir kriz içerisinde. Bu tıkanıklığı ve yarattığı kaosu örtmek içinde gerek uluslararası kamuoyunda gerek Kurdistan’ın dört parçasında ve cezaevlerinde bütüncül bir Kürt düşmanlığı politikası izlemektedir. Cezaevlerinde çoğu işkence yöntemi, artık sistematik bir hale dönüşmüştür. Daha önceleri birkaç sorunlu cezaevi veya yöneticileri varken bugün bütün cezaevlerinde tecridi aşan yöntemlerle karşı karşıyayız. İnkar, imha ve savaş politikasını bu güne kadar en akıl almaz şekilde uygulayan AKP iktidarıdır, bunu cezaevlerinden sokaklara ve hatta Meclis’te görüyoruz.”

MİLYONLAR ENDİŞE DUYUYOR

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a tecrit uygulanmasının, bir akıl tutulması olduğunu savunan İmir, şöyle devam etti: “Sayın Öcalan’ın sağlığından ve 21 aydır haber alınmamasından dolayı milyonlar büyük bir endişe içindedir. Görüşme talebimizin nedeni İmralı’da neler olup bittiğini ortaya çıkarmaktır. Uzun zamandır haber alınamayan Sayın Öcalan’ın durumundan toplum olarak ciddi endişeler duymaktayız. İmralı’da neler oluyor; İmralı’da aileden, avukatlardan, toplumdan gizlenen nedir? Bu da yetmezmiş gibi her defasında Sayın Öcalan üzerinden çeşitli spekülasyonlar ortaya çıkmaktadır. Bizim de girişimlerimiz, bu spekülasyonları ortadan kaldırmak olacaktır. İktidar, avukatların, ailenin ve bizlerin başvurularını kabul ederek toplumdaki bu kaygıları gidermek zorundadır. Ayrıca toplumsal bir ihtiyaçtan doğan gereklilik sonucu ortaya çıkan bir taleptir. Adalet Bakanlığına böyle bir talepte bulunduk fakat henüz olumlu ya da olumsuz bir dönüş sağlanmadı.”

ER YA DA GEÇ KAPILARI AÇACAKLAR

Kürt sorununda yaşanan tıkanıklığın önünü açmak için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tekrardan devreye girmesini istediklerini kaydeden İmir, şunları söyledi: “Uzun zamandır ne ailesi ile ne avukatlarıyla görüştürülen Sayın Öcalan’dan bir an önce bir haber almak durumundayız, bu sadece bizim talebimiz değil, Kürt halkının talebidir. Daha fazla bekletilmeden bir an önce bir görüşmenin sağlanması gerekmektedir. Hukuki çerçevede bütün yol yöntemleri zorluyoruz. Er ya da geç bu iktidar, İmralı’nın kapılarını aileye, bizlere ve avukatlara açmak zorundadır. İktidar, kaostan ve krizden beslenerek kendini yeniliyor, savaş politikalarını sürdürebilir bir hale getirerek varlığını koruyor. Bundan kaynaklı da çözüm odaklı her politikayı devre dışı bırakarak, kendini tek seçenek haline getirmek istiyor. Yoksa iktidar kendisi de Kürt sorununun eninde sonunda Sayın Öcalan ile görüşerek çözüleceğini biliyor.”