Dörtler’den Eşref Anyık mezarı başında anıldı

Özgürlük Yürüyüşçüleri, Amed zindanında faşizme karşı bedenini ateşe veren Dörtler’den Eşref Anyık’ı mezarı başında andı.

Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun demokratik çözümü talebiyle "Büyük Özgürlük Yürüyüşü" başlatan siyasetçi ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, Riha'nın Wêranşar (Viranşehir) ilçesinde yürüyüşün ardından ziyaretler gerçekleştirdi.

Özgürlük Yürüyüşçüleri ilk olarak Amed 5 No’lu Cezaevi’nde 17 Mayıs 1982 yılında Ferhat Kurtay, Mahmut Zengin ve Necmi Öner ile birlikte bedenlerini ateşe vererek, tarihe “Dörtler” olarak geçen Eşref Anyık’ı mezarı başında ziyaret etti. Mezar taşında “Biz yaşamı uğruna ölecek kadar çok seviyoruz” yazan Eşref Anyık için dua okuyan heyet, mezarına kırmızı karanfiller bıraktı.

ONLARIN YAKTIĞI ATEŞ AMACINA ULAŞANA KADAR DEVAM EDECEK

Burada konuşan DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, 75 kişi ile özgürlük yürüyüşünü başlattıklarını ifade etti. Yürüyüşlerinin kartopuna dönüştüğünü dile getiren Bozan, "Gittiğimiz her yerde daha da çoğaldık, daha da büyüdük. 75 özgürlük yürüyüşçüsü olarak herkes için yürüdük. Yürüyüşün 11’inci gönlünde Urfa Viranşehir’de Eşref Anyık arkadaşın mezarı başındayız. Bir gecede Dörtler’in ateşini yaktılar. Bugün onların yaktığı ateş devam ediyor. Onlar bedenlerini ateşe verirken bir mesaj bırakmışlardı; ‘Bizler Mazlum arkadaşın yoldaşlarıyız, eylemimiz eylemlerinin devamıdır’ demişlerdi. Bizler de dörtlerin, Mazlumların yoldaşıyız. Onların yaktığı ateş bugün zindandaki siyasi tutsakların açlık greviyle, adalet nöbetinde olan annelerin nöbetiyle devam ediyor. Bizler de diyoruz ki onların yaktığı ateş amacına ulaşana kadar devam edecek. Sayın Öcalan özgür olana kadar devam edecek” dedi.

30 YILLIK TUTSAKLARA ZİYARET

Mezar ziyaretinin ardından 30 yıllık tutsaklık ardından 19 Ocak’ta Elazığ Karakoçan Kapalı Cezaevinden tahliye edilen Tahir Temel evinde ziyaret edildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken Temel, yürüyüşün anlam ve önemine işaret ederek heyete başarılar diledi.

Heyet, ardından 26 yılın ardından 2019 Temmuz ayında Karabük Kapalı Cezaevinden tahliye edilen Eyüp Gül’ü evinde ziyaret etti. Gül de cezaevlerinde devam eden açlık grevi eylemlerine dikkati çekerek sahiplenmenin artması gerektiğini belirtti.