Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2. tur-CANLI BLOG

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci turunda 60 milyonu aşkın seçmen sandık başına gitti. Kürdistan ve Türkiye'de seçime ilişkin tüm haberler canlı blogda.

Kürt sorununda inkar politikalarıyla savaş konseptini derinleştiren AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde bir kez daha Kurdistan’da oy kaybetti, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu fark attı.

SAVAŞ ISRARI OY KAYBETTİRDİ

2015’te devreye koyduğu savaş konseptini sürdürdüğü Federe Kurdistan Bölgesi’nin Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerinin sınırında bulunan Şirnex ve Colemêrg’te kaybetti. Erdoğan’ın oylarında artış yaşanmazken, Kılıçdaroğlu Şirnex’te yüzde 76,30, Colemêrg’te yüzde 72 oy aldı.

KURDİSTAN’DA DEĞİŞİME ‘EVET’ ÇIKTI

AKP iktidarının baskı politikalarının merkezi haline gelen Amed’te; Erdoğan yüzde 28,37 oy alırken, Kürtlerin tam destek verdiği Kılıçdaroğlu, yüzde 71,61 oy aldı. 

İktidara öfkenin ikinci turda da sürdüğü Mêrdîn’de, Erdoğan’ın 2018 seçimlerinde aldığı yüzde 34 oy oranı değişmedi. Êlîh’te de Erdoğan’ın oy oranı yüzde 32 bandında kaldı. Kılıçdaroğlu ise Mêrdîn’de 65,22, Êlîh’te yüzde 67,90 oy aldı.

AKP’nin savaş konseptinin yanı sıra özel savaş politikalarının en yoğun uygulandığı Dersîm’de, 2018 seçimlerinde yüzde 18,66 oy alan Erdoğan, 28 Mayıs seçimlerinde yüzde 17,19 oy alabildi.

Erdoğan’a “hayır” Erdexan’da yüzde 57,68, Qers’te yüzde 56,40, Îdir’da yüzde 66,78, Agirî’de yüzde 65,34, Mûş’ta yüzde 58,33, Wan’da yüzde 61,50, Bêdlîs’te yüzde 50,21 ve Sêrt’te yüzde 55,44 Kılıçdaroğlu’na “evet” dedi. 

22:02

Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi

YSK Başkanı Ahmet Yener, yüzde 99,43 sanık açılma oranına göre Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildiğini duyurdu. 

YSK Başkanı Ahmet Yener, seçim sonuçlarına dair açıklama yaptı. Yüzde 99,43 oranında sandıkların açıldığını ifade eden Yener, “An itibarıyla Tayyip Erdoğan yüzde 52,14, Kemal Kılıçdaroğlu  yüzde 47,86 oy aldı” dedi. 

21:58

HDP ve Yeşil Sol Parti: Demokratik siyaseti büyüteceğiz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Açıklamada konuşan Akın, tek adam rejiminin baskıları karşısında eşit ve adil olmayan bir seçim süreciyle karşılaştıklarını ifade etti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçim sürecinde devletin tüm imkanlarını kullandığına dikkat çeken Akın, “Aynı zamanda seçim dönemi boyunca Saray’ın propaganda aygıtı tarafından doğrudan fonlanan ve sosyal medyada trol orduları tarafından yürütülen manipülasyonlar; üretilen bilgi kirliliği ve montajlı videolar, seçimlerin adil olmadığını açıkça gösteren en çarpıcı örneklerden bazılarıdır” dedi.

'HALKIMIZ GERİ ADIM ATMAMIŞTIR’

Akın, şöyle konuştu: “Bu seçimlerde aslolanın rejimi değiştirmek olduğunu başından beri dile getirdik ve savunduk. Otoriterlik veya demokrasi tercihi ile karşı karşıya bırakılan topluma gerçekçi vaatler sunarak demokrasiye açılacak kapının daha fazla aralanması için çaba harcadık.  Bu stratejimiz ve buna uygun olan mücadelemizle Erdoğan’ı ilk turda durdurduk. İkinci turda da aynı stratejimizi rejimi değiştirme hedefiyle sürdürdük. Sandık verileri de gösteriyor ki, seçmenlerimiz partimizin politikalarına ve hedeflerine kararlı bir şekilde sahip çıkmış, iradesini bu yönde güçlü bir biçimde ortaya koymuştur. Kürtlerin yoğun olarak yaşadıkları 16 bölge ilinde Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik oy tercihi 14 Mayıs’a göre aynen sürmüştür. Bütün baskılara ve kirli propagandalara rağmen halkımız geri adım atmamıştır.

‘SEÇMENLERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUZ’

Değişim ve demokrasi tercihinde ısrar eden ve parti politikalarına uygun davranan Kürt halkına ve tüm seçmenlerimize en içten ve yürekten teşekkür ediyoruz, bu duruşlarını ve mücadelelerini selamlıyoruz.  Seçim sonuçlarının temel sebeplerini sahici bir biçimde görmek ve eksikleri en doğru yöntemlerle aşmak zorundayız. Bu bizim halkımıza ve mücadele geleneğimize karşı sorumluluğumuzun bir gereğidir.Sıcağı sıcağına bir kez daha söyleyelim ki, Cumhur İttifakı özellikle 2015 yılından bu yana devreye koyduğu toplumu kuşatma ve baskı kurma stratejisinde ısrar ederse, Türkiye’nin yaşadığı ekonomik, sosyal ve siyasal boyutları da olan çoklu kriz büyük bir çöküşe kapı aralayacaktır.

Bizler bu politikalara ve uygulamalara karşı tüm gücümüzle toplumu ve haklarını savunmaya, her alanda mücadeleye devam edeceğiz. Her bir vekilimizle parlamento çatısı altında demokrasi, barış, adalet, eşitlik, özgürlük ilkelerini savunmayı, Demokratik Cumhuriyet mücadelemizi bir üst aşamaya taşımayı sürdüreceğiz.Sonuçlar açıkça göstermiştir ki, bu ülkedeki her iki kişiden birinin değişim talebi vardır. O nedenle Türkiye siyasetinin öncelikli görevi, tıkandığı açık olan, toplumun kutuplaşmasına yol açan ve demokrasi zeminini ortadan kaldıran mevcut sistemi değiştirmektir. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına girerken, sivil ve demokratik bir anayasayı hep birlikte bu anlayışla yapmamız elzemdir.

‘DEMOKRATİK SİYASETİ BÜYÜTECEĞİZ’

Bizler buradayız. Hem Meclis’te hem de hayatın bütün alanlarında değişim için demokratik mücadelenin öncülüğünü sürdüreceğiz, demokratik siyaseti büyüteceğiz. Bu yoldan dönmeyeceğiz, toplumu esas alarak birlikte mücadele edeceğiz, birlikte kazanacağız.”

21:20

Kılıçdaroğlu: Son yılların en adil olmayan seçimi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu 2’nci tur ilk seçim sonuçlarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Hakkınızın yenmesine müsaade edemezdim, etmedim” diyen Kılıçdaroğlu, “Ben bir kardeşiniz, dostunuz, amcanız her şeyden önce bu toprakların bir insanı olarak hakkınız için bolluk bereket içinde yaşayın diye mücadele verdim, vermeye de devam edeceğim” ifadelerini kullandı. 

Kılıçdaroğlu, açıklamasının devamında şunları dile getirdi: “Her gün, her şeye zam gelirken, benim halkımın belinin bükülmesine gönlüm razı gelemezdi. Bu toprakların bir insanı olarak her zaman hakkınız, hukukunuz için kimse sizi ezmesin diye bolluk içinde yaşayın diye mücadele verdim, vermeye devam edeceğim. Son yılların en adil olmayan seçim sürecini yaşadık. Devletin bütün imkanları bir siyasi partiye seferber edildi, bir adamın ayakları altına serildi. Bu ahlak ve hukuk dışı baskılara, yayılmak isteyenden korku iklimine boyun eğmeden mücadele eden Millet İttifakı'nın genel başkanlarına, teşkilatlarına, seçmenlerimize, sandıklara sahip çıkan vatandaşlarıma teşekkür ederim

‘DEĞİŞTİRME İRADESİ BASKILARA RAĞMEN ORTAYA ÇIKTI’

Halkın otoriter bir yönetimi değiştirme iradesi tüm baskılara rağmen ortaya çıktı. CHP ve Millet İttifakı tüm unsurlarıyla her cephede mücadelesini vermektedir. Ülkemize gerçek anlamda demokrasi gelinceye kadar bu mücadelenin öncüsü olmayı sürdüreceğiz.  Bu vatan için ne yapsak azdır. Benim asıl üzüntü sebebim, ülkeyi bekleyen çok daha büyük sıkıntılardır. O sıkıntıların karşısında ilk olarak bizler duracağız.  Öncelikle bana oy veren 25 milyonu aşan vatandaşımızı moralli bir şekilde dimdik ayakta görmek istiyorum. Yürüyüşümüz sürüyor ve buradayız."

20:26

Efrîn’de Erdoğan kutlaması yapan çeteler bir çocuğu katletti

Efrîn’de AKP’li Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde öne geçmesini ateş ederek kutlayan gruplar, bir çocuğu katletti, çok sayıda kişiyi de yaraladı.

Çetelerin açtığı ateş sonucu Efrîn’in Mehmûdiyê Mahallesi’nde bir çocuk katledilirken, bazı kişiler de yaralandı.

Ras gele açılan ateş, binaların çatılarına ve şehir içindeki çadırlara isabet etti.

20:09

Erdoğan ilk açıklamasında tehdit etti

Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan, oy sayımı devam ederken İstanbul Kısıklı’da açıklama yaptı. “Pazara kadar değil mezara kadar birlikte olacağız” diyen Erdoğan, şimdiden yerel seçimler için oy istedi. Erdoğan, “Önümüzde 2023 var. Ne demek istediğimi anlıyorsunuz değil mi? 2024'te Üsküdar'ı da İstanbul'u da yerel seçimlerde kazanmaya hazır mıyız” ifadelerini kullandı. 

Konuşmasında muhalefeti hedef alan Erdoğan, “ümüğünü sıkarız” tehdidinde bulundu.

 

19:58

Amed’deki 3 hapishanede Erdoğan’a sadece 32 oy çıktı

Diyarbakır 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezevi ile T - 1 Kapalı Cezaevi'nde oy sayımı tamamlandı. 3 cezaevinde toplam 517 tutuklu oy kullandı.

Kullanılan 517 oydan 471'ini Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu alırken, Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan ise 32 oy aldı. 

14 oy da geçersiz sayıldı.

19:10

YSK son verileri açıkladı: Açılan sandık oranı yüzde 75.42

YSK Başkanı Ahmet Yener, yurtiçi ve yurtdışı toplam açılan sandık oranının 75,42 olduğunu açıkladı. 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, seçim sonuçlarına dair yeni verileri paylaştı. Yener'in açıkladığı veriler şöyle:

Yurtiçi açılan sandık oranı: 76,41

Yurtdışı açılan sandık oranı: 42,01

Toplam açılan sandık oranı: 75,42

Yurtiçi

* Tayyip Erdoğan: 53,54

* Kemal Kılıçdaroğlu: 46,65

Yurtdışı 

* Tayyip Erdoğan: 60,75

* Kemal Kılıçdaroğlu: 39,25

Toplam

* Tayyip Erdoğan: 53,41

* Kemal Kılıçdaroğlu: 46,59

18:29

YSK Başkanı: Oyların yüzde 54.60’ı sayıldı

Yüksek Seçim Kurulu (YKS) Başkanı Ahmet Yener, oyların yüzde 54,60'ının sayıldığını açıkladı. Yener, açılan sandıklara göre Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 54,47'de, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 45,53'te olduğunu söyledi.

18:28

Roboskî'de Kılıçdaroğlu fark attı

Şirnex’in Qileban (Uludere) ilçesine bağlı Roboskî köyünde kurulan 1076 Nolu sandıkta Kemal Kılıçdaroğlu 254, Erdoğan 39 oy aldı. 1077 Nolu sandıkta Kılıçdaroğlu 225 oy, Tayyip Erdoğan 51 oy aldı. 

Kılıçdaroğlu, toplamda 479 oy alırken, Erdoğan ise sadece 90 oy aldı. Erdoğan'ın, asker ve koruculardan oy aldığı belirtiliyor.

18:18

CHP Sözcüsü Öztrak: Nefes nefese bir yarış var

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Faik Öztrak, ilk sonuçların açıklanmasının ardından CHP Genel Merkezi’nde basın açıklaması yaptı. Öztrak, Erdoğan'ın yine bir algı operasyonunu ortaya koyduğunu söyledi.

‘AA'NIN RAKAMLARI HIZLA DEĞİŞİYOR’

Anadolu Ajansı'nın (AA) açıkladığı rakamların hızla değiştiğine dikkati çeken Öztrak, şunları kaydetti: “Bizim sistemlerimiz çalışıyor bize ulaşan verilere göre nefes nefese bir yarış var. İpi göğüsleyebilmemiz için sandık başındaki görevlilere yine bir kere daha hatırlatmak istiyorum; sayım sırasında yapılabilecek tüm usulsüzlükleri takip edip önleyeceğiz. Islak imzalı tutanakların seçim kurullarına güvenle ulaşmasını sağlayacağız. Birleştirme tutanaklarını takip edeceğiz ve ıslak imzalı tutanakları genel merkezimize hızla ulaştıracağız. Bütün bunlar bitene kadar görevimizin başından ayrılmayacağız. Balkon konuşmaları ile kimse suyu bulandırmaya kalkışmasın. Aziz milletimiz, an be an bilgileri bizden almaya devam edin. Şu an itibarıyla her iki kişiden birinin oyunu almış gözüküyoruz.”

17:50

YSK: Yüzde 25 oranında veri akışı oldu
YSK, şuana kadar yüzde 25 oranında veri akışının olduğunu açıkladı. 
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, oy sayımı sürerken yeni bir açıklama yaptı. Yener, "İlçe ve il seçim kurullarımıza şuana kadar yüzde 25 oranında veri akışı olmuştur. YSK'nin geçici sonuçlarını açıklayana kadar kamuoyunun sonuçlarını beklemesini rica ederiz. Veri akışında herhangi bir problem yoktur" dedi.  

17:42

Sîsê’de Erdoğan’a 0 oy

Kurdistan’da sandıkların kapanmasıyla birlikte oy sayımına geçilirken, askeri operasyonların eksik olmadığı Amed’in Lîcê ilçesine bağlı Sîsê ( Yolçatı) Mahallesi’nde Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan’a tek oy bile çıkmadı. 

2015’ten sonra sokağa çıkma yasakları ve askeri operasyonlarla gündeme gelen, son olarak mezarlığı bombalanan Sîsê’de bulunan 74 seçmenden 62’si, 1076 Nolu sandıkta Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanlığı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na oy verdi. 

17:38

Şirnex ve Mêrdîn cezaevlerinde Kılıçdaroğlu'na rekor oy

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde oy sayımı tamamlandı. Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu 181 oy alırken, Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan’a 27 oy çıktı. 

Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi'nde Kemal Kılıçdaroğlu’na 287 oy, Tayyip Erdoğan’a 32 oy çıktı.

17.18

Yayın yasağı kaldırıldı

YSK Başkanı Ahmet Yener, yayın yasağının Türkiye saatiyle 18.15’te kaldırıldığını açıkladı.

16:24

AKP’liler sandığa gitmeyenler yerine toplu oy kullandı

Mêrdîn’in Artuklu ilçesine bağlı Kabala Mahallesi'nde sandıkların kapanmasına dakikalar kala AKP’li bir grup, Şakir Süreyya Nuhoğlu Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde sandığa gitmeyenler yerine toplu oy kullandı. 1163 Nolu sandıkta toplu oy kullananlara sandık görevlileri karşı çıktı. AKP’liler, bunun üzerine sandık görevlilerine saldırdı. Askerlerin müdahale etmediği görülürken, sandık görevlilerinden biri yaşananları telefonunla kayıt altına aldı. 

Yaşananlar sandık görevlileri tarafından tutanak altına alındı.

16:12

Kaftancıoğlu sandıkları koruma çağrısı yaptı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, seçime ilişkin İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenledi.

Kaftancıoğlu, İstanbul’un çeşitli yerlerinde provokasyonların yaşandığına dikkat çekerek, Esenler’de partililerin yaşanan ihlale karşı itiraz hakkını kullandığını ve darp edildiğini paylaştı. Partililerin kaburgalarının kırıldığını da aktaran Kaftancıoğlu, oylara sahip çıkma çağrısında bulundu. Kaftancıoğlu, “Şimdi atılan her oya sahip çıkma zamandır. Bu nedenle hem İstanbul hem de Türkiye’deki vatandaşlarımıza yasal hakları olan oy kullandıkları sandıkta kendi verdiği oyları takip etmeye davet ediyorum. Yaparsın İstanbul, diyorum. Şimdi oy verdiğiniz okullarda verdiğiniz oyu kuruma ve sandığa giren oyu hep beraber girdiği gibi tescil etme zamanıdır diyorum” diye konuştu.

16:08

AKP'li belediye başkanının korumaları müşahide saldırdı

AKP’li Mamak Belediye Başkanı Musa Köse’nin oy kullanmak için gittiği Battalgazi Meslek Lisesi’nde yanında bulunan korumalar, Yeşil Sol Parti müşahidine saldırdı. Belediye Başkanının beraberinde 100 civarında koruma ile okula gelmesi sonrası o anları videoya almak isteyen Yeşil Sol Parti müşahidine saldıran korumaların yarattığı gerginliğe polis müdahale etti. 

Yeşil Sol Parti okul sorumlusu, “Amaçları halk üzerinde baskı kurmak” diyerek tepki gösterdi.

16:00

İkinci tur oy verme işlemleri sona erdi

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi için saat 08.00’de başlayan oy verme işlemi saat 17.00’de tamamlandı. Türkiye geneli 60 milyon 721 bin 745 seçmen için 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda toplam 191 bin 885 sandık kuruldu. Tüm sandıklarda oy sayım işlemlerine geçildi.

İlk turda seçilemeyen cumhurbaşkanlığı için AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yarıştı. 

YURT DIŞI OYLARI 

Yurt dışı temsilciliklerindeki oy verme işlemleri ise 24 Mayıs'ta sona erdi. Bulunduğu ülkede belirlenen sürede oy kullanamayanların gümrük kapılarında oy verme işlemleri de bugün saat 17.00'de tamamlandı. Yurt dışında kullanılan oy pusulaları, uçaklar ve diplomatik kuryelerle Türkiye'ye getirildi. Ankara ATO Congresium'daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu'nda saklanan oylar, tüm yurtta oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer oylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlanacak.

GÜN BOYU İHLAL

Oy verme işlemleri boyunca birçok kentten ihlal haberleri geldi. Polis, asker ve korucu baskılarından AKP'lilerin tehdidine, sandık kurulu üyelerine yapılan saldırılardan toplu ve açık oy kullanımına, hukukçu ve heyetlerin engellenmesinden 142 belgesi usulsüzlüğüne, ölen seçmen yerine oy kullanmaktan vekillerin darp edilmesine kadar birçok ihlal yaşandı, tutanaklar tutuldu. 

15:22

AKP'liler Şenyaşar’ın olduğu heyete taş ve sopalarla saldırdı

Riha'nın merkez Haliliye ilçesine bağlı Yeniköy Mahallesi'nde iktidar yandaşlarının saldırıları sürüyor.

Müşahitlerinin oy kullanmasına izin verilmemesi üzerine Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) heyeti, mahalleye ulaştı.

Yeşil Sol Parti Milletvekili Ferit Şenyaşar, HDP İl Eşbaşkanları Ahmet Atış ve Garibe Yeşil, DBP İl Eşbaşkanı Vahit Akgün, Urfa Barosu avukatlarının aralarında olduğu heyet taşlı ve sopalı saldırıya maruz kaldı.

Saldırı sırasında bazı araçların camları kırıldı, Ferit Şenyaşar şiddete maruz kaldı, haber takibi yapan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirinin kamerası parçalandı. Bazı partililer saldırının olduğu alandan uzaklaşabildi. Saldırılar sürerken, bölgeden silah sesleri geldiği bildirildi.

15:17

Polisler gaz bombası ve plastik mermilerle saldırarak oy kullanmayı engelliyor

Şirnex’in Cizîr (Cizre) ilçesinde oy verme işlemleri sürerken, ihlaller de devam ediyor. Polisler, Metin Bostancıoğlu İlkokulu'nda okul bahçesinde bekleyen halka gaz bombası ve plastik mermilerle saldırarak, bahçeden dışarıya çıkardı. Halk, duruma tepki gösterdi. 

14:42

Ankara Altındağ'da AKP'lilerin saldırı görüntüleri

 

14:26

AKP-MHP'li faşistler İstanbul'da halka saldırıyor

İstanbul’un Kadıköy ilçesine bağlı Bostancı ve Suadiye mahallelerinde, ülkücü grupların okul bahçelerinde provokasyon yaratarak halka saldırıyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadıköy İlçe Örgütü, konuya dair Twitter hesabından, “Bostancı, Suadiye bölgesindeki okullarda provokasyon peşinde olan bir grup ülkücü dolaşıyor. Provokasyona gelmeyecek, sandıklara gözümüz gibi bakacağız” paylaşımı yaptı.

Ayrıca Bostancı Mahallesi’ndeki Mücella Selcanoğlu Lisesi'nde oy verdikleri sandıkları takip etmek isteyen halk, AKP’lilerin saldırıya uğradı.  

Kartal ilçesindeki Mahmut Kemal İnal İmam Hatip Okulu’ndaki 2033 No’lu sandıkta da henüz usulsüzlerin yazılmadığı tüm tutanakların imzalandığı tespit edildi. 

14:21

AKP'liler  CHP'lilere saldırdı

İstanbul Sultangazi'de toplu ve açık oy kullanmak isteyen AKP'liler CHP'li sandık görevlilerine saldırdı.

 

14:06

Amed'de AKP'liler sahte oy kullandı

Amed’in Rezan (Bağlar) ilçesine bağlı Namık Kemal Lisesi’nde bir kadının sahte oy kullandığı anlaşıldı. Sahte oy pusulası ile okula giden kadın pusulaları sandığa atmak istedi, durumun fark edilmesi üzerine kadın pusulayı yırtıp kaçmaya çalıştı.

Yırtılan oy pusulasında Tayyip Erdoğan’a oy verildiği görülüyor.

14:03

Rûbarok’ta toplu oy kullanıldı, saldırı yapıldı, ateş açıldı

Colemêrg'in Rûbarok (Derecik) ilçesine bağlı Mavan (Samanlı) köyünde toplu oy kullanıldığı iddiaları üzerine muhalefet ve avukatlar köye gitti.  

Giden heyette Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Colemêrg Milletvekili Onur Düşünmez, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Colemêrg Barosu avukatları yer aldı.

AKP, Yeniden Refah Partisi ve korucular, vekiller ve avukatlara saldırdı. ÖHD Colemêrg Şubesi Eşbaşkanı Cevahir Ağrali saldırıları kayıt altına alırken, AKP'liler ve Yeniden Refah Partisi Rûbarok İlçe Başkanı Reşit Ekinci tarafından engellendi.

ÖHD'li Eşbaşkan Ağrali, şu bilgileri verdi: "Toplu oy kullanımına dair emareler vardı. Bunun üzerine sandık kurulu ve başkanına durumu aktardık. Durumdan haberdar olduğumuzu gören AKP'li ve Refah Partililer, kargaşa çıkararak bizi dışarı çıkartmak istediler. Bu sırada kolluk içeri girip olayı yatıştırmak isterken, dışarıda da iki grup arasında arbede yaşandı. Korucular silahlarla havaya ateş açmaya başladı."

 

13:42

Polis bir okulda oy verme işlemini durdurdu

Adana'nın Seyhan ilçesine bağlı Küçükdikili Mahallesi'nde bulunan Büyüksaat Ortaokulu'nda oy vermeye giden yaşlı bir seçmene yardım edilmesine AKP’liler tepki gösterdi.

Tartışmadan dolayı çok sayıda zırhlı araç okulun bahçesine girdi. Polis “olay var” diyerek, oy verme işlemini durdurdu. Oy vermek isteyen seçmenler de yaka paça okuldan çıkarıldı. Oy işlemi yarım saat kadar durdurulduktan sonra, polis ablukasında devam etti.

13:38

İstanul Bağcılar'daki İstoç İlkokulu’nda avukatlar sınıflara alınmayarak darp edildi

 

13:18

MHP İlçe Beaşkanvekili 2. kez oy kullanırken yakalandı

MHP Dilovası İlçe Başkanvekili Yücetan Dilmaç, iki ayrı sandıkta oy kullanmaya çalışırken yakalandı.

 

13:16

AKP'liler zihinsel engelliye oy kullandırmak istiyor

 AKP’liler İstanbul, Bağcılar'da bulunan Nermin Bilimli İlkokulu'ndaki 2255 nolu sandıkta kimliğinde fotoğraf olmayan zihinsel engelli bireye oy kullandırmaya çalışıyor.

 

13:13

Yeşil Sol Parti ve HDP seçmenleri sandığa çağırdı

Yeşil Sol Parti ve HDP, bir kez daha seçmenleri sandık başına giderek oylarını “mutlaka” kullanmaya çağırdı.

İstanbul’da bazı okulların önünde bekleyen kişiler, “Sandık başına gitmeyin, oy kullanmayın” diyerek, seçmenleri caydırmaya çalışırken Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul il örgütleri, yeni bir açıklamada bulundu.

Her iki parti, “Değerli halkımız, HDP ve Yeşil Sol Parti olarak değişim için sandık başına giderek oy kullanıyoruz. Mutlaka oyunuzu kullanın. Bir oy çok şey değiştirir!” mesajını verdi.

 

13:10

Çewlîg’de yurtdışındakilerin yerine oy kullanıldı

Çewlîg’in Çavuşlar köyünde bulunan Yeni Yerleşim İlkokulu’ndaki 1282 Nolu sandıkta bir seçmenin birden fazla oy kullandığı ortaya çıktı.

CHP müşahidi bu duruma müdahale etmek isteyince AKP’liler tarafından okuldan uzaklaştırılmaya çalışıldı. Kısa bir süre sonra söz konusu kişinin, Avrupa'ya giden bazı seçmenlerin yerine oy kullanıldığı tespit edildi ve jandarmaya bildirildi.  Ancak askerlerin, “Burası Ak Parti’nin yeri, sıkıntı olursa müdahale edemem. Seçimi izle sonra git” diye yanıt verdiği bildirildi. Can güvenliğinden endişe duyan müşahit, jandarma eşliğinde köyün dışındaki bir petrol ofisine bırakıldı.

 

 

13:07

Beylikdüzü’nde CHP’li belediye başkanına saldırı

İstanbul’da CHP Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, oy kullanmak için gittiği Dr. Ayla Savaş Ortaokulu’nda AKP’li sandık görevlilerinin saldırısına maruz kaldı.

Alınan bilgilere göre Çalık’ın oy kullandığı salonda bulunan CHP’li sandık görevlilerinin seçim kampanyası sürecinde CHP ile özdeşleşen kalp simgeli rozet takmasın AKP’lilerin saldırısına gerekçe oldu.

Çalık ve CHP’li sandık görevlileri önceki AKP’lilerin sözlü, ardından fiziki saldırısına maruz kaldı. Polis müdahale etti.

 

12:57

Hile yapmak isteyen AKP'nin polisleri için tutanak tutuldu

Ankara, Altındağ, Aydınlıkevler İnönü Lisesi'nde ”başka bölgelerde” görevli olduklarını belirterek 142 belgelerini vermeden oy kullanmak isteyen 3 polis hakkında tutanak tutuldu.

 

12:52

Sandıkta ihlaller yoğunlaşıyor

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde sona doğru yaklaşırken ihlaller tırmandı. Bu kez ihlaller Sêrt, Mûş ve Adana’dan teldi.

SÊRT

Sêrt’in Berwarî (Pervari) ilçesi Kundîş (Tosuntarla) Köyü’nde CHP ve Yeşil Sol Parti müşahitleri önce tehdit edildi, sonra da okula alınmadı.

Bu okulda 14 Mayıs seçimlerinde 83 oyun 63’ü Yeşil Sol Parti’ye çıkmıştı. İkinci turda asker ve korucular seçmene açık oy kullandırttı. Hertevîn (Ekindüzü) Köyü’nde de toplu oy kullanılmak istendi. Ancak müşahitlerin tepkisinden sonra geri adım atıldı.

MÛŞ

Mûş’un Sungu Beldesi’nde de AKP’li sandık görevlileri, CHP ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi müşahitlerini okuldan çıkarttı. Birçok kişinin toplu oy kullandığı belirlendi.

ADANA

Diğer bir baskı ve ihlal haberi Adana'nın Çukurova ilçesine bağlı Kurttepe Mahallesi'nde bulunan İbrahim Atalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ndeki 1132 nolu sandıktan geldi. Bina sorumluları ve sandık kurul üyelerine verilen belgelerin üzerinde seçim kurulu mührü ile imzanın ıslak olmadığı tespit edildi.  Bu ihlalden dolayı tutanak tutuldu.

Yüreğir ilçesine bağlı Doğankent Mahallesi’ndeki Doğankent İlkokulu’nda AKP’liler açık oy kullandı. Bu nedenle sandık görevlileri ile AKP’liler arasında tartışma yaşandı. AKP’liler "Sandık başındayız sıkıysa iptal edin oyu" diyerek görevlileri tehdit etti. Açık oy kullanımı tutanak altına alındı.

12:49

AKP'liler İstanbul Bahçelievler Kuleli İlkokulu'nda bir kadına saldırdı

 

12:44

AKP bir hile de İzmir'de yaptı

İzmir Konak Eşrefpaşa 80. Yıl İlköğretim okulundaki 2146 nolu sandıkta oy kullanmaya gelen bir kişiye verilen zarfın içinde "Erdoğan'a oy verilmiş pusula" çıktı.

Tutanak tutuldu, sandıkta oy kullanımı durduruldu

12:40

Kurdistan'da yaşlı analar AKP/MHP iktidarını devirmek için sandığa gitti

 

12:27

Antakya’da müşahitlere saldırı ve ölüm tehdidi

Antakya’da Demirköprü Muhtar Abdurrahman Çetiner İlkokulu’nda usulsüzlüklere tepki gösteren müşahitler Erdoğan yandaşlarının saldırısına uğradı.

Müşahitlerden biri Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, sözkonusu okulda müşahit olduklarını belirterek, "Kuzenim kafasına tekmeler yedi, abim darp edildi.  Okulda iki sandık var. İkisinde de usulsüzlükler oldu. Kabine birlikte girmeler, kimliksiz oy kullanmalar...” dedi.

Müşahitler itiraz edince köy muhtarının çevredeki insanları galeyana getirdiği ve saldırıda bulunduğu belirtildi.

ASKERİN GÖZÜ ÖNÜNDE OLDU, ÖLÜMLE TEHDİT EDİLDİLER

“Alaz” hesabında ayrıca şu bilgiler verildi: “Kuzenimle abimi oradan çıkarıp diğer sandığın olduğu sınıfa aldıktan sonra içerdeki hiçbir görevi olmadığını tahmin ettiğim kişi ‘buradan cenazeniz çıkar, burası sağcı, solcunun damarını (…)’ diye tehdit ve hakaret etti. Jandarma komutanı, yiyorsa kalın dercesine, sandık başında kalıp kalmayacağımızı sordu. Kalsak siz burada olacak mısınız, bizi koruyacak mısınız dedik, biz zaten buradayız, siz ne demek istiyorsunuz diye çıkıştı bize. Evet buradaydılar, ama tüm bunlar da onlar buradayken oldu.”

 

12:18

Bursa Büyükorhan’da usulsüz oy kullanımına itiraz eden sandık müşahidine saldırı

 

12:15

Rahşan Demirel’in annesi 8 yıl sonra sandık başına gitti

1992 Newroz’unda bedenini ateşe veren Rahşan Demirel’in annesi Emine Demirel, 2015’den bu yana ilk kez sandık başına gitti.

Demirel, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2015’te “Çözüm süreci buzdolabında” açıklamasına tepki olarak 8 yıldır sandığa gitmediğini söyledi.

Ancak Erdoğan’ın gitmesi için Mêrdîn’in Artuklu ilçesi Yenişehir Mahallesi’nde oyunu kullanan Demirel,  “Bu zulmün sona ermesi, halkımızın özgürlük mücadelesi, ülkeye demokrasi gelmesi için bu seçim hayırlı olsun. Bu zulmü sona erdireceğimize olan inancım ile sandık başına geldim” dedi.

 

 

12:11

AKP’den muhtar ve koruculara ‘kanıt’ dayatması

Şirnex’in Qileban ilçesinde AKP'li yöneticilerin, muhtarları ve koruculara Erdoğan lehine oy kullandıklarını kanıtlamalarını dayatıyor.

AKP ilçe başkanı ve bazı yöneticilerin, "Oy kullandığınızda çekip bize atacaksınız" dediği iddia edildi.

Elkê’nin (Beytüşşebap) Mutluca köyünde ise, açık oy kullanan korucular ile CHP’li sandık görevlileri arasında tartışma yaşandığı bildirildi.

Şirnex merkezdeki Hürriyet İlköğretim Okulu'nda oy kullanmaya giden Abdulmecit Külter isimli engelli yurttaşa kimse yardımcı olmadı. Külter saatlerce okul önünde bekletildi.

 

11:58

Mîdyad'da korucu ve AKP'liler sandık görevlilerine saldırdı

Mêrdîn’in Mîdyad (Midyat) ilçesine bağlı Çavuşlu (Şorizbah) mahallesinde kurulan 1094 Nolu sandıkta, bir grup açık oy kullanmak istedi. Duruma müdahale eden sandık görevlileri, korucu ve AKP’lilerin saldırısına uğradı.  

 

11:51

Özgür Kaplan: Aydınlığa çıkmak için 1 oy yeter

Pir Sultan Abdal Derneği MYK Üyesi Özgür Kaplan, Erdoğan ittifakının Alevilerin sorunlarına tek çözümün “inkar” ve “asimilasyon” olacağını belirtti.

Toplumun bütün kesimlerinin AKP karanlığına maruz kaldığını belirten Özgür Kaplan “21 yıldır sürmekte olan karanlığa karşı kadınların, çocukların, hayvanların, doğanın, inançların, görüşlerin ve tercihlerin aydınlığa çıkması için inanın 1 oy bile yeter” dedi.

“Unutmayalım ki bizim kabuslarımızdan başka kaybedecek bir şeyimiz de kalmadı” diye ekleyen Kaplan, “Biz Aleviler de her zaman olduğu gibi demokrasiden, eşitlikten ve adaletten yana olanla omuz omuza yürümeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kaplan, “Biz sadece Aleviler için değil tüm kimlikler için demokrasiyi istiyoruz. Ve diyoruz ki yetmiş iki millete bir nazarla bakmayan bizden değildir” diye noktaladı.  

 

 

11:42

İstanbul Beylikdüzü'nde AKP'liler Yeşil Sol Parti ve CHP'li sandık görevlilerine saldırdı

 

11:41

Manisa'da tutanaklar yakıldı

 

11:37

 Kılıçdaroğlu: Demokrasi için sandığa davet ediyorum

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'daki Arjantin İlkokulu'nda oyunu kullandı. Oyunu kullandıktan sonra açıklama yapan Kılıçdaroğlu, "Baskıdan kurtulmak için bu ülkeye gerçek anlamda demokrasinin gelmesi için bütün vatandaşlarımızı sandığa davet ediyorum. Bu seçim çok zor şartlarda gerçekleşen bir seçimdi. Ama ben halkın sağduyusuna güveniyorum. Sandıktan gelen oy kullanan ve oyunun hakkını arayan bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyor sağ olun var olun diyorum" dedi.

11:24

Almanya Sol Parti vekili Taş ‘insan hakları için’ sandık başına çağırdı

Almanya Sol Parti Milletvekili Hakan Taş, Amed’de oy kullanma işlemlerini takip etti.

Yenişehir ilçesinde bulunan Ziya Gökalp Anadolu Lisesi önünde bir konuşma yapan Taş,  “Demokrasi açısından umarım hayırlı sonuç çıkar. Türkiye bir daha karanlığa boğulmaz. Daha aydınlık bir gelecek olur” dedi.

Taş, insan hakları için herkesi sandık başına çağırdı.

 

11:18

Sancar: Oyunuzu kullanın, sandıklara sahip çıkın

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ankara Çankaya'daki Ayten Şaban Diri İlkokulu’nda oyunu kullandı. Sancar, oy kullandıktan sonra şunları söyledi: “Herkes sandığa gitsin, mutlaka oyunu kullansın çünkü bu sadece bir cumhurbaşkanlığı seçimi değil. Türkiye’nin geleceğini oyluyoruz. Aydınlık geleceğe vesile olacağına, yol açacağına inanıyorum. Oy kullanmak yetmiyor. Seçmenlerin de birer sandık görevlisi gibi davranmasını bekliyoruz. Seçmenlerin oylarını, iradesini korumak için son ana kadar görevini yerine getirmesi gerekiyor. Yarın başka bir güne uyanacağız. Yeni bir başlangıca açılan yolu hep birlikte yürümeye başlayacağız”

11:08

Cizîr'de okul bahçesinde plakasız araçlar

Şirnex’in Cizîr ilçesindeki Cizre Spor Lisesi’nin bahçesinde plakası olmayan bir pikap tespit edildi. Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Newroz Uysal ve HDP ilçe yöneticilerinin itirazına rağmen polisler “görevlilerin” diyerek aracı okul bahçesinden çıkarmadı. Durumun Şirnex Barosu’na bildirilmesi üzerine okula giden avukatlar, polis amirleriyle görüşerek, aracın çıkarılmaması durumunda tutanak tutacaklarını ifade etti. Bunun üzerine araç okul bahçesinden çıkarıldı.

11:05

AKP her yerde seçim hilelerine başvuruyor

İstanbul’un 1’inci Bölgesi’ndeki Çekmeköy ilçesinde, pek çok sandıkta Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) silinebilir resmi imzalı çizelgeler tespit edildi. Mimar Sinan Mahallesi’ndeki 1450 No’lu sandığa ait çizelgede, birçok yazının parmakla dahi silinebildiği görüldü. Yeşil Sol Partililer, olaya dair tutanak tuttu.

Sultanbeyli ilçesinde de bir okulda da, Yeşil Sol Parti’nin seçimi boykot ettiği iddiasında bulundu. Yeşil Sol Partisi müşahit ve görevlileri, durumun asılsız olduğunu söyledi.

10:28

Amed'de Hüda Par bir çocuğu müşahit yaptı

Amed’in Rezan (Bağlar) ilçesinde Bağcılar İmam hatip Ortaokulu’nda 1075 nolu sandıkta 17 yaşında bir çocuk Hür Par müşahidi yapıldı. Yeşiller ve Sol gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) müşahitleri bu duruma itiraz etti. Bunun üzerine çocuk okuldan uzaklaştırıldı. 

Olayı okuldaki görevli hukukçular doğrularken, olaya dair tutanak tutulmadığı belirtildi.

10:12

Mêrdîn'de polis AKP'ye müşahit topluyor

Mêrdîn’in Artuklu, Rişmîl (Yeşilli), Nisêbîn (Nusaybin) ve Qoser (Kızıltepe) ilçelerinde polislerin sandık sandık gezerek, AKP müşahidi olup olmadığını sordukları bildirildi. AKP müşahidi olmayan sandıklara dışarıdan müşahit getirdikleri görülen polisler, zırhlı araçları da okul içinde tutuyor. 

Mêrdîn'de tüm ilçelerden polislere avukatların sandık çevresinden ve okullardan uzaklaştırılması yönünde talimat verildiği vurgulandı. Okullara giden avukatlar ile polisler arasında yer yer gerginlik yaşanırken, Rişmîl ve Nisêbîn'de avukatlar duruma tepki göstererek, hukuksuzluğa izin vermeyeceklerini ifade etti.

Rişmîl ilçesinde Sakarya Ortaokulu’nda da avukatlar okul içine alınmazken, AKP'li Belediye Başkanı ve AKP İlçe Başkanı’nın sandıkları gezerek, sandık görevlilerine tehditlerde bulundukları kaydedildi.

Rişmîl ilçesinde Şirinevler Ortaokulu’nda 1025, 1026 ve 1027 nolu sandıklarda toplu oy kullanıldı. CHP'nin sandık görevlisinin itiraz etmesi üzerine, sandık başkanı tarafından tehdit edildi. 

10:09

AKP'liler toplu oy kullanımına itiraz eden CHP milletvekiline saldırdı

Riha’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Karaali kırsal mahallesindeki sandıkları ziyaret eden CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, toplu oy kullanımı tespit etti. Edinilen bilgilere göre; mahalledeki erkekler, kadınların yerine oy kullanmak istedi. Bu durumun yasal olmadığını ve kadınların da sandık başına gelmesi gerektiğini belirten Ali Şeker ve CHP’li müşahit, 15-20 kişilik bir grubun saldırısına uğradı. Burnuna darbe alan Şeker, hastaneye kaldırıldı. Olay yerine gelen jandarma saldırgan grubu olay yerinden uzaklaştırdı. 

10:04

AKP’liler toplu oy kullanılmasını engelleyen görevlilere saldırdı

Riha’nın Kaniya Xezalan (Akçakale) Yazlıca kırsal mahallesinde toplu oy kullanımını engellemeye çalışan görevliler, AKP’lilerin saldırı, tehdit ve hakaretlerine uğradı. Can güvenlikleri olmadığı için köyden ayrılan görevliler, suç duyurusunda bulunacak.

10:03

Pervin Buldan: Bir oy ülkenin kaderini değiştirir

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, İstanbul’un Bakırköy ilçesindeki Metin Kölük İlkokulu’nda oyunu kullandı. Buldan oyunu kullandıktan sonra şunları söyledi: Umuyorum ve diliyorum ki bu gün alınacak olan sonuç Türkiye’nin demokratikleşmesine, Türkiye’nin barışa, refahına ve huzuruna vesile olur. Türkiye halkları, toplumu rahat bir nefes alabilmek için büyük bir çaba sarf etti. Bugün önemli bir gün. Belki de tarihi bir gün ve bu tarihi günde kaderimizin değişebileceğine olan umudumuzu hiçbir zaman yitirmedik. Bu günde aynı umudu taşıyoruz. Bu umudun çok yüksek olduğunu da ifade etmek isterim. Bu saatten itibaren oyunu kullanmayan, sandığa gelmeyen ‘ben oyumu kullanmayacağım bir taneden bir şey çıkmaz’ diyen herkese sesleniyorum; bir oy çok şeyi değiştirir. Bir oy ülkenin kaderini değiştirir. Bir oy toplumun kaderini değiştirir. Oy yüzden herkes oyunu kullansın lütfen. Bu akşam alacağımız sonuç mutlaka bu ülkenin kaderinin değişmesine vesile olacaktır.”  

09:45

Emine Şenyaşar: Oylarınıza sahip çıkın

Riha'nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar ile saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar, oy kullandı. 

Oy kullandıktan sonra kısa bir açıklama yapan Emine Şenyaşar, “Oylarınıza sahip çıkın. Bu zorlu süreçlerden çıkalım. Allah’ın izniyle bir değişim olacak” diye belirtti.

Yeşiller ve Gelecek Sol Parti (Yeşil Sol Parti) Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar ise, “Demokratik ve aydın bir gelecek için, adalet ve barış için oyumuzu kullandık. Halkımıza çağrımız; herkes sandığa gitsin. Oyunu kullanarak iradesine sahip çıksın” dedi.

09:29

Yalova'da usulsüzlük belirlendi

 Yalova’nın Çınarcık ilçesindeki Hüdaverdi Aydın İlköğretim Okulu’nda katlanmış zarfların sandığa atıldığı tespit edildi. 1033 Nolu sandıkta yaşanan usulsüzlükle ilgili tutanak tutuldu. Katlanmış zarfların dışarıdan getirildiği öğrenildi.

08:48

Akın: Özgürlük için mücadele etmeye devam edeceğiz

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın ise, İzmir Konak'ta bulunan Konak Cumhuriyet N.S. İşgören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde oy kullandı.  Akın şunları söyledi:  Umarım 28 Mayıs Türkiye'de özgürlüğün, barışın ve demokrasinin geldiği bir gün olur. Biz her halükarda eşitlik, özgürlük ve barış için mücadele etmeye devam edeceğiz. Çünkü bu kadar ayrıştırılmış, düşmanlaştırılmış bir siyasetin karşısında mücadelenin durmadan devam etmesinden başka bir yol yoktur. Bende bu görevi hem yerelde hem mecliste aktif bir şekilde sürdürmeye devam edeceğim" diye konuştu. 

08:46

Uçar: Seçim sonuçları özgürlüğe vesile olsun

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, İstanbul Sultangazi’deki Gazi İlköğretim Okulu’nda  oyunu kullandı. Oy kullandıktan sonra açıklama yapan Uçar,  şunları  söyledi: Sandık başına giderek demokrasiye, değişime, eşitliğe ve özgürlüğe oy kullanmalarını talep ediyorum. Yine bir seçim güvenliği meselesi var. Şimdiden sandıklarda görevli olan arkadaşlarıma kolay gelsin diyorum. 14 Mayıs’tan daha dikkatli olacak şekilde; hem oylarımızı hem sandıklarımızı hem geleceğimizi korumak adına daha güçlü görevlerine sarılmalarını talep ediyorum. Bu seçim sonuçları tüm Türkiye halkları için eşitliğe ve özgürlüğe vesile olsun.

08:43

Depremzedeler oy kullanmaya başladı

Hatay'da, konteynerlerde kurulan sandıklarda oy verme işlemi başladı. 28'inci Cumhurbaşkanı'nın seçileceği oy verme işlemi nedeniyle sandıklara giden depremzedeler, konteynerler önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

07:51

47 bin 523 yeni seçmen ilk kez oy kullanacak

Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turunda 18 yaşına girmiş 47 bin 523 yeni seçmen bulunuyor. Bu gençler, Cumhurbaşkanı Seçimi'nde ilk kez oy kullanabilecek.

 

07:44

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi başladı

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi için oy verme işlemi, Türkiye saati ile 08.00'de başladı. Ülke genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kurulurken, seçimde 60 milyondan fazla seçmenin sandık başına gitmesi bekleniyor.  Oy verme işlemleri, Türkiye genelinde saat 17.00'de sona erecek.