Cizre’de on binler Newroz’u kutladı

Cizre’de on binlerce kişinin katıldığı Newroz, Efrin ile başladı ve Efrin yürüyüşü ile sona erdi. Cizre “Alanları terk etmedik ve etmeyeceğiz. Zafer bizim olacak” mesajı verdi.

Şırnak’ın Cizre ilçesi Bozalan Tesisleri’nde gerçekleştirilen Newroz kutlaması on binlerin katılımıyla kent merkezine yapılan yürüyüşle son buldu. Şırnak merkez ve bağlı ilçeler ile köylerden binlerce kişi kutlamalara katıldı. Sabah saatlerinden itibaren Newroz alanına akın etmeye başlayan on binler, her adımda polislerce engellenmek istendi. Kimlik kontrolleriyle saatlerce alanlara girişleri engellenmek istenen yurttaşların birçok eşyasına da el konuldu.

2015 yılının Temmuz ayından bu yana yasak ve yıkımın en ağır yaşandığı kentlerden biri olan Cizre’deki Newroz’da, başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve işgalci Türk ordusunun Efrin’e düzenlediği saldırılara tepkiler damgasını vururken, yıkım, gözaltı ve tutuklamalara da tepki gösterildi.

Newroz öncesi kent genelinde yapılan gözaltı operasyonlarına rağmen alanda Newroz ateşini yükselten kitle sık sık, “Her yer Efrin her yer direniş” sloganıyla Efrin’deki direnişi selamladı. Renkli görüntülere sahne olan kutlamalarda ayrıca “Bijî berxwedana Efrînê” ve “Bijî serok Apo” sloganları atıldı.

Polisin tehditlerine rağmen bu sloganlar kutlamaların bitimine kadar susmadı. Programın bitiminin ardından yürüyüşe geçen kitlenin arasında bulunan 6 kişilik öğrenci grubu Orhan Doğan Caddesi üzerinde polisler tarafından darp edilerek, gözaltına alındı.