Amed Newrozu yüzbinleri buluşturdu

Amed’de 2018 Newrozu’na yüzbinlerce kişi katıldı. Bu yıl gençlerin yoğunluğu dikkat çekti. Polis gençlere saldırarak 50’yi akın kişiyi gözaltına aldı.

Amed Newrozu’nda bir araya gelen yüzbinler, polis baskılarına rağmen coşkulu bir kutlama gerçekleştirdi.

Kutlamalar sırasında siyasi parti temsilciler ve sivil toplum örgütleri adına konuşmalar yapıldı, mesajlar okundu.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ardından Bandista bir konser için sahne alırken, ardından Sur Platformu adına TMMOB Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Büşra Cizrelioğlu bir konuşma yaptı.

Sur’un her yıkılan taşının mücadelesini verdiklerini dile getiren Cizrelioğlu, Sur’un iktidarların rant alanına dönüştürüldüğünü vurguladı.

Cizrelioğlu, “Uzun süredir ilçedeki talanı durdurmak için mücadelemizi sürdürüyoruz. Sur’da tarihi bellek yok edilmek isteniyor ancak Kürt halkı tarihi belleğini asla kaybetmeyecektir. Bizler mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

TÜRK: TARİHİ SÜREÇLERDEN GEÇİYORUZ

Kutlamalara katılarak bir konuşma yapan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, şöyle konuştu: “Bugün tarihi süreçlerden geçiyoruz. Kirli bir politika Kürt halkı üzerinde yürütülüyor. Geçmişe baktığımızda bu politikalar yine yürütülmüştü. Ağrı, Dersim, Halepçe’de Kürt halkı katledilmişti. Ancak bu yapılanlar asla ve asla Kürt halkını özgürlük mücadelesinden koparmadı. 7 Haziran’dan sonra soykırım politikaları yürütüldü. Bu politikaların tutmadığını gören iktidar demokrasi ve özgürlük mücadelesi yürütenleri yıldırmak için esir aldı. Bu da yetmedi şimdi Efrîn’e saldırarak halklarımızın genleriyle oynadılar. Efrîn saldırıları ile iktidarını sağlamlaştırmak isteyenler tamamen yerle bir olacaktır. Amed Newrozu’nda katledilen Kemal Kurkut’u unutmadık ve o Newrozumuzun şehididir. Özgürlük mücadelesi uzun solukludur. Bu nedenle bu yolda yılmadan mücadelemizi sürdüreceğiz. 21’inci yüzyıl Kürt halkının özgürlük yılı olacaktır.”

GAZETECİLER DARP EDİLİP GÖZALTINA ALINDI

konuşması sırasında sık sık "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana Efrîne" ve "Katil Erdoğan" sloganları atıldı. Kitle de barikatları yıkarak sahnenin tam önüne geldi.

GAZETECİLER DARP EDİLDİ, GÖZALTINA ALINDI

Kitlenin sahneye akışını engelleyemeyen polis bu sefer gazetecileri hedef aldı. Yüzlerce gazetecinin tutuklu olduğu Erdoğan rejiminin polisleri, gazeteciler tekme tokat basın alanında dışarı çıkardı.

Bu sırada yerel yayın yapan Yenigün gazetesi muhabiri Mehmet Uğur Çakıl ile Tigris gazetesi çalışanı Arif Bulut, yere yatırılıp darp edilerek gözaltına alındı.

Polisin alanı provoke etmesi ve sahneye müdahale etmesi üzerine Newroz Tertip Komitesi programı planlanandan erken sonlandırdı. Ancak kitle uzunca bir süre alanda marşlar eşliğinde halay çekmeyi sürdürdü. Geri kalan yüzbinler de çıkış kapılarından marş ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti.

50'DEN FAZLA GÖZALTI

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre alana girilirken çok sayıda kişi gözaltına alınırken, kitlenin dağılmaya başlamasıyla gün boyu provokasyon için kitleyi tahrik eden polis bir kez daha gözaltılara başladı. Polis kontrol noktalarında gençlerin başlarına ya da boyunlarına bağladıkları kırmızı sarı yeşil flamalara el konuldu. Geçen yıl Kemal Kurkut'un polis tarafından infaz edildiği Evrim Alataş Caddesi üzerinde polisler çok sayıda genci darp ederek gözaltına aldı. Gençler uzun süre elleri polis otobüsüne dayalı şekilde bekletildi.

Yenihal yönünde ilerleyen gençlere polisin küfür etmesi üzerine gerginlik çıktı. Polisler 10'dan genci ellerini gözaltı aracına dayayıp uzun süre böyle bekletti. Aramanın ardından gençler gözaltına alındı. Bu olayın yaşandığı yere 500 metre mesafede ise 16 genç slogan attıkları gerekçesiyle darp edilerek gözaltına alındı. Polis bu sırada havaya ateşe açarak, gaz bombası kullandı.

Göletli Park'ta davul zurna eşliğinde halay çeken gençlerin bulunduğu yere zırhlı araçlarla kar maskeli, siyah elbiseli polisler geldi. Burada zafer işareti yapan bir çocuk darp edilerek gözaltına alındı. Kitle dağılırken TOMA ve zırhlı araçlar sık sık kitlenin içinden sirenler çalarak geçti. Bu sırada bazı çocuk ve kadınlar ezilme tehlikesi atlattı. Yine çok sayıda çevik kuvvet polisinin bu sırada kitleyi yararak alana doğru gitmesi dikkat çekti.

Yine ismi öğrenilemeyen 2 genç, bir binanın duvarı önünde polislerce yere yatırılıp feci biçimde darp edildi.

POLİS PROVOKASYONLARI

Polis kutlamalar boyunca provokasyon yaratmaya çalıştı. Özellikle Güvenlik Şube Müdürü'nün sahneden inmemesi, ses mikserinin başına geçip çalan parçalara müdahale etmesi, gazetecilere engelleme çıkarması dikkat çekti.

Polisin sürekli insanlara küfür ve hakaretler ettiği, laf atıp taciz ettiği görüldü. Newroz sahnesinin tüm kapılarına sivil polis yerleştirilirken, adım başı arama yapılması tepki topladı. Polisin sürekli müdahale tehdidine rağmen Newroz Tertip Komitesi, sağduyu çağrıları yaptı.