Amed Newrozu'nda 'ulusal birlik' çağrısı

Amed Newrozu yüz binlerin katılımıyla sürüyor. Kürt siyasi partilerin temsilcileri ulusal birlik çağrısı yaptı.

Amed'de Newroz kutlaması Efrîn halkının gönderdiği mesajın da verdiği büyük bir moralle sürüyor. Alanda “Bijî Serok Apo” ve “Bijî berwxadana Efrînê” sloganları yankılandı.

Alanda kalabalıktan yaşanan izdihamdan dolayı yer yer bayılanlar oldu.

Sanatçı Xero Abbas’ın şarkıları seslendirildi.

DDKD: KÜRTLER ÖZGÜRLÜKTEN VAZGEÇMEZ

Devrimci Demokrat Kürt Derneği'nin (DDKD) Genel Başkanı Mehmet Veysi Aşkar, Kürtçe konuşmasında şunları söyledi:

“Tüm Kürdistan halkının Newroz’u kutlu olsun. Newroz Kürtlerin tarihinde önemli bir gündür. Zalim Dehak’a karşı verilen özgürlük mücadelesinden geliyor bu anlam. Demirci Kawa’nın Dehak’ı öldürdüğü günden bu yana Kürtlerin özgürlük mücadelesi devam ediyor. İsterdik ki bu bayramı sadece bir alanda bir miting gibi değil de bir özgürlük günü olarak her yerde bir bayram gibi kutlanmasını isterdik. Kürdistan halen dört parçadır. Ancak bizler umutsuz değiliz, bu alandaki coşku özgürlük beklentimizi daha da yükseltecektir. İki yıl önce Kobanê, iki ay önce Kerkük şimdi Efrîn’de Kürtler direniyor. Tüm dünya güçleri bilsin ki Kürtler özgürlükten vazgeçmez. Ülkemizin özgürlük mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz. Önceden ‘Kürt yoktur’ diyorlardı, bugün ‘Kürtler var ama hakları yok’ diyorlar. 45 milyon Kürt kendi topraklarında hakları olmadan yaşıyor. Buradan BM’ye diğer uluslararası güçlere sesleniyorum; 45 milyon Kürdün haklarından yoksun yaşamasına nasıl sessiz kalabilirsiniz... Ne zamana kadar bu talan ve katliamlara sessiz kalacaksınız. Tüm Kürt örgütlerine sesleniyorum: Özgürlüğümüz için birlikte mücadele edelim."

HAK-PAR: KÜRT HALKI BAŞ EĞMEYECEK

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Amed İl Başkanı Nevzat Karakeçi ise, Kürtlerin ortak mücadelesinin gerekliliğine dikkat çekti. Karakeçi, Kürt halkının dört parça Kürdistan’da hüzünlü bir şekilde Newroz’u karşıladığını ifade etti. Zulüm yapanların hâlâ Kürt halkının baş eğmeyeceğini anlamadığını kaydeden Karakeçi, Kürt halkının özgürlük direnişinden asla vazgeçmeyeceğine vurgu yaptı. Karakeçi, “Artık yeter. Biz buralıyız ve buradayız. Ulusal birlik ruhuyla artık zulmedenlere karşı duralım” diye konuştu.

ÖSP: DEVLETLER YENİLECEK

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) Genel Başkan Yardımcısı Nusreddin Maçin de, “Efrîn ruhuyla bayramınızı kutluyorum” diyerek, konuşmasına başladı. Maçin, şunları söyledi: “Efrîn’de Kürtler mevzi kaybetti ama bu savaş devam edecek. İnanıyorum ki devletler yenik düşecektir. Düşmanlarımızı iyi tanıyoruz. Halepçe’den, bugün de Efrîn’den tanıyoruz onları. 6 ayda iki büyük yara oluştu Kürtlerin yüreğinde. Dün Hewler bugün Efrîn."

Kürt ulusal birliğinin elzem bir ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Maçin, “Biz kendi birliğimizi kurmazsak, daha fazla katliam, göç ve tutsaklık göreceğiz. Uluslararası güçlere çağrı yapmadan önce Kürdistani örgütlere çağrı yapalım. Bizler birlik olmadan kimse bizleri tanımaz” diyerek, bu birliğin bugün bu meydanda görüldüğünü belirtti.