Amed Newrozu'na Efrîn’den mesaj var: Başkent rolünü oyna!

Amed Newrozu’na akan yüzbinlerce kişiye, faşizme karşı aylardır tarihi bir direniş sergileyen Efrîn’den mesaj geldi. Efrînliler, “Amed başkenttir ve artık başkent rolünü oynamalıdır” dedi.

Amed’de yıllardır süren ağır baskı ve faşizm ortamında, Newroz büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Bu yıl ki kutlamalar ağır baskılar altında yapılıyor. Kutlama alanında oluşturulan kontrol noktalarından alana geçişler yapılıyor.

Yüzlerce metre uzunluğunda kuyruklar oluştu. Bir yandan alana girişler yapılırken, diğer yandan Helim Ömeri’nin seslendirdiği parçalarla halaylar çekildi. Kitle her geçen dakika büyüyor.

Alana girişlerle birlikte Newroz kutlamasının resmi açılışı, yüzbinlerce kişinin hep bir ağızdan “Biji Serok Apo” sloganı atmasıyla başladı.

EFRÎN’DEN GELEN MESAJ

Yurtiçi ve yurtdışından gelen konukların anons edilmesinden sonra Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk konuştu. Öztürk, Efrin halkının Newroz’a gönderdiği mesajı okudu.

“Direniş kenti Efrin’den direnişin başkenti Amed halkına” başlığıyla Efrin Kantonu yönetimi tarafından gönderilen mesaj şöyle:

“Efrîn direniş halkı olarak Amed direniş halkını selamlıyoruz. Bizler Efrîn’de yaşayan Kürtler, Araplar, Türkmenler olarak yıllardır eşit ve barışçıl bir yaşam sürerken 2018 bayramını işgal altında geçiriyoruz. Türkiye devleti 20 Ocak’tan bu yana topraklarımıza karşı işgal girişimi başlatmıştır. Bu işgal girişimi ortak yaşamı ortadan kaldırmak istemesi bilinmektedir. Efrîn’de yaşayan halklar olarak bu toprakların gerçek sahipleriyiz. Türkiye devleti zor kullanarak bizler toprağımızdan çıkararak buraya ait olamayan insanları yerleştirmek istemektedir. Bu bakımdan saldırı aynı zamanda halkların geleceğine dönüktür. Türkiye devleti NATO’nun 2’nci gücü olarak küçük ilçemize karşı başlattığı saldırılara karşı halkımız yiğitçe direnerek şehit düştü. Binlerce halk göç etmek zorunda bırakıldı. Bu adaletsiz savaş karşısında uluslararası kamuoyu Türk devletini mahkum etmiş olsa da ciddi bir müdahalede bulunmamış ve destek vermiştir. Efrîn halkı olarak sadece Türkiye ye değil birçok güce karşı direnmekteyiz. Efrîn halkı olarak bu güçlere teslim olmadık ve olmayacağız.

Bizler toprağımızı ve onurumuzu korumak için sonuna adar direndik. Bir devletin tek başına dahi baş edemediği bu güçlere karşı direniyoruz. ÖSO çeteleri uluslararası güçler sayesinde topraklarımıza girmiştir. İşgalcilere karşı halkımızın güvenliğini sağlamak amacıyla tedbir alınmış ve mücadelemiz devam etmektedir. Mücadelemiz yeni bir aşamaya geçmiştir. Dost düşman bilsin ki topraklarımızı geri alana dek direnmeye devam edeceğiz. İşgal süreci boyunca Efrîn’in köylerine giren işgalciler halkımızın mallarını yağmalamaktadır. Bu yağmalamayı tüm dünya görmektedir. Biz onur ve kimliğimizi hiçbir şeye değişmeyeceğiz. Özgürlüğümüz için büyük bir iradeye sahibiz. Onur dışında hiçbir şeyin anlamı yoktur. Türk işgalcileri topraklarımızdan atacak ve kentimizi yeniden özgürleştireceğiz. Bu noktada kuşku olmamalıdır. Direniş içerisinde Efrîn halkının, insanlığın, eşitliğin ve özgürlüğün yanında olmayı tercih edip dayanışma içerisinde olanlara şükranlarımızı sunuyoruz. Efrîn artık sadece bizim değil tüm insanlığın evidir. Tüm Kürdistan kentlerinde gelerek bizimle mücadele ederek şehit düşenleri asla unutmayacağız. Efrîn tüm insanlığın ortak kenti olacak ve işgalcilere yem olmayacaktır. Bu nedenle yeni mücadele aşaması başlatılmıştır. Bu nedenle tüm halkımızın desteği daha fazla olmalıdır.

AMED TARİHİ BAŞKENT ROLÜNÜ OYNAMALIDIR

Ancak Amed halkı başta olmak üzere insanlıktan yana olan herkesle ortak bir mücadele ile işgalcileri topraklarımızdan atacağımıza inanıyoruz. Amed başkenttir ve artık başkent rolünü oynamalıdır. Öncülük etme misyonunu biran önce hayata geçirilmelidir. Bu toprakların ve bu kadim halkın yalnız olmadığını herkese bir kez daha gösterme zamandır. Newroz bu yönden önemlidir. İşgalcilere karşı direniş bayramı olan Newrozu direniş ile karşılamaktayız. 2019 Newrozu’nu umut ve özgürlük içerisinde kutlayacağımıza inanıyoruz. Tarihi direnen halklar yazacaktır. Direniş ruhuyla sizleri selamlıyoruz. Bijî Newroz, bijî tekoşînameyê Azadiyê!”

SİYASİ TUTSAKLARDAN MESAJ

Mektubun okunması ardından konuklar tarafından Newroz ateşi yakıldı. Cezaevinde tutuklu bulunan Kürt siyasetçileri de Newroz kutlamasına bir mesaj gönderdi.

Alanda okunan mesajda şu ifadeler yer aldı:

“Bir kez daha savaşa, zulme inat direniş ve baharın bayramında buluştuk. Efrin’den İstanbul’a kadar her yerde ve özgürlük için atan her yürekte Newroz ateşinin sıcağı var. Kürt halkının nice acılar, ölümler ve büyük direnişlerin ikliminden geçerek yaşama ve bahar yeniden kavuşmasına tarih tanıktır. Newroz, yaşama, bahara sevdalı bir halkın ve tüm Mezopotamya halklarının küllerinden yeniden doğuşudur. Yakılan her ateşin kıvılcımında, alevinde yeniden yükselişidir. Yanmayı bilmeyenler, doğmayı bilemezler. Her Newroz ateşi ile yanan ve yeniden doğan halkımız bir kez daha var olmanın taze ruhuyla yaşama ve tarihe selam duruyor. Zalim krallar, sultanlar, diktatörler zamanın karanlığını göçüp giderken; geleceğin aydınlığına yürüyen halklardır.

Türkiye’de, Kürdistan’da, Suriye’de her yanı savaş, ölüm, sürgün zulmüne boğan zalim iktidarlar, Dehaqların tarihini yeniden yazmak için uğraşıyor. Ama artık zalimler de mazlumlar da eskisi gibi değil. Başta Kürt halkı olmak üzere bölgenin özgürlüğe, insanca yaşama susamış halkları, kaderini kendi belirliyor, tarihini kendi yazıyor. İşte bugün Efrin’de kadınıyla, çocuğuyla, yaşlısıyla, genciyle halk az görülür bir zulüm ve saldırganlık karşısında geleceğini belirleme hakkından vazgeçmiyor. Hiçbir ordu, istila ve zalimlik, halkların varoluş iradesini kıramaz. Bugün Kürt halkına karşı düşmanlıkla güç devşirdiğini sananlar bir halkın ölümü ve acısına alkış tutup, sevinç naraları atanlar bilmeli; Tarih onları asla affetmeyecek ve gelecek hakkı tanımayacak. Her yerde ve her yürekte Efrin için, özgür halk, özgür yaşam için yanan ateş; Firavunları, Nemrutları, Dehaqları kül ettiği gibi, bugünün zalim iktidarını da külleri ile birlikte geçmişe savuracak.

BU YÜRÜYÜŞ DURDURULAMAZ

Newroz umuttur, Newroz direniştir ve çağrıdır. Newroz ateşi en karanlık, en zor anlarda çıkışı gösteren umut, inanç ve direnç meşalesidir. Halklarımız karanlık ve dar bir koridordan geçiyor olabilir ama bu yürüyüş durmaz, durdurulamaz! Yarına ve halkların bahar ve zafer bayramına, karanlığa inat ateşi ve güneşi avuçlarında taşıyanlar, durmadan yürüyenler ulaşabilir ancak. Newroz bu yürüyüş ve direncin sözüdür, eylemidir. Kürt halkı ve demokrasi güçleri Newroz ateşinde parlayan ölümsüz şehitleri unutmayacak. Halkların özgürlüğü, onurlu barışı için yıllardır tecrit ve işkence düzenine direnen Sayın Abdullah Öcalan’ı ve çekilen acıları ödeyen büyük bedelleri aklından çıkarmayacak. Halklarımız geleceği için güvenle, cesaretle yürüme ve özgür ülke, demokratik birliğe ulaşma mücadelesinden vazgeçmeyecek. İnanıyoruz ki direnen ve birleşen halkları kazanacak.

ÖZGÜRLÜK BAYRAMINDA BULUŞUNCAYA KADAR DİRENİŞ

Bu inançla selamlıyorum hepinizi. Bizler de beton duvarlar arasında yaktığımız Newroz ateşleriyle, zılgıtlarımızla, halaylarımızla, sloganlarımızla katılıyoruz aranıza. Her yer bahar oluncaya, özgürlük bayramında buluşuncaya kadar her yer direniş, her yer Newroz. Hepimizin yeni günü, direniş ve diriliş bayramı kutlu olsun. Newroza we pîroz be.”

Amed’deki kutlama sürüyor.