Ailesinin geçimini hayvancılıkla sağlıyor

Ekonomik krizin en çok vurduğu illerin başında gelen Wan’da kadınlar, bu durumdan ciddi bir şekilde etkileniyor.

Türkiye’de devam derin ekonomik kriz en yurttaşları etkilemeye devam ediyor. Ekonomik kriz nedeniyle yüzbinlerce iş yeri kapandı, milyonlarca insan işsiz kaldı. 2022 yılında en yoksul kentler sırlamasında Van, Hakkari, Bitlis ve Ağrı geliyor. Ekonomik krizin en çok etkilediği kesimlerin başında ise kadınlar geliyor.

İki yıl önce Bahçesaray ilçesinde Wan’ın İpekyolu İlçesi Bostaniçi Mahallesi’ne yerleşen Saime Erbil ve ailesi, ekonomik krize ve işsizliğe karşı hayvancılık yaparak geçimlerini sağlıyor.

BESLEDİĞİ HAYVANLARLA 11 KİŞİLİK AİLESİNE BAKIYOR

Wan kent merkezinde hayvancılık yaparak geçimlerini sağladıklarını söyleyen Saime Erbil, beslediği 5 ineği ile ailesini geçindirmeye çalışıyor. Eşinin ve çocuklarının işsiz olduğunu söyleyen Erbil, “İş güç yok, çocuklar işsiz. İneklere bakıyoruz, bunların sütünü satıyoruz, sütle yaptığımız peyniri yapıp satıyoruz. Daha önce köydeydik, kayın pederim, kaynanam, ve kızım hasta olduğu için buraya geldik. Hayvancılık işi çok zordur çok emek gerektiriyor. Biz 11 nüfusa bu hayvanlara bakarak geçindirmeye çalışıyoruz” dedi.

ŞEHİRDE YAŞAM ÇOK ZOR

Hayvanların her şeyinden faydalanmaya çalıştıklarını ifade eden Erbil, şöyle konuştu: “Kışın hayvanların kaldığı yerdeki gübreleri şimdi topluyoruz.  Bir kısmını kışa hazırlık olsun diye kaldırıyoruz, sobalarda ısınmak için kullanıyoruz.  Diğer bir kısmını ise gübre olarak bostandan kullanıyorum. Biz onlara bakıyoruz, onlar da bize. Hayvanlara iyi baktığında her alanda verim veriyorlar. İşimiz bu. Biz böyle yapmazsak geçinemeyiz. Köyden geldiğimizden beri ancak böyle geçinebiliyoruz. Şehirde yaşam çok zor, artık hiç bir şey alınmıyor. Biz çalışmazsak yaşayamayız. Kriz gelmiş artık kimse geçimini sağlayamıyor. Eskiden hayat çok güzeldi. Köylerimizde yaylalara gidiyorduk, koyunlarımız vardı. Atlara biniyorduk, hayat yani çok güzeldi.  Ama artık sadece burada birkaç ineğe bakabiliyoruz. Ve bu hayvanlar sayesinde yaşamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.