Şengal Arap Meclisi SİHA saldırını kınadı, Bağdat’a çağrıda bulundu

Şengal Arap Meclisi, Türk devletinin bir eve düzenlediği hava saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada Irak hükümetini egemenliğini korumaya çağırdı.

İşgalci Türk devleti, Şengal’in Barê mıntıkasında bulunan Xelef köyünde bir evi sabah saatlerinde SİHA ile bombaladı.

Yerel kaynaklara göre ev tamamen yıkılırken herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

Saldırı ardından Irak ordusundan bir heyet, Emin Elwetani ve polisler olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Ancak herhangi bir açıklama yapılmadı.

Şengal Arap Meclisi saldırıya ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar belirtildi:

“Şengal Arap Meclisi olarak saldırıyı ve Irak devletini kınıyoruz. Irak devletine ayrıca topraklarının egemenliğine sahip çıkma çağrısında bulunuyoruz.

Türk devletinin saldırdığı bu yer sivil ve Xanesor’a bağlı bir köy. Herkesin şahit olduğu üzere ailelere saldırılıyor. Göçmenlerin geri gelmesine engel olan bu durum ise siyasi bir meseledir ve işin içinde birçok siyasi parti var.

Bizler Şengal halkı olarak Arap, Kürt, Êzidi ve tüm bileşenlerle bu topraklarda bir aile gibi yaşıyoruz. Şengal toprakları üzerine küçük bir Irak kurduk, umarız Irak Şengal’i örnek alır.

Arap halkı olarak uluslararası kurumlara ve yetkililere seslerini yükseltmeleri ve buna karşı çıkmaları çağrısında bulunuyoruz. Çünkü Türk devleti Şengal’i ve halkını her bombaladığında kimse buna ses çıkarmıyor.

Bizler bu saldırıları Êzidilerin karşılaştığı 74 fermandan bağımsız görmüyoruz. Irak devletinden bir kez daha Türk devleti uçaklarına hava sahasını kapatması çağrısında bulunuyoruz.

Şengal’deki Araplar ile Meclisleri olarak Êzidi halkına yönelik bu saldırıyı birkez daha kınıyor ve Irak devletine egemenliğini koruması ve tuzaklara düşmemesi çağrısında bulunuyoruz.

Türk devleti tarafından hedef alınan ev Qasim Milko isimli Êzidi yurttaşa aittir. Türk devleti bu saldırıyla kamplardaki halkımıza geri dönmemeleri konusunda mesaj vermeye çalışıyor. Ancak bizler buradan irademizin onların her türlü saldırısından daha güçlü olduğunu ve kimseyi dinlemeyip topraklarımıza döneceğimizi bildiriyoruz.”

MAXMUR’DAN ŞENGAL’E DESTEK

Maxmur halkı da Şengal’e yönelik saldırıya tepki göstererek, dayanışmasını ifade etti.

Dört gündür Irak ordusunun kuşatma tehdidi altında olan Maxmurlular, kitlesel bir basın açıklaması yaptı.

Maxmur halkı Şengal halkının acılarına ortak oldukları mesajını verdi.