GÖRÜNTÜLÜ

Şehit gerillanın kimliği açıklandı

Zap’ta şehadete ulaşan bir gerillanın kimliğini açıklayan HPG, “Xebat yoldaşımız her hücresine kadar kendisini mücadeleye adadı” dedi.

ŞEHİT AÇIKLAMA

HPG Basın İrtibat Merkezi, şehit gerillaya ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“23 Mart 2024 günü Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinde gerçekleşen düşman saldırısında Xebat Türkmen yoldaşımız şehadete ulaştı.

Rêber Apo, geliştirdiği Demokratik Ulus fikriyle başta Ortadoğu olmak üzere tüm halkların bir arada özgürce yaşamasının mümkün olduğu gerçekliğini ortaya çıkardı. Rojava Özgürlük Devrimi ile Rêber Apo’nun fikirleri yaşamsallaştı. Bu nedenle Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan halklar tüm saldırı ve katliamlara rağmen bu fikir etrafında bütünleşerek ortak bir yaşam kurmayı başardı. DAİŞ çetelerinin yaratmaya çalıştığı karanlık dünyada Rêber Apo’nun fikirleri ve Rojava özgürlük güçlerinin fedaice savaşıyla aydınlanan Xebat Türkmen yoldaşımız, bir an bile tereddüt etmeden mücadele saflarına katılarak özgür yaşamdan yana tercihini kullandı. Kurdistan dağlarını özgürlüğün gerçekleştiği mekanlar olarak değerlendiren yoldaşımız, aldığı her nefeste özgürlüğü hissetti. Rêber Apo’ya katılımın fedaice olması gerektiğinin bilincinde olan Xebat yoldaşımız, her hücresine kadar kendisini mücadeleye adadı. Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinde ayak basmadık yer bırakmayan yoldaşımız, birçok mevzide mücadele ederek dönem görevlerini başarı ile yerine getirdi.

Sade, temiz, dürüst ve emekçi kişiliği ile birlikte mücadele ettiği tüm yoldaşlarının saygı ve sevgisini kazanan Xebat yoldaşımızın başta değerli ailesi olmak üzere yüreği özgürlükten yana tüm halklarımıza başsağlığı diliyoruz.

Xebat Türkmen yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Xebat Türkmen
Adı Soyadı: Mihemed Hinawî
Doğum Yeri: Reqa
Anne – Baba Adı: Wexle – Hinawî
Şehadet Tarihi ve Yeri: 23 Mart 2024 / Zap

Tüm halkların eşitliğini ve özgürlüğünü esas alan Rêber Apo, geliştirdiği özgür yaşam felsefesi ile dünyanın dört bir yanındaki ezilen halklar için umut kaynağı oldu. Rêber Apo ideolojisiyle aydınlanan halklar özgürlük arayışlarını daha da derinleştirerek sürdürüyor. Özellikle demokratik, ekolojik ve kadın özgürlüğünü esas alan paradigmasıyla başta Ortadoğu halkları olmak üzere dünyanın birçok yerinden halklar, kendilerini yok sayan kapitalist sisteme karşı mücadelelerini yükseltiyor, adım adım Demokratik Modernite sistemini inşa ediyor. Rêber Apo’nun fikirlerinin filizlendiği Ortadoğu’da kuşkusuz başta Kürt halkı olmak üzere Arap, Türkmen, Asuri, Süryani ve birçok halk da ahlaki ve politik toplum olma yolunda mücadele ediyor ve bedel vermekten geri durmayarak özgür yaşama olan inancını daha da pekiştiriyor. On yıldan fazla bir süredir yoğun bir savaşın yaşandığı Suriye’deki halklar, bu süreçte Rêber Apo gerçekliğini yakından tanıma imkanı buldu. BAAS rejimi ve ardından da DAİŞ faşizmi altında yaşamak zorunda kalan halklarımız yapılan zulüm ve katliamları gördükçe yüzlerini Rêber Apo’nun özgürlük felsefesine döndü. Özgür ve onurlu bir yaşamın ancak Rêber Apo felsefesiyle mümkün olacağına inanan halklarımız, tereddüt etmeden en değerli evlatlarını mücadele saflarına katmaktan geri durmayarak bağlılıklarını gösterdiler.

Rêber Apo felsefesine katılan yoldaşlarımızdan biri olan Xebat Türkmen yoldaşımız da Türkmen bir anne ve Arap bir babanın evladı olarak Reqa’da doğdu. Kendi halinde olan bir ailede büyüyen Xebat yoldaşımız, ailesinden aldığı toplumsal ahlak ve terbiye ile yetişti. DAİŞ çeteleri Reqa’yı işgal ettiğinde gençliğinin ilk dönemlerinde olan yoldaşımız, kısa sürede bu çetelerin dinle ilgisinin olmadığının farkına vardı. Bundan dolayı her zaman çetelere karşı mesafeli durdu. DAİŞ çetelerinin geliştirdiği katliamlardan etkilenen ve yüreğinde büyük bir öfke biriktiren yoldaşımız, bir gün mutlaka bu katliamların hesabını soracağının sözünü verdi. Çete baskılarına daha fazla dayanamayan ailesinin 2016 yılında Girê Spî’nin Hamam Türkmen köyüne göç etmesiyle özgür bir yaşam olanağına ulaşan Xebat yoldaşımız, bu süreçte Rojava özgürlük güçleriyle tanıştı. DAİŞ’e karşı korkusuzca savaşan ve onu adım adım yenilgiye uğratan bu gücün içerisinde yer almak isteyen yoldaşımız, aynı yıl direniş saflarına katıldı. Bir süre Girê Spî alanında mücadele yürüten yoldaşımız, bu süreçte Rojava Özgürlük Devrimi’nin, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının ilham kaynağı olan Rêber Apo felsefesini yakından tanıma şansına sahip oldu. DAİŞ gibi insanlık düşmanı ve vahşi bir yapılanmaya karşı geliştirilen özgürlük bilincinin ve ruhun Rêber Apo felsefesinden kaynaklandığını gören yoldaşımız, bu özgürlük felsefesinde derinleşmek için arayışlara girdi. Bu temelde Şehîd Ezîz Ereb Akademisi’nde eğitime katılan yoldaşımız, burada aldığı eğitimlerle büyük bir aydınlanma yaşadı. Rêber Apo’nun geliştirdiği özgürlük ideolojisinin tüm halkların özgürlüklerinin garantisi olduğunu bilince çıkaran yoldaşımız, bunun da mücadele ile mümkün olduğu sonucuna vardı. Bu temelde hem DAİŞ çetelerinin halklarımıza yönelik geliştirdiği katliamların hesabını sormak hem de kendisini özgürlük ideolojisinde daha da derinleştirmek isteyen Xebat yoldaşımız, yüzünü Kurdistan dağlarına dönerek gerilla saflarına katıldı.

Aldığı eğitimlerle kısa sürede dağ ve gerilla yaşamına uyum sağlayan Xebat yoldaşımız, gerilla yaşamının tüm ayrıntılarında tecrübe sahibi olmayı başardı. Dağların insanı sahiplenen, koruyan yönünü gördükçe yaşama daha sıkı sarılmaya başladı. Kurdistan dağlarına olan sevgisini, “insan dağların zirvelerinde yaşayınca farklı hiçbir şey istemiyor” diye dile getirdi. Kurdistan dağlarında adeta kendisini bulan yoldaşımız, aldığı ideolojik eğitimlerle sosyalist bir kişilik haline geldi. Emekçi ve fedakarlığı ile öne çıkan yoldaşımız, teknik zekası sayesinde birçok çalışmanın başarıya ulaşmasında rol sahibi oldu. Mütevazı ve sakin kişiliği ile tanınan Xebat yoldaşımız, sade bir katılımın sahibi olarak üstlendiği görev ve sorumlulukları en doğru ve başarılı bir şekilde yerine getirmek için yoğun bir çaba gösterdi. Apocu bir militan olarak kendisini fedailik çizgisinde eğittikçe daha aktif bir katılımın sahibi oldu. Başarının ancak fedailik çizgisinde bir katılımla mümkün olabileceğine tüm benliği ile inanan yoldaşımız, bu anlamda yoğunlaşmalarını daha da derinleştirdi. Aynı zamanda askeri olarak da Demokratik Modernite Gerillacılığı’nın tüm esaslarına hakim olmayı hedefleyen yoldaşımız, kendisini sürekli savaşa hazır bir konumda tuttu. Savaş tünellerinin zaferin anahtarı olduğunun derin bilincinde olan yoldaşımız, bu tünellerin hazırlanmasında büyük bir emeğin sahibi oldu. 2022 yılından itibaren Zap’ın batısına yönelik başlayan Türk devletinin işgal girişimine karşı Girê Amediyê bölgesinde savaş sürecine dahil olan Xebat yoldaşımız, savaşın ilk anlarından itibaren gelişen etkili eylemlerde yer aldı. Şehîd Delîl Zagros, Şehîd Güven Doza, Şehîd Andok Adil, Şehîd Ciwan Welat ve daha birçok fedai yoldaşıyla birlikte geliştirdikleri etkili eylemlerle düşman saldırılarını kıran Xebat yoldaşımız, düşmanın işgal planlarını alt üst etmeyi başardı. Girdiği her eylemde fedaice savaşan Xebat yoldaşımız, düşmana sıktığı her mermiyle katliamlara maruz kalan halklarımızın ve gözlerini kırpmadan şehadete ulaşan yoldaşlarının intikamını aldığının bilincinde oldu. Bu nedenle bir an bile tereddüt etmeden, büyük bir yiğitlik örneği göstererek savaştı.

Son olarak 23 Mart günü düşmanla yaşanan çatışmada fedaice savaşan Xebat yoldaşımız, son nefesine kadar da inandığı ve uğruna bedel ödemekten bir an bile tereddüt etmediği özgürlük değerlerine bağlı kalarak şehadete ulaştı. Yoldaşları olarak Xebat yoldaşımızın bizlere devrettiği mücadeleyi, hayali olan demokratik Ortadoğu, halkların eşit ve özgür birlikteliğini sağlayıncaya kadar kararlılıkla sürdüreceğimizin sözünü yineliyoruz."