İHD: Van'da bir yılda en az 1052 hak ihlali yaşandı

İHD Wan Şubesi, kentte son bir yılda en az 1052 hak ihlalinin yaşandığını, işkence ve saldırıların tespit edildiğini belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Wan Şubesi, 2022 yılında kentte yaşanan hak ihlallerine dair hazırladığı raporu dernek binasında açıkladı. Şube Başkanı Mehmet Karataş, kentin Olağanüstü Hal (OHAL) ile yöneltildiğine işaret ederek, "güvenlik” ve “terörle mücadele” adı altında gerilimi besleyen şiddete dayalı politikalar üretildiğini kaydetti.

 TÜRK DEVLET GÜÇLERİNDEN İŞKENCE

Karataş, kentte son bir yılda en az 1052 hak ihlali yaşandığını aktardı. Son bir yılda haber takibi sırasında devlet güçlerinin saldırısı sonucu 5 başvuru aldıklarını ifade eden Karataş, "Düşüncelerini ifade edenlere karşı en az 31 soruşturma ve dava açıldığı tespit edilmiştir. Kolluk kuvvetlerinin vatandaşları yakalama veyahut gözaltı sürecinde orantısız güç kullanarak işlem uyguladıkları neredeyse her gün görülen ve olağanlaşan bir hal almıştır. En az 31 yurttaş gözaltı birimlerinde ve gözaltı birimleri dışında, ev baskınlarında, sokakta; 8 mahpus hapishanede işkenceye ve kötü muameleye maruz kalmıştır. Yine 9 yurttaş da kendilerini kolluk gücü olarak tanıtan kişilerce kayıt dışı gözaltı ve sorgulamayla muhbirlik dayatmalarına maruz kalmıştır. Basın yayın organlarında edinilen bilgilere göre köy korucuları tarafında uygulanan 2 işkence vakası tespit edilmiştir” bilgilerini paylaştı.

 Karataş, kadına ve çocuğa yönelik şiddete dair de en az 32 hak ihlalinin yaşandığını ifade etti. Karataş, kentte son bir yılda en az 794 gözaltı işlemi yaşandığını kaydetti.

 MEZARLIKLARA SALDIRI

Mezarlıkların tahrip edilmesine dair 4 başvuru aldıklarına dile getiren Karataş, "Gerek sivil yerleşim alanlarında ve gerekse kırsal bölgelerde silahlı çatışmalarda yaşamını yitiren PKK militanlarının mezarlarının bulunduğu mezarlıkların tahrip edilmesi ve yıkılması fiillerinin ne insancıl hukukla ne de dini inanışla izah edilir bir yanı yoktur. Hukuki ve vicdani hiçbir gerekçeye dayanmayan bu tutumun cenaze sahiplerini manevi olarak derinden yıprattığını yas ve gömü haklarının ihlal edilmektedir” diye belirtti.

ETKİNLİKLERE POLİS SALDIRISI

Karataş, kentte en az 12 toplumsal gösteri veya açık hava toplantısına polis saldırısının olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: "Her defasında ifade ettiğimiz gibi hayatımızdaki ihlaller, yanlış ve hatalı devlet politikalarının bir sonucudur. İnsan hakları ihlallerinin meydana gelmesine sebebiyet veren hatalı hükümet politikalarına karşı etkili bir savunuculuk faaliyeti içerisinde olacağız. Bu gerçekle, insan hakları ihlallerinin oluşumuna yol açan politikalardan vazgeçilmesi, çatışmalı ortamın bir an önce son bulması ve çatışma çözüm araçlarıyla sürecin demokratik çözümünün yeniden müzakere edilmesi talebinde bulunuyoruz."