Êzidîler AFAD kampında IŞİD’çilere emanet edilmiş!

HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan, çok sayıda Êzidî mültecinin kaldığı Midyat AFAD kampında IŞİD’çilerin de olduğunu belirtti.

Mardin’in Midyat ilçesindeki AFAD kampında Şengal’den gelen çok sayıda Êzidî mülteci kalıyor. IŞİD barbarlığından kaçarak buraya gelen Êzidîler, aynı uygulamalara maruz kalıyorlar.

Kampta IŞİD'çilerin de olduğuna dair bilgi aldıklarını belirten HDP Mardin Milletvekili Ali Alatan, ''Êzidîler, kendi katillerine emanet edilmiş maalesef” dedi.

‘KAMPTA İŞİD’CİLER VAR’

Kamptaki uygulamalara ilişkin ANF’ye bilgi veren HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan, Midyat AFAD Kampının çok sıkıntılı olduğunu belirtti. Atalan, Êzidî milletvekili olarak hala o kampa giremediğini ve kampta IŞİD’cilerin de olduğunu ifade ederek, “Askeri bir düzen var orada. Bize gelen bilgilere göre o kampta bize Êzidîleri katleden İŞİD’ciler de var. Bu bilinen bir şey. Bize iletilen bilgilerde mevcut. Özellikle bu kampta bilinçli getirildiklerine inanıyoruz. AFAD’a kampa giriş için yazı yazdık; ama hala cevap bekliyoruz. Muhatap bulamıyoruz. Telefon ve dışarıya çıkanlarla görüşebiliyoruz ancak. Bu şekilde bilgi alabiliyoruz. Kampı denetleyip, yerinde görme şansımız olmuyor. Êzidîler, kendi katillerine emanet edilmiş maalesef” diye konuştu.

‘ÊZIDÎLER MÜLTECİ OLARAK GÖRÜLMÜYOR’

Ali Atalan, Êzidîlerin ikinci sınıf mülteci statüsü muamelesi gördüğüne dikkat çekti. Êzidîlerin, Hastanede muayene ve ilaç alımında diğer mültecilere tanınan haklardan yararlanamadığını ifade eden Atalan, şunları söyledi: “Katkı payı ödemeden tedavi ve ilaç alma hakkı maalesef Êzidîler için geçerli değildir. Şengal’den geldiklerinden beri sürekli sıkıntılar devam ediyor. Oturum, statü, sağlıkla ilgili sorunlar bitmek bilmiyor. Bu sorunların kaynağı AKP Hükümetinin, Êzidîler ile ilgili zihniyetinden kaynaklanıyor. Kesinlikle bu onların zihniyetinden bağımsız değil. Özellikle de Şengel’den gelen Êzidîlerle ilgili sorun çıkarıyorlar. Hastalıklı bir siyasal zihniyetin yansımaları bunlar. Mevcut hükümet Êzidîleri tanımıyor, inanç olarak görmüyor. ‘Şengal soykırımı’nı tanımayıp kınamamış. Oradan da gelen mültecileri birinci sınıf olarak görmüyor. “