561 aydın: Kimyasal silaha karşı kitlesel eylemler yapılmalı

Kürdistan ve yurt dışından 561 aydın, Türk devletinin kimyasal silah saldırılarına karşı kitlesel eylemlere çağırdı.

İşgalci Türk devletinin Güney Kürdistan topraklarına ve doğasına yönelik işgal saldırıları ve bombardımanları devam ediyor. Gerillaların direnişini kıramayan işgalci Türk devleti, kimyasal silah kullanıyor.

Rojnews'in haberine göre Kürdistan ve yurt dışından 561 aydın, Türk devletinin işgal saldırılarını ve kimyasal silah kullanımını kınadı. Aydınlar, kimyasal silah kullanımına ve yasaklı bombalara karşı tavır alınması ve kitlesel eylemlerin yapılması çağrısında bulundu.

'SESSİZ KALINMAMALI'

Açıklamada, "Aydınlar, yazarlar, aktivistler, gazeteciler, sanatçılar, politikacılar, bilim insanları ve çevreciler olarak işgali, saldırıları, cinayetleri, yasak silah ve kimyasal silah kullanımını şiddetle kınıyoruz” denildi.
Türk devletinin özgürlük isteyen halka ve halkın devrimcilerine karşı her türlü kirli savaşı yürüttüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Türk devleti bir yandan kimyasal ve yasaklı bombalar kullanıyor, bir yandan da Kuzey Kürdistan’da özgürlük savaşçılarını, gazetecileri, sivil ve siyasi aktivistleri tutukluyor. Rojava’da sivil yurttaşlara yönelik SİHA saldırıları düzenlerken, Güney Kürdistan’da da ihanetçilerin ortaklığı sayesinde özgürlük savaşçılarını katlediyor. Türk devletinin kimyasal silah kullanması sonucu 80 özgürlük savaşçısı şehit edildi” denildi.

 Açıklamada işgalci Türk devletinin Kürt halkına ve Kürdistan’ın doğasına yönelik gerçekleştirdiği saldırının Türk devletinin faşizmi ve işgalinin kanıtı olduğu ve Kürdistan demografyasının değiştirilmek istendiği belirtildi.

 Kürt halkı ve özgürlük gerillalarına yönelik işlenen savaş suçları ve insanlık dışı saldırılara karşı BM, insan hakları hukukçuları, yasaklı silahlara karşı uluslararası kuruluşlar, parlamenterler, Avrupa ve dünya ülkelerinin sessiz kaldığı ifade edilerek, “Parlamento, Irak ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti bu saldırılara karşı herhangi bir tutum göstermedi. KDP, Türk devletinin halkımıza ve devrimcilere karşı yürüttüğü savaşa yardım ediyor. Gerillalara gaz maskesi ulaşmasına izin vermeyen KDP, kimyasal silahların kullanılmasını araştırmak isteyen gazeteci ve uluslararası kurumlara da izin vermiyor” denildi.
Uluslararası kuruluşlara çağrı yapan aydınlar, Kürdistan doğasının yağmalanmasına ve işgalci Türk devletinin özgürlük gerillalarına karşı yürüttüğü kirli savaşa sessiz kalınmaması gerektiğini vurguladı.

 Irak ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin de Türk devletinin işlediği suçlara karşı artık sessiz kalmaması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, “Türk devleti, bu terör saldırılarıyla Irak ve Kürdistan Bölgesi topraklarının egemenliğini ihlal etmekte ve doğaya zarar vermektedir. Bu suç, AKP-MHP iktidarının yeni Osmanlı projesinin Kürdistan Bölgesi ve Irak’ı işgal etme stratejisinin bir parçasıdır. Bu sessizlik ve tavırsızlık Türk devletinin saldırılarını daha da artırmasına neden oluyor” ifadelerine yer verildi.

 
Türk devletinin Güney Kürdistan’da işlediği savaş suçlarına karşı bütün siyasi tarafları ve sivil toplum kuruluşlarını yurtsever bir tutumla eyleme çağıran aydınlar, "Elbette bu suçlara karşı herhangi bir sessizlik, bu savaş suçunun devamını artırmaktadır" dedi.