YRK: İran askeri hareketliliği artırdı

YRK, İran devletinin Mayıs ve Haziran aylarında askeri hareketliliğini artırdığına dikkat çekerek, "Saldırı halinde aktif savunma pozisyonuna geçeriz" dedi.

Doğu Kürdistan Savunma Birlikleri (YRK), İran devletinin askeri hareketliliği ve saldırılarına ilişkin yazılı açıklamada bulundu.
Açıklamada, "Son haftalarda İran devleti askeri hareketliliği sıklaştırdı. Başta sınır bölgeleri olmak üzere, tüm Doğu Kürdistan'da ordu içinde değişime gidilmiş ve askeri güç artırılmış durumda. En son Mêrivan, Diwandere ve Saqiz'da ağır silahlar eşliğinde büyük bir askeri güç yığınağı yapıldı. Düşmanın bu askeri hazırlığı dikkatimiz çekecek düzeyde, askeri hareketliliği dikkatle izleyip anlamaya çalışıyoruz" denildi.

'AKTİF SAVUNMAYA GEÇERİZ'

"Biz YRK olarak İran devletin karşı eylemsizlik pozisyonundayız ve bu eylemsizlik durumunu sürdürüyoruz" vurgusunda bulunulan açıklamada, şöyle devam edildi:
"Fakat İran devletinin bu hareketliliği, askeri hazırlığı bizde şüpheler oluşturmaktadır. Güçlerimize ve halkımıza yönelik bir saldırı durumunda aktif savunma pozisyonuna geçeceğimizi belirtiyoruz.
İran ordusunun Mayıs ayında Doğu Kürdistan ve Güney Kürdistan'a yönelik bu hareketliliğini kamuoyuyla paylaşma ihtiyacı duyduk. Güney Kürdistan'a yönelik bu hareketlilik ağırlıklı olarak keşif uçaklarının hareketliliği biçiminde cereyan etmiş, bu keşif uçaklarından bir bölümü İran devletine ait ve bir bölümü de Türk devletine ait."

MAYIS VE HAZİRAN'DAKİ ASKERİ HAREKETLİLİK

Açıklamada, Mayıs ve Haziran aylarındaki askeri hareketliliğe ilişkin şu bilgiler verildi:

"5 Mayıs'ta düşman Saqiz'de, Nergisele bölgesinde 7 araçlar eski bir karakola giriş yaptı. Ardından Dûbira'ya doğru yol alırken, Bawermend üçgeninde güçlerimizle İran güçleri arasında bir çatışma yaşandı. Çatışmada düşman güçlerinden üç kişi öldürülüp 1 kişi yaralandı.

9 Mayıs sabah 05.00'te Kosalan bölgesi yarım saat boyunca havan toplarıyla bombalandı.

11 Mayıs'ta saat 01.00'de düşman güçleri tarafından Kosalan bölgesi dron ve havanlarla yarım saat boyunca bombalandı.

11 Mayıs'ta saat 10.00'da Piranşar'a bağlı korucular Mahabad bölgesinde, Dron ve ağır silahlar desteğinde operasyon yapıp öğleden sonra sonuçsuz biçimde çekilmiştir.

19 Mayıs'ta sabah 04.00-05.00 arasında düşman Tutmer ve Dergaşêxan bölgesini havanlarla topa tuttu.

19 Mayıs'ta, saat 13.00 ve 14.30 arasında Duweysa bölgesinde korucular sızma girişiminde bulunmuş, güçlerimizin sızma girişimini fark etmesi sonucu düşmanla çatışma yaşanmış ve düşman güçleri bölgeyi havanlarla topa tutmuş ve ağır silahlarla saldırı gerçekleştirmiştir.

22 Mayıs'ta Paygelan ve Guwaz köylerinde düşman güçlerinin hareketliliği gözlenmiştir.

20 Haziran'da düşman güçleri Agce, Gokçe, Qemçiyan, Kani Temirxan ve Xeta Çilçeme'de koçerleri arazinden çıkarıp, sonradan dışarı çıkma yasağı ilan etmiştir. Bugün sabaha doğru düşman büyük bir güç, ağır silahlı araçları bölgeye sevk edip, Sultan ve Dûbira bölgesine kobra helikopterleri destekli saldırı gerçekleştiriyor. 20 Haziran'da saat 22.00'da Meriwan bölgesinde bazı güçlerimiz Hejmina köyüne giriş yaptıktan sonra, düşman güçleri haberi alıp köye saldırı gerçekleştirmiştir.

KEŞİF UÇAKLARI HAREKETLİLİĞİ

Mukriyan'da 5 kez keşif uçakları hareketliliği yaşanmıştır.
Şaho'da 8 kez ve Güney hattı üzerinde 28 kez Türk ve İran keşif uçakları hareketliliği gözlenmiştir."