Güney Kürdistan’da parlamento başkanı ve bakanların görevden alınmasının da anti demokratik ve yasalara uygun olmadığına dikkat çeken Kadir, güney Kürdistan’da yaşanan krizin asıl nedeninin başkanlık olduğunu, belirtti.
ANF
SULEYMANIYE
Perşembe, 31 Aralık 2015, 07:35
Güney Kürdistan bölgesinden dışarıya satılan petrol miktarı ve gelirinin şeffaf yapılmadığını ifade eden Irak’ın YNK listesinden milletvekili olan Ferhat Kadir: “Bunu gerçeği bölge petrol bakanı da kabul ediyor” dedi.
Güney Kürdistan’da parlamento başkanı ve bakanların görevden alınmasının da anti demokratik ve yasalara uygun olmadığına dikkat çeken Kadir, güney Kürdistan’da yaşanan krizin asıl nedeninin başkanlık olduğunu, belirtti.
ANF'ye konuşan YNK'li Ferhat KAdir, ‘’Federe bölgede yaşanan ekonomik kriz sadece Bağdat hükümetinin Hewler’e verdiği bütçeden kesinti yapmasından kaynaklı değildir’’ dedi ve bölgeden satılan petrol gelirlerinin bölge giderleri için doğru kullanılmamasının da bunda büyük etken olduğunu, belirtti.
“Resmi yollardan satılan petrolün cirosu bellidir. Ancak bir de farklı yollardan satılan var ve bunun geliri bölgenin bütçesine aktarılmıyor. Maaşlar verilmeyince ve kriz yaşanınca halk da haklı olarak durumda kuşku duyuyor. Parlamentodaki partiler bu durumun şeffaf bir hal alması için çalışmalıdırlar. Gelir açıklanmalıdır. Güney Kürdistan parlamentosundaki petrol bakanı petrol dosyasının şeffaf olmadığını açık açık söyledi. Böyle devam etmesi durumunda bölgeye büyük zarar vereceğini de belirtti. Sadece bölgedeki ekonomik kriz değil, Bağdat ile Hewler arasındaki gerginliğin en büyük nedeni de petrol satışının şeffaf olmamasındandır.”
PARLAMENTO BAŞKANI VE BAKANLARI GÖREVDEN ALMAK YASAL DEĞİLDİR
Parlamento başkanına her hangi bir parti üyesiymiş gibi davranılmasının doğru olmadığını, konumu itibariyle bunun doğru olmadığını ifade eden Kadir, parlamento başkanının iradesine müdahale hem parlamentonun hem de halkın iradesine müdahaledir, dedi.
YNK’nin sürecin başından beri krizin çözümü için bir çaba içinde olduğuna ifade eden kadir: “Bunun için bütün taraflarla görüşmelerin yaptık. Kriz baş gösterdiğinden beri sorunun çözümü için girişimlerde bulunduk. Hükümet içinde olsun ya da olmasın tüm taraflarla görüşmeler yaptık, toplantılar yaptık. Çözüm önerileri geliştirildi. Kürtlerin kendi aralarındaki sorunları bir an önce çözmesi gerekir. Bölge böylesi bir değişimden geçerken yeni Sykes-Picot yaşamaması için bu sorunların aşılması gerekir. Sorunlar artık ertelenmeyecek bir hal alıyor. O açıdan sadece Kürdistan bölgesindeki güçler değil tüm Kürtler kendi aralarında birlik sağlamalı. En acil şey budur” dedi.
Kürdistan bölgesinde yaşanan siyasi krizin sadece KDP ile Goran Hareketi arasındaki bir durum olmadığına dikkat çeken Kadir, “Yasal ve siyasal bir kriz yaşanıyor. Bütün Kürdistan bölgesinin yaşadığı bir kriz durumu var” diyerek durumu şöyle özetledi.
“Parlamento başkanı Goran Hareketinden olabilir. Ama bunu halk seçti. Yasamanın en üst makamıdır. Dolayısıyla sizin onunla bir parti üyesiymiş gibi muamele yapmanız doğru değildir. Parlamentodaki bu iradeyi yok saymak halkın iradesini yok saymak demektir. Bütün sorunların bir çözüm yolu vardır. Parlamento başkanını da değiştirmenin yasal yolu var. Parlamento başkanını, bakanları görevden alacaksanız da bunun yasal yolları var. Bunları işletmelisiniz. Ancak bugün yapılan ve uygulanan yöntemler hiçbir yerde yoktur ve hiçbir şekilde demokratik bir yöntem değildir. Ve kesinlikle sorunlara, krizlere çözüm getirecek bir yöntem değildir.”
BAĞDAT-HEWLER İLİŞKİLERİ DÜZELMELİ
Bağdat ile Hewler arasındaki ilişkilerin mutlaka düzeltilmesi gerekir diyen Kadir, bu durumun da bölgenin kendi başına petrol satışını yapmasından kaynakladığını söyledi.
“”Yerel hükümetin merkezi hükümetle sağlıklı ilişkileri olmalı. Bölge bir devlet olsa dahi bu ilişkilerin sağlıklı işlemesi gerekir. O açıdan bugün de böyle olmalı. YNK olarak geçtiğimiz haftalarda Bağdat’a bir ziyaret gerçekleştirdik. Tüm fraksiyonlarla, bakanlarla görüşmeler yaptık. Yine parlamentoyu ziyaret ettik, Heşd El Şabi’yi ziyaret ettik. YNK olarak yaptığımız görüşmeler bölge ve merkez arasında iyi bir ilişki zemini oluşturdu. Bir de Bağdat hükümeti ile yerel hükümet arasında bütçe netleştirilmiş. Ancak eğer yerel hükümet petrol satmaya devam ederse Bağdat hükümeti de bütçeden kesintiler yapmaya devam eder.”