VEDAŞ kaçak elektrik kullanımını ranta çevirdi

Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş’nin yönetmeliği hiçe sayarak nasıl olsa ispatlanamayacak diye halkı nasıl dolandırdığı mahkeme kararıyla ispatlandı.

Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş’nin (VEDAŞ) vatandaşları nasıl dolandırdığı mahkeme kararıyla ispatlandı. Bir vatandaşın yaptığı suç duyurusunu değerlendiren mahkeme, kullanım miktarının 1.5 katı ceza kesilebileceğini ancak yetkili kurumun haksız kazanç elde ettiğine karar vererek, verilen cezanın faiziyle birlikte vatandaşa geri ödenmesine hükmetti.

Van’da yaklaşık 12 yıl önce özelleştirilen Van Gölü Elektrik Dağıtım. A.Ş personellerinin 1 yıl önce kaçak elektrik faturasını indirme karşılığında rüşvet aldığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

Yapılan baskınların ardından VEDAŞ’ın, yurttaşları kaçak elektrik kullandıkları gerekçesiyle nasıl dolandırdıkları ortaya çıktı. Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin halka kaçak elektrik cezası keserken, normalin çok üstünde bir rakamdan cezalar kesti. Çalışanların, yönetmeliği hiçe sayarak nasıl olsa ispatlanamayacak diye, normalin çok üstünde kaçak gün sayısını hesaplayıp halktan para aldıkları ortaya çıktı.

KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMI RANT KAPISINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Kaçak elektrik kullanımında belirtilen yönetmeliğe göre en fazla geriye dönük 180 günlük kaçak elektrik cezası kesilebilir, eksik tüketim ise maksimum bir yıl olabilir, deniliyor. VEDAŞ ise hile yaparak normalin birkaç katı olarak gösteriyor. Bu şekilde kaçak elektrik kullandığı gerekçesiyle halk iki defa cezalandırılıyor.

Alınan bilgilere göre yüzlerce kaçak elektrik faturası, mahkemece iade edildi. VEDAŞ’ın evlerini terk etmiş kişilere bile kaçak elektrik kestiği belirtilirken, özellikle kırsal kesimde kaçak elektrik kullanımı bir rant alanına dönüştürüldü. VEDAŞ, kaçak elektrik kullanımını adeta bir fırsata çevirdi.

DOLANDIRILAN BİR KİŞİ DAVA AÇTI

Söz konusu iddialar üzerine mağdur bir kişinin açtığı davada, Özalp Asliye Hukuk Mahkemesi 2019/441 Esas sayılı dosyada kararını verdi. Davalı yurttaşın VEDAŞ’ın kendisinden haksız kazanç elde ettiği ve ceza miktarının hukuki olmadığı yönündeki talebini değerlendiren mahkeme, elektrik abonesinin 133.82 TL ceza ödemesi gerekirken, VEDAŞ’ın 1.466.9 TL ceza kestiğinin tespit edildiğine karar verdi. Tutanağın tutulduğu tarih ile okuma tarihi arasındaki gün sayısı kadar kaçak tahakkuk hesaplanması gerektiğini belirten mahkeme, bunun ihlal edildiği sonucuna vardı.

KAÇAK ELEKTRİK BAHANE, RANT ŞAHANE

Kararında bilirkişi raporunu esas alan mahkeme, VEDAŞ’ın yaptığı itirazı ise reddetti. Mahkeme, mağdur yurttaştan elde edilen haksız kazancın faiziyle birlikte geri ödenmesine karar verdi. Mahkemenin verdiği bu kararla VEDAŞ’ın yurttaşları kaçak elektrik kullanıyor bahanesiyle nasıl dolandırdığında ispatlanmış oldu.