Van Valiliği yasaktan vazgeçmiyor

Van Valiliği, koronavirüs nedeniyle halkın evden çıkmadığı bugünlerde dahi ‘eylem ve etkinlik yasağı'nı sürdürüyor.

Türkiye’de koronavirüsten dolayı vaka ve ölüm sayılarında artış yaşanırken, AKP-MHP iktidarı, aralarında Van, Amed ve Mardin’in de bulunduğu 30 büyükşehire giriş ve çıkışları yasaklayarak bu kentleri karantina altına aldı. 60 yaş ve 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı uygulayan hükümet, diğer yaş gruplarından da evden gönüllü olarak çıkmamalarını istiyor.
Koronavirüs nedeniyle tedbirler alması gereken ancak sınırdan Afgan girişini durduramadığı için eleştirilerin hedefinde olan Van Valiliği ise Kasım 2016’den beri ‘Eylem ve Etkinlik Yasağı'nı korona günlerinde dahi sürdürüyor. Yaklaşık 1300 gündür 'yasak' uygulayan ve koronavirüsün Türkiye’de başladığı 10 Mart tarihinden sonra 24 Mart’ta yasağı 15 gün daha uzatan Van Valiliği, dün yaptığı açıklama ile yasağı 22 Nisan 2020 tarihine kadar bir kez daha uzattı.

KAWA: HER ŞARTTA ZİHNİYETLERİ SÜRÜYOR

HDP Van İl Eş Başkanı Ökkeş Kawa ise, korona günlerinde dahi bu yasağın uzatılmasının çeşitli soru işaretlerini de beraberinde getirdiğini söyledi. Türkiye’de ve dünyada milyarlarca insanın sokağa çıkmadığına dikkat çeken Kawa, "Bu anlamsız yasağın sürdürülmesini biz de anlayamıyoruz. Van Valisi M. Emin Bilmez bir toplantıda STK’ler kendisine sorduğunda ‘Beni aşan bir karar’ diye yanıt vermişti. Kimdir valinin üzerindeki bu güç? Üç tane vali değişti ama bu karar değişmedi. Valilere bu kararı kim aldırıyor? Şu anda bir virüs var, ancak o güvenlikçi zihniyet, yasaklar sürüyor. Partimiz üzerindeki yasaklar, baskılar devam ediyor. Burası ayrı bir dünya mı? Biz de bu süreçte bu yasağa anlam veremiyoruz. Bunun bir mantığı yok. Valinin ‘beni aşıyor’ dediği gücü sorgulamak gerekiyor. Kendi kararlarıyla çelişiyorlar, kente göre karar veriyorlar. Soru işaretleri çok fazla… Dünyanın durumu ortadadır. Milyarlarca insan sokağa çıkmıyor. Bunun izahı yok. Anormal bir yaklaşım var. Türkiye genelinde bu yasağın özellikle Van'a 4 yıldır istikrarlı bir durumda uygulanması ve bundan bu durumda bile vazgeçilmemesi oldukça garip bir durum.”