Van'dan çağrı: Silopi yürüyüşüne herkes katılmalı

Van'da sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler, Silopi'de kimyasal silah kullanımına karşı yapılacak yürüyüşe çağrı yaptı.

Türk devletinin kimyasal silahlı saldırılarına karşı Şırnak’ın Silopi ilçesinde 6 Kasım’da yürüyüş düzenlenecek. Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) öncülüğünde, “Kimyasal silahlara karşı insanlık yürüyüşü” şiarıyla yapılacak yürüyüşe dair Van’da açıklama yapıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü binasında yapılan eyleme sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eşbaşkanı Harun Okay, kimyasal silah kullanımının savaş ve insanlık suçu olduğuna işaret ederek, "Tüm canlılar için ölümcül olan, uluslararası hukukta da suç olarak görülen kimyasal silah kullanıldığına dair ciddi bulgular ve kanıtlar söz konusudur" dedi.
Kimyasalın araştırılması yerine konuyu gündeme getiren gazeteci ve aydınların tutuklandığına dikkat çeken Okay, inkar açıklamaları yerine bölgeye bağımsız heyetlerin gönderilmesini istedi.

'FİNCANCI ÜZERİNDEN ÜLKE TEHDİT EDİLİYOR'

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanması üzerinden ülkenin tehdit edildiğini söyleyen Okay, "İnsanların bu konuda konuşması, tepki göstermesi engellenmeye çalışılıyor. Bunlar karşısında susmayacağız" diye belirtti.

ULUSLARARASI KURUMLARA: HAREKETE GEÇİN

Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (OPCW) ile Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa Birliği'ne "hareket geçme" çağrısı yapan Okay, "Aksi durum, bölge halklarında endişeyi büyütecek, daha büyük katliamların kapısını aralayacaktır. Gün susma günü değil, insanlığı savunma ve savaşa karşı ses çıkarma günüdür. İnsan yaşamı kutsaldır.  Ölümden değil yaşamdan yana olan tüm kurum, yapı, siyasi parti, sivil toplum kuruluşunu, halkımızı ve her vicdanlı yurttaşı harekete geçmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

 
SİLOPİ YÜRÜYÜŞÜNE ÇAĞRI


Silopi’den Habur’a 6 Kasım'da yapılacak yürüyüşe herkesin katılmasını isteyen Okay, "Bu haklı yürüyüşümüze tüm halkımızı ve demokrasi güçlerini katılmaya davet ediyoruz. Toplumun istediği sadece ve sadece gerçeklerin açığa çıkmasıdır. Sessiz kalarak bu suça asla ortak olmayacağız. Gerçekler açığa çıkana kadar sesimizi çıkartmaya ve hakikati aramaya devam edeceğimizi büyük bir kararlılıkla bir kez daha ifade ediyoruz" dedi.