Van’da ‘korku bariyerleri’ geri dönüyor

Van’da AKP/MHP iktidarı eylem yapılacağı korkusu nedeniyle belediyelerin etrafına beton bariyerleri yeniden kuruyor.

Özyönetim direnişinin başlamasının ardından Kürdistan kentlerinde bulunan bütün valilikler, kamu kurumları ve özellikle kayyum atanan belediyelerin etrafına beton bariyerler konuldu. Bu şekilde güvenlik tedbirleri aldıklarını söyleseler de asıl amaç, belediyelerin halkla bağını tamamen koparmak, aynı zamanda beton bariyer ihalelerinden yüklü miktarda yandaşlara ihale vermek oldu.

Van’a geçtiğimiz yaz aylarında atanan Vali-Kayyum Ozan Balcı, ilk iş olarak belediye ve valiliğin önündeki beton bariyerlerin kaldırılacağını duyurdu. Atamasından 3 gün sonra valilik önüne konulan demir bariyerlerin kaldırılması ve Van halkının bahçede oturması için bankların bırakılmasını isteyen Vali-Kayyum Ozan Balcı, Büyükşehir Belediyesi önündeki beton bariyerlerin kaldırılması için de talimat verdi. Merkez İpekyolu ilçesi Seyit Fehim Arvasi Mahallesi'ndeki Van Büyükşehir Belediyesi ana hizmet binası etrafına bırakılan beton bariyerler, iş makineleri ve vinçle kaldırıldı. Vali Balcı'nın talimatıyla İpekyolu ve Çaldıran ilçe belediyelerinin önündeki bariyerler de bir süre önce kaldırılmıştı.

HEM KORKU HEM DE RANT

Milyonlarca liraya mal olan bu beton bariyerlerin ne yapıldığı bilinmiyor ama geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Mersin eyleminin korkusu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Van ziyaretinin ardından, Vali-Kayyum beton bariyerlerin yeniden konulması için harekete geçti. Van Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım ve Onarım Dairesi Başkanlığı, “Başkanlık Makamına” yazdığı yazıda, "Büyükşehir Belediyemizce planlanan “ Beton güvenlik Bariyeri Mal Alımı” işinin ihale edilmesi gerekmektedir. Beton Güvenlik Bariyeri Mal Alımı” 4734 Sayılı ihale Kanununun 21/F maddesi doğrultusunda ihale edilmesi hususunu olurlarınıza sunarım” talebinde bulundu.