Türk polisi Amed'de de HDP'lilere saldırdı-YENİLENDİ

Amed'de Meclis'teki darbe protesto edildi. Polis eyleme saldırdı. Eylemde darbecilere karşı direniş mesajı verildi.

 

HDP Amed İl Örgütü, HDP'li Leyla Güven, Musa Farisoğulları ve CHP'li Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesini protesto etmek amacıyla, parti binası önünde açıklama yapmak istedi.
Basın açıklaması yapmak isteyen HDP’lilere, parti binasını zırhlı araçlarla ablukaya alan polis engel oldu. Partililerin il binasından dışarı çıkmasına engel olan polise karşı partililer geri adım atmadı.
Milletvekilleri, HDP, DBP il ve ilçe yöneticileri ve ESP yöneticileri il binası önünde açıklama yaptı.

'DARBECİLERİ ASLA TANIMAYACAĞIZ!'

Açıklama yapan HDP Amed İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, darbeye ve darbecilere teslim olmayacaklarını ifade ederek, “Bu darbeci zihniyet 26 yıldır TBMM’nin üzerinde kara bir leke olarak varlığını sürdürüyor. 1994 yılında DEP Milletvekillerinin dokunulmazlıkları düşürülerek milletvekillerinin meclisten yaka paça atıldığı günden bugüne demokratik siyaset ısrarında bulunan 27 milletvekilinin vekillikleri düşürüldü. Halk iradesine karşı geliştirilmiş bu rantçı, ahlaksız ve faşist darbeciliği asla ve asla tanımayacağız” diye belirtti.
Yapılan darbenin HDP’nin birlik ve ortak mücadele çağrısı olan tutum belgesine bir yanıt olduğunu ifade eden Alökmen, şöyle devam etti:

'MUHALEFETİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ'

“Demokratik siyaset geleneğini sürdüren bir parti olarak, bugüne kadar dokunulmazlıklarla, milletvekilliğiyle değil, kesintisiz ve sistematik saldırılara karşı halkımızın meşru iradesini temsil ederek geldik. Bugün de Saray rejiminin bu saldırısında vermek istediği mesajı aldık. Cevabımız da bir o kadar nettir: Bütün bu saldırılara karşı Türkiye’nin demokratik geleceğini yaratma çabamıza devam edeceğiz. Bu saldırılar ancak ve ancak bizim mücadele azmimizi ve kararlılığımızı bileyecektir. Bu saldırganlık bizi yıldıramayacak ve kazandığımız demokratik mevzileri terk ettirmeyecektir. Bu vesileyle bir kez daha başta partimiz olmak üzere bütün toplumsal kesimlere yönelen bu saldırganlığa ve nobranlığa karşı demokratik güç birliği çağrısında bulunuyoruz. Demokratik gelecek ve Özgür Türkiye tüm farklılıklarımızla hepimizin ellerindedir. Halkımıza karşı yönelmiş bu saldırganlığı bugün durdurmak, muhalefet olarak hepimizin ortak görevidir ve herkesi bu görevine sahip çıkmaya çağırıyoruz."

SALDIRI

Uyanık’ın açıklamasının ardından “Berxwedan jîyane” (Direnmek yaşamaktır) sloganı atılmasıyla polis saldırdı. İl binası içinde bekletilen grup, açıklamaya destek vermek isterken, polis saldırısına maruz kaldı. İl binası içine girmeye çalışan polis ile partililer arasında arbede yaşandı. Parti binasına saldıran polisler içeridekilerin dışarı çıkmaması için uzun süre kapıda bekledi.
Öte yandan milletvekillerinin tutuklanması, HDP Yenişehir, Sur, Kayapınar ve Bağlar ilçe binalarında da eş zamanlı protesto edildi.