Simko Serhildan'ın izinden gitti

Ne Simko Serhildan, Rojhilat'ın ilk kahramanı ne de Simko Sûrkêw son kahramanıdır. Bu halk topraklarının korunması için binlerce Simko yetiştirmeye devam ediyor.

Şehit Simko Serhildan'ın izinden giderek gerilla saflarına katılan Simko Sûrkêw, Önder Apo ve şehitlerin kazanımlarını korumak için yaşamını feda etti.

Aryo Berzen'in şiiri adeta şehit Simko Serhildan'ın kişiliğinden bahsediyor. Şiirde ayrıca şehit Simko Serhildan'dan etkilenerek Apocu harekete katılan savaşçılardan da bahsediliyor. Muhsên Arifzade de şehit Simko Serhildan'ın kişiliğinden etkilenen ve Özgürlük Hareketi'ne katılan Banê gençlerinden biridir. Muhsên Arifzade, gerilla saflarında Simko Sûrkêw adını alır. İşte Aryo Berzen'in o şiiri:

Hemû rojê, li ser şopa piyên te ya li binarê bawerî û îmanê de, çiya dimeşe

Banga kombûna gerîla dixwîne

Roj nîne gerîla li Dêrsima porên te

Heta bi Behra Reş a çavên te

Ji rûyê bi ken a Erziruma te

Heta bi Serhed a hizra te û Zagros a bejna te

Ji Botanî bûna te

Heta Amedê nas bike

Dijmin bihêrin

Ji Îlam a çengên te

Heta Kirmaşan a ser milê te

Ji Sîrwan a waneyên te

Heta Sine ya sadebûna te

Ji Pawe ya tije hesretê piyên te

Heta Kamyaran a alîkarîdayîna te

Ji Saral a destên te

Heta Merîwan a zendê te

Tenê çeka te ye ku dengê wê tê

Fermandarim

Ji Seqiz a sînga volkana te

Heta Mukriyan a mijûlangên zîleya te

Heta Bane ya dilsoziya te

Ciwanê nû gihayî yê Rojhilat e

Evîndarê pêşengî ya te

Ji Maku yê mizgînî dibexşîna te

Heta Ûrmiye ya wêrekiya bilind a te

Ciwanê hesreta te ye tirs li bejna wî namîne û cilê baweriya te li xwe dike

Fermandar im

Îro em tije ne ji te

Dijmin hemû rojê çermê tirsê diavêje ji dengê gurme gurma volkana te ya bê hempa.

MAXMÛR VE KERKÜK'E GİTTİ

Daha küçük yaşlarda Kürt ve Kürdistani değerlerle büyüyen Simko Sûrkêw, 6 Haziran 2013'te işgalci İran rejimine karşı gelerek şehit Simko ve arkadaşlarının izinde yürüdü. PKK ile tanışmasının ilk yıllarından itibaren yoldaşlarından çok etkilenen Simko Sûrkêw, bu dürüst ve özverili yaşamın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dayandığını ve Simko Serhildan gibi şehitlerce inşa edildiğini biliyordu. Bu yaşamı, tüm Kürt toplumunda inşa edebilmek için büyük emekler verdi. Maxmûr ve Kerkük'ün DAİŞ tehdidi altında olduğunu görünce Maxmûr ve Kerkük'e giderek DAİŞ çetesine karşı savaştı. O ve yoldaşları DAİŞ tehdidini ortadan kaldırdıktan sonra yeniden yönünü Kürdistan'ın dağlarına verdi ve Dersim'e doğru yola çıktı.

DERSİM'E DOĞRU YOLA ÇIKTI

Hayallerini gerçekleştirmek için büyük bir aşk ve bağlılıkla şehit Simko Serhildan'ın yolundan yürüyerek Dersim'e doğru yola çıktı. Dersim yollarında Rojhilat halkının efsanevi kahramanı Şehit Simko'nun hatırası olduğunu biliyordu. Ayrıca 2016'da Dersim'de şehitler kervanına katılanların intikamını almak istiyordu.

NE İLK NE DE SON KAHRAMANDILAR

Simko, Kürt Halk Önderi ve şehitlerin kazanımlarını korumak için canını, yüreğini ortaya koydu ve yaşamını bunun için feda etti. Üç yıl boyunca Dersim'de emek ve fedakarlıkla çalışma yürüttü. 26 Temmuz 2020'de Serhat Eyaleti'ne bağlı Çaldıran alanında işgalci Türk ordusu tarafından pusuya düşürülen Simko, son kurşununa kadar kahramanca savaştı ve Kürdistan'ın şehitler kervanına katıldı.

Ne Simko Serhildan, Rojhilat'ın ilk kahramanı ne de Simko Sûrkêw son kahramanıdır. Bu halk topraklarının korunması için binlerce Simko yetiştirmeye devam ediyor. Banê'den Dersim'e yüzlerce Simko, şehit yoldaşlarının kanını yerde bırakmamak için direniyor, düşmana ve iş birlikçilere karşı mücadeleye öncülük edip şehit Simko'nun silahını taşıyor.