Silvan Belediyesi, Saray'ın 6. kez sefer düzenlediği 3 mahallede yaşanan yıkımı onarmak için "yeniden inşa" çalışmalarını sürdürüyor. İnşa için devletin hiçbir kurumundan destek almadıklarının altını çizen Belediye Başkan Yardımcısı Karakoç, "Kendi yaramızı kendimiz sarıyoruz" diyor. En çok inşaat malzemesine ihtiyaç duyduklarını belirten Karakoç, halklara dayanışma çağrısı yapıyor.
Saray'ın 20 Temmuz Suruç katliamı ile birlikte ilan ettiği savaşın en ağır faturasını ödeyen Kürt kentlerinden biri Silvan oldu.
Silvan halkı, 6 kez "sokağa çıkma yasağı" adı altında sıkıyönetim saldırılarına maruz kaldı. Mescit, Tekeli ve Konak mahallelerinde ilk sokağa çıkma yasağı 18 Ağustos'ta 34 saat olarak uygulandı. 34 saat sonunda 25 yaşındaki Serhat Bilen polis kurşunuyla başından vurularak katledildi, 80 yaşındaki Hanife Duran ve 60 yaşındaki Veysi Toruman ise çatışmalar nedeniyle kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.
24 Ağustos'ta başlatılan 2. yasak 24 saat, 13 Eylül'de ilan edilen yasak 56 saat sürdü. 2 Ekim'de ilan edilen yasak ise 5 Ekim pazartesi günü saat 17.30'a kadar devam ettirildi. 17 yaşındaki Vedat Akcanım ile 10 yaşındaki Barış Çakıcı polis tarafından katledildi. 5. sokağa çıkma yasağı 18 Ekim'de ilan edildi, 5 gün sürdü.
12 GÜNDE 7 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ
Şimdilik son olan 6. sokağa çıkma ise 3 Kasım günü saat 05.00'de ilan edildi. 12 gün süren yasak ve saldırıların yarattığı yıkım ağır oldu.
Sertip Polat, Engin Gezici, İsmet Gezici, Rıdvan Us, Yakup Sinbağ, Süleyman Güleç polis tarafından öldürülürken, 68 yaşındaki Latif Nangi bomba patlaması sonucu beyin kanaması geçirdi.
800 EV VE İŞYERİ HASAR GÖRDÜ
Can kaybının yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Karakoç'un verdiği bilgiye göre, 800 ev ve işyeri saldırılardan zarar gördü. DBP Silvan eşbaşkanlarının verdiği bilgiye göre ise sadece Kasım ayında yaşanan çatışmalarda kırılan cam ve çerçevelerin toplam değeri 480 bini buldu.
Son sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı 12 Kasım'dan bu yana 3 mahalleyi yeniden oturulabilir hale getirme çalışmaları sürüyor. Silvan Belediyesi, yeniden inşayı Amed Büyükşehir Belediyesi ve Belediyeler Birliği'nin katkılarıyla sürdürüyor.
Karakoç, "Yeniden inşa derken, çatışmalı süreçte taranan ev ve işyerlerinin tadilatını ve onarımını kastediyoruz. Sokağa çıkma yasağının bitişi ile birlikte bu inşa çalışmasını başlattık. Hala devam ediyoruz. Belediye üzerine düşeni yapmaya çalışıyor. Vatandaşın saldırılardan hasar gören penceresi, kapısı, duvarı, sıvası, su deposu ne varsa Belediyeler Birliği ile birlikte tamir ediyoruz" dedi.
Saldırıların yarattığı yıkım nedeniyle evlerin oturulamaz hale gelmesi, 3 mahalleden insanların göç etmesine neden olmuştu.
'GERİYE DÖNÜŞ BAŞLADI'
Karakoç, muhtarlıklardan aldıkları bilgiye göre, yaklaşık 7 bin civarında insanın göç etmek zorunda kaldığını söyledi.
Göçün içeriğine dair olarak da şunları belirtti: "İnsanlar daha çok sokağa çıkma yasağının olmadığı mahallelere ya da yakın akrabalarının yanına gidiyor. İmkanı olanlar Diyarbakır'daki akrabalarının yanına göç etti. Ancak genelde şehir dışına göç çok az oldu."
Belediyenin yürüttüğü yeniden inşa ile birlikte yeniden mahallelerine dönenler de oldu. Ancak, diğer Kürt kentlerinde uygulanan sokağa çıkma yasakları ve savaş hali, halkı kaygılandırıyor.
Belediye Başkan Yardımcısı Karakoç, "Coğrafyamızda yaşayan bütün insanlar yeni bir sokağa çıkma yasağı, yeni bir saldırı beklentisi içinde. Her an yeni saldırılarla karşılaşabiliriz. Bu durum da insanları kaygılandırıyor, gelecek planlarını etkiliyor" dedi.
'KENDİ YARAMIZI KENDİMİZ SARMAYA ÇALIŞIYORUZ'
Silvan Belediyesi, yeniden inşa çalışmaları sırasında devletin hiçbir kurumundan destek almadı. Karakoç, kaymakamlık ya da valilik ile bu konuda hiçbir temaslarının olmadığının altını çizdi ve ekledi: "Onlardan gelen bir talep de olmadı. Elimizden geldiğinde kendi yaramızı kendimiz sarmaya çalışıyoruz."
İNŞAAT MALZEMELERİNE İHTİYAÇ VAR
Belediyenin yeniden inşayı tamamlayabilmesi için en fazla ihtiyaç duyduğu şey, inşaat malzemeleri.
"Bu konuda destek bekliyoruz" diyen Karakoç, Silvan'ın gündemden çıkmaması için de çağrıda bulundu.
"Silvan öyle bir harabeye döndürüldü ki, unutulmamalı" diyen Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Karakoç'ın son çağrısı ise şu: "Önümüzdeki sürecin neyi getireceği belli değil. Ancak bir daha böylesi durumlarla karşılaşmamak için müzakere sürecine tekrardan dönmemiz gerekiyor."